Spotcheck: Bikepark Zau[:ber:]g Semmering

Biková sezona je v plném proudu a tak jsme s redakcí vyrazili provětrat naše stroje do ne příliš od ČR vzdáleného bikeparku. Navštívili jsme rakouský Bikepark Zau[:ber:]g Semmering a tak se vám pokusíme podat několik informací o tomto parku.

Bikepark Zau[:ber:]g Semmering se nachází asi 80km jihozápadně od hlavního města rakouska Vídně. Celková vzdálenost z Prahy je nějakých 420km (z Brna 220km, Hradce Králové 380km) a to téměř pořád po dálnicích, vyjímkou je úsek za Brnem do Mikulova, kde se jede po takové lepší okrsce. Jelikož i v rakousku se jede po dálnicích je potřeba si zakoupit dálniční známku, která se dá koupit jen na 10dní a to za cca 250Kč. Cesta po rakouských silnicích nám příjemně utíkala a po závěrečných serpentinách jsme po celkových pěti hodinách v autě dorazili do malého městečka Semmering, kde se nachází bikepark. 

Městečko Semmering se svými 600 obyvately nachází v 950 metrech nad mořem, není to žádná světoborná výška, ale dost mě to překvapilo, když je to tak blízko Vídni. Teď už dost řečí a můžeme se podívat na to co místní bikepark nabízí. U pokladny si můžete vybrat z několika možností prodávaných permic, jednodenní je k dispozici za 28,50 €, dvoudenní je za 53,50 €. Celý den (9:00 – 17:00) vás bude vyvážet kabinková lanovka do které se vejdou i 3 rideři s koly, ale pohodlnější to je určitě ve dvou. Na vrchol kopce, který je o 400 metrů výš než nástupní stanice, to kabinkou stihnete zhruba za 7minut. Je to opravdu rychlost, člověk se nestačí ani vydýchat a hned už jede, ale nadruhou stranu co víc si přát. 

Na webových stránkách bikeparku naleznete informaci, že se zde nachází šest tratí, ale jedná se spíš o rozkouskování tří souvislých tratí. Tak se pojďme podívat, jak to tedy vlastně všechno je. Všechny tratě mají společný přípoj od lanovky v podobě několika klopenek, než se rozhodnete jakou trať si vlastně dáte. Jako první jsme začali tvz. nejjednodušší tratí nazvanou Family Line. Tahle lajna je plná klopenek, menších dvojáčku a hlavně unikátního 900° corkskrew bridge, který je opravdu zábavný. Family lajna je plná odboček, takže pokaždé můžete jet jinudy. Zbytek Family lajny vede zábavným terénem v lesem a po lávkách, na jezdce čeká i oblíbená skalnatý wallride a pak už jen menší northshorek před závěrečnými klopenkami u nástupní stanice. 

Druhá trať je nazvaná Freeride Line, kde si po úvodním skoku můžete vybrat úsek s řadou klopenek a lesní čásí s wallridem nebo můžete odbočit na lehký a zábavný northshorek, který se asi po 400 metrech napojuje zpět na původní trať a to těsně před wallridem. Po krátkém úseku, který ke plný zatáček a menších skočků se dostanete na křižovatku, kde se můžete vydat do slopestyle sekce, ve které najdete několik wallridů, lavic či dropů. 

Pokud nejste tak zdatní můžete prozkoumat Evil eye trail, který vede lehkým terénem, ovšem můžete se těšit i na sjezd překážky udělané z roury o průměru asi 2,5metru. Není to pro žádné začátečníky, její sjezd pod úhlem téměř 90°. Ale nebojte se všechny velké skoky mají objízdné trasy. Zbytek trati vede terénem nebo po menších lávkových úsecích a ke konci je připraven přescesťák s následným hodně luxusním step-​downem a step upem, kde se dá výborně whipovat apod. Závěrečný úsek je opět stejný jako u Family line. 

Příznivci rozbitějších tratí se určitě vydovádějí na cca 2km dlouhé downhillové trati, která pravidelně hostí rakouské a maďarské mistráky. Začátek trati je takový lehoučký a zábavný, jednoduše řečeno na rozehřátí. Pak už je na programu trať plná kořenů a kamenů, jednoduché to zase určitě není. Čas na odpočinek je tak v půlce, kde se přejíždí sjezdovka a jede se po dřevěném mostě, pak už zase kořeny a kořeny. Ke konci se trať spojuje se závěrečnou části Freeride lajny. 

Co se týče zázemí, tak to je výborný, na vrcholu kopce je jedna restaurace, kde si můžete dát klidně chutný oběd nebo pivečko či výborného radlera. Další občerstvení je hned u nástupu lanovky tvz. Zauber bar, ovšem pokud chcete trochu ušetřit, je asi 200 metrů od lana BILLA. Pokud se vám během blbnutí v parku něco na kole rozbije, nemusíte se obávat, že jste dojezdili dole u lanovky se nachází bikeshop. 

Sice je Semmering poměrně blízko je rozumný sem vyrazit minimálně na dva dny, ale jak s ubytkem? Pro ty co jezdí dodávkou nebo jim nevadí kempování, je na velkém parkovišti dostatek místa na přespání. Na parkovišti u Billy se nachází i sprcha s toaletou však za menší poplatek. Ti, kteří chtějí větší luxus, je v Semmeringu několik hotelů, my jsme například využili služeb Sporthotelu Semmering, který nabízí i bazén či saunu na relaxaci po ježdění.

Tratě jsou tady udělány tak, že je sjede každý. Na family lajně se vyblbne jak začínající rider či vaše přítelkyně, ale i zkušený jezdec. Tak je to i na freeridové trati. Jednoduše řečeno, záleží jen na tobě jak si posuneš laťku. Musím říci, že jsme se tady během tří dní opravdu vyblbnuli. Tratě byli každý den v super stavu, a to i po neskutečné bouřce, kdy tratě byly bez louží. Personál se o to tady stará suprově. Takže doržte si zajezdit do Semmeringu. Jo a 16.-17.8. se zde pojede 24h downhillový závod, což bude dokonalá akce. Více o bikeparku naleznete na jejich webu http://www.bikeparksemmering.at/en/bikepark/home/

Ještě bych chtěl poděkovat Jozefovi Havlíkovi za skvělé zázemí a stav tratí. Jo a můžete se těšit na rozhovor s tímhle skvělým týpkem co se stará každý den o tratě už od 6 ráno.

Další zajímavé články