Spotcheck: Kálnica

Jeden z prvních bikeparků, kde se letos dalo pojezdit, se nachází u našich východních bratrů ve vesnici Kálnica. Zajeli jsme to tam omrknout, aby jsme mohli podat report o tom, jestli stojí za to sem vážit cestu. A věřte že stojí..

Bike centrum Kálnica leží jen asi 25km od hranic, kousek od Nového Města nad Váhom. Nečekejte žádné velké horské středisko, kopec za vesnicí, na kterém je 500m dlouhá kotva s převýšením 100m. Kálnica je však jasným důkazem toho, že není potřeba velká hora a sedačková lanovka k tomu, aby to fungovalo. Hned z parkoviště vás zaujme velkej pumptrack, dualpumptrack, dirtové lavice nebo slopestylová lajna. Když zaplatíte 13€ (což je cena za celodenní permici) a nasednete na kotvu, můžete si hned prohlídnout malou air line, což je taková zmenšená fourcrossová trať a musím říct, že hodně zábavná. Když dojedete až nahoru, tak si můžete vybrat, buď se vydáte do prava, kde úplně dozadu vedou dvě lajny něco mezi singletrackem a pumptrackem z kopce, ideální pro začátečníky nebo na rozehřátí. Svaly už jsou na provozní teplotě? OK je čas se přesunout o něco blíž ke vleku, tady se lesem klikatí o něco svižnější lajnička hodně podobná těm předchnozím s tím že možností kde se odlepit od země pomalu přibývá. Ještě blíže ke vleku najdete lajnu nazvanou Austrálie a tady už začíná jít do tuhého, ne že by vás tady mohlo zaskočit něco nesjízného ale tahle lajna umí bejt opravdu hodně rychlá a méně zkušený jezdec už asi bude mít pěkně stažené půlky, tady se dá jezdit opravdu hrana a to ne jen obrazně. No a konečně poslední lajna pravé strany je ta nejblíže k lanu, najdete tu spoustu možností kde si skočit a nebo se odpojit na již zmiňovanou malou air line.

Zatím co v pravé části parku jsme se zatím spíš rozjížděli, v levé části na nás čekají ty pravé lahůdky. Velká air line, hned po rozjezdu přichází probuzení na třech menších dvojácích, tráňo z klopenky, tráňo z dřevěného odrazu, skok přes klopenku, tři klopenky s výskokem, dvě poctivý desítky a nakonec macatá dvanáctka. Pokud je to na vás až moc, můžete jet na červenou lajnu plnou rychlejch zatáček, která končí nad třema dropama, kde si vyberete od odrazu cca dva na dva až po cca čtyři na čtyři metry. Další možností je černá, kde si kromě závěrečného dropu sice nevybavuju žádnou záludnost, která by vás mohla překvapit ale opět se tu dá jet slušná palba, což v některých pasážích určitě dávku adrenalinu vyplaví. No a na konec to nejlepší, Slovenský pohár, to není miska plná borovičky ale závodní trať kde víc času trávíte ve vzduchu a přitom jedete hroznou palbu, žádné kořenové pasáže ani kamenné zahrádky tu nenajdete ale dvojáků si užijete až až.

Samozřejmě nesmím zapomenout, pivo vám dole načepují, hlady vás umřít taky nenechaj a pokud zrovna nevlastníte svoje kolo, místní půjčovna vám určitě také něco nabídne. Na závěr musím říct, že tenhle bikepark mě nesmírně zaujal a určitě vím, že se sem chci zase vrátit, holt když někdo něco dělá s láskou tak je to znát.

Více info najdete na www.bikecentrumkalnica.sk tak zase čau někde na kopci.

Další zajímavé články