TEST: Bluegrass Golden Eye HES

V průběhu sezony se nám pod ruce dostala dvojice helem od italské firmy Bluegrass Eagle patřící pod křídla velikána Met. Jednalo se od endurovou helmu Golden Eye HES a sjezdovější model Explicit. Golden Eye spatřila světlo světa už na loňském Eurobiku, ale až teď vám můžeme konečně nabídnou její test.

Když jsem prvně viděl Goldem Eye, tak mě opravdu zaujala svým agresivním vzhledem. Její tvar a celkový design je opravdu povedený a působí přitom hodně lehce a štíhle. Jako většina enduro helem i tato ochraňuje ve větší míře jezdcův zátylek a celkově je hlubší než většina helem, ale necítíte se, jakoby jste měli na hlavě hrnec.

Helma je vyrobena technologií HES (Homothetic Embedded Skeleton) neboli skořápka přilby je vyrobená z pěny, která má v různých částech přilby různou hustotu a pevnost. Aby skořepina na hlavě držela opravdu dobře a během jízdy necestovala je zde namontován Gravity Lock Advanced, neboli známé kouzelné kolečko. Opravdu jednoduchý a osvědčený systém, takže helmu můžete doseřídit snadno i během jízdy. Můžu jen potvrdit, že se mi po hlavě přilba nijak nepohybovala a nijak netlačila a to moc helem není. Ovšem každému sedí něco jiného. Skvělé odvětrávání hlavy zajišťuje jedenáct větracích otvorů, šestice z nich je i barevně vyznačena a vypadá to opravdu dobře. 

Vnitřek přilby byl velice příjemný, jak jsem už psal nikde mě nic netlačilo a to díky čtveřici masivních pěnových proužků. V přední části se obvykle nachází další pěnový proužek, který zajišťuje, aby se pot z hlavy nedostal jezdci do očí, ale většinou to funguje jen krátkou dobu. Bluegrass nahradil čelní pěnový proužek gelovým. Tento proužek označený jako Gel O2 se přitiskne na čelo a pot je tak odváděn po celou dobu jízdy mimo prostor očí. Bylo super si během jízdy nečistit oči od potu, konečně. 

Zlaté oko umožňuje nosit jak malé tak i velké tedy MX brýle, já osobně dávám přednost těm malým. Ti, kteří naopak dávají přednost těm větším, určitě ocení přezku v zadní části helmy, do které se pásek z brýlí uchytí. Další vychytávkou určitě je kšilt, který je namontován poměrně dost nahoře, a to proto, kdyby jste si chtěli náhodou mx brýle během jízdy sundat z očí. Brýle stačí tak posunout do prostoru pod kšilt a nemusíte tak brýle sundávat a dávat třeba do batohu.

Na zlatém oku určitě nenajdete žádnou rovnou plochu díky odvětrávacím otvorům a tak by tahle helma mohla odradit vášnivé filmaře, kteří by si rádi přimontovali svoje GoPro na hlavu. Bluegrass na ně myslel, a tak součástí helmy je i odnímatelný adaptér na kamerku s rovnou plochou, který ovšem zaplní jeden větrací otvor, ale můžete točit POV videa. Jediný větší problém vidím ve šroubku, který drží vrchní a spodní díl adaptéru. Ten je asi ze špatného materiálu, protože se mi po prvním zašroubování ukroutil. 

Jinak Golden Eye je hodně dobře vypadající a padnoucí helma. I přes váhu 380g je na hlavě příjemná, že jsem jí na hlavě měl i dlouho po závodech. Co se týče designu tak ten je opravdu povedený a nyní můžete vybírat z pěti různých barevných kombinací. Cena helmy se pohybuje okolo 2900Kč a to je pěkná cena.Distributorem značky Bluegrass je pro ČR a SK firma Dema Bicycles

Další zajímavé články