Bikepark Geisskopf

Německý bikepark Geisskopf se nachází necelou tři čtvrtě hodinku ze Železné Rudy, jež leží na hranicích s Německem. Díky blízkosti špičáckého bikeparku tedy můžete v rámci jednoho víkendu mixovat české i německé sjezdové tratě.

První věc, která nás při příjezdu do bikeparku potěší, je velkokapacitní parkoviště zdarma. Není problém tu přespat v autě a čeština tu také není úplně cizím jazykem. Hned u parkoviště se nachází něco jako studánka, takže pokaždé, když se dostanete z tratí dolů, můžete se osvěžit. Na kopec tady jezdce vyváží dva „dopravní prostředky“ – klasický vlek a jednosedačková lanovka. Výhoda lanovky je větší pohodlí, nicméně nevýhodou je doba trvání, kdy jízda nahoru zabere skoro 15 minut. Na vleku sice musíte trochu udržovat balanc na kole, ale zase jste na kopci rychleji skoro o polovinu.

U výstupu z lanovky se můžete nechat zorientovat pomocí ukazatele a zvolit si svůj šálek kávy. Když začneme od nejjednoduššího, tak se nejprve nabízí trať „Flow Country“, kterou zvládne bez nadsázky opravdu každý. Trať je hezky vyhlazená a skládá se z vln a klopených zatáček. Některé vlny přechází až v malé skoky, které se dají buď v pohodě propružit nebo šikovnější si na nich můžou střihnout i nějaký ten tríček. Trať „Flow Country“ je prostě přesně taková, jakou si jí uděláte. Je vhodná pro začátečníky i pro zkušené jezdce, kteří se tu „vyblbnou“ po svém.
Na dojezdu „Flow Country“ natrefíte na Jump arénu, kde je od všeho trochu. Hned po pravé ruce u příjezdu máte tři různě velké dropy, kde dopad je spíš do „hloubky“ než do dálky. Dál tu najdete jak freestylové skoky, tak i běžné tably.

Další tratí, kterou jsme v „Geisu“ vyzkoušeli, byla trať „Freeride“. Ta je díky množství kamenů a kořenů poměrně technická a není na ní moc odpočinkových míst. Trať je dost vybržděná a rozbitá, takže na endurovém kole už to byla trochu hrana a od nás tedy dostává nejméně bodů. 

Protože černá sjezdová trať „Evil Eye“ byla v době naší návštěvy uzavřená kvůli přestavování, pokračovali jsme v průzkumu bikeparku rovnou na trať zvanou „Downhill“, jejíž začátek najdete napravo od výstupu z lanovky. Trať je hodně technická, ale není to žádný hardcore, kde by se muselo nad něčím laborovat. Převážná část trati je tvořená většími i menšími kameny a přírodními dropíky. Jakýkoli seskok z kamene se dá většinou objet - zpravidla se jedná o technické korýtko, kde to vyžaduje pořádné zasednutí. Trať je celkově docela hravá a rozhodně nenudí!

Chcete-​li ke konci trati změnu, přejeďte na „X-​Ride“, který je velmi podobný trati „Flow Country“, takže žádný rozbitý terén, nýbrž uhlazená široká cesta zvlněná ve velké klopenky a vlny. Opět se jedná o zábavnou pasáž, kde se dá buď vše propružit nebo si dobře zaskákat. 

Co se týká zapůjčení výbavy do bikeparku, najdete všechno potřebné v příjemně zařízeném zázemí bikeparku u dojezdu tratí. Nachází se tu jak servis a půjčovna kol, tak bikový obchod, kde nechybí na prodej pláště, rukavice nebo pamětní trička. Chcete-​li si tu zapůjčit sjezdové kolo, potřebujete průkaz totožnosti a 100 Eur na zálohu. Podrobný ceník k půjčovně zde: http://www.bikepark.net/index.php/verleih.

K občerstvení v průběhu ježdění se nabízí buď hospůdka v zázemí bikeparku přímo pod pumptrackem, nebo „Geisskopfhütte“ na vrcholu kopce. Která kromě jídla nabídne i výhled z venkovní terasy do okolí. Z jídel tu nabízí klasicky Currywurts, řízek s bramborem nebo boloňské špagety. Jestli chcete jen posedět u piva, vyjde vás jedno velké na 3 Eura. 

Co dál na Geisskopfu kromě bikování?

Bobová dráha
Bikerskou aktivitu si na Geisskopfu můžete zpestřit jízdou na bobové dráze. Při nástupu na sedačkovou lanovku vám za záda zaháknou červené boby, které vám při vystupování na mezistanici sundají a rovnou připraví k jízdě. Čeká tu na vás 13 zatáček a můžete jet až rychlostí 40km/​h. Hodinka bobování vyjde dospělého na 11,50 Eur a dítě na 9 Eur. Zakoupit lze také jednotlivé jízdy.

Lukostřelba
Pro nás trochu netradiční vyžití, na Geisskopfu populární zábava! Výbavu na tenhle druh sportu vám zapůjčí v půjčovně u infocentra – 8 Eur pro dospělého, 4 Eura pro děti. Vstup do 3D parkuru vyjde pak dospělého na 12 Eur, děti na 6 Eur. Park na lukostřelbu je poměrně rozlehlý a obsahuje 28 zastávek a celkem 5 cílů. Tento netradiční způsob zábavy může být při bikerském víkendu zajímavou oddechovkou.

Blízká koupaliště
Po cestě do Geisskopfu potkáte hned několik možností na letní koupačku. První možností je koupaliště ve Zwieselu (http://stadtwerke.zwiesel.de/) , kde jsou jak bazény vnitřní, tak venkovní a užít si můžete i saunový svět. Městy Bodenmais (http://www.silberbergbad.de/) a Lam (http://www.osserbad.de/) sice neprojíždíte, ale nachází se v blízkosti a nabídnou rovněž pěkná koupaliště, kdy Lam může lákat i na tobogány.

Sumarizace Geisskopf
Vzdálenost z Prahy…………………………………213km (přes Plzeň, Klatovy a Žel. Rudu)
Celodenní jízdné do bikeparku……………………..28,50 Eur
Zapůjčení sjezdového kola (1 den)………………....do 50 Eur
Provozní doba bikeparku……………………………9:00 – 17:00

Další zajímavé články