TEST: Helma Troy Lee Designs A1 - klenot mezi helmami

Enduro se stalo za poslední rok jednou z nejpopulárnější disciplínou horských kol a reagují na to i výrobci cyklo příslušenství. Pozadu není ani firma Troy Lee Designs, která se spíše specializovala na integrální helmy. Nám se do rukou dostala unikátní věcička, která je pro enduro přímo vyrobená a i nezbytná. Tou věcí je přilba A1, na které lidi z TLD usilovně pracovali dlouhé tři roky.

Firma TLD je u českých riderů známa především díky integrálním helmám D2 a D3s působivým a jedinečným designem. Vzrůstající poptávka po enduro helmách nedala vývojářům z TLD spát a tak se vrhli na výrobu helmy na enduro, no a vyšla z toho právě Ájednička. 

Ájednička má příjemný tvar a tak jsem byl zvědav, jak bude sedět na hlavě. Helma je vyrobena z jednoho kusu a můžete na ní najít 16 větracích otvorů, osm v přední části pro přívod vzduch pro chlazení hlavy a osm otvorů v zadní části pro odvod přebytečného tepla. Když jsem si ji nasadil na hlavu, byla velice příjemná, nikde nic netlačilo a to díky tvarované jednodílné EPS vložce, kterou najdete po celém vnitřku helmy. Hlavní předností helmy je, že ochraňuje ve větší míře také jezdcův zátylek a celkově je hlubší než většina helem. Helma má kulatější tvar a i přes svou vizuální masivnost má luxusní váhu, a to necelých 320gramů. V TLD opravdu mysleli na pohodlí jezdce. 

Helma je velice dobře konstruovaná, protože jsem během jízdy nepociťoval žádný nepříjemný tlak na hlavu, skoro jsem o přilbě nevěděl. Velikost a stabilita přilby se dá seřizovat pomocí otočného kolečka na zadní straně helmy. Opravdu jednoduchý a osvědčený systém, takže helmu můžete doseřídit snadno i během jízdy. Můžu jen potvrdit, že se mi po hlavě přilba nijak nepohybovala a nijak netlačila. Jako další klad bych měl vyzdvihnout již výše zmíněnou technologii odvětrání přilby, která se mi osvědčila i během dlouhých stoupání. Hlava byla naprosto v suchu a nikde mi netekl žádný pot. 

Ájednička je opatřena, jak už to u mtb přileb bývá, odnímatelným kšiltíkem jehož sklon se dá jednoduše nastavit pomocí trojice bodů. Další věcí co mě zajímala byla jaké brýle se na ní dají vozit. Normální nebo i ty mx? Díky celkovému kulatějšímu tvaru se pohodlně dají vozit oba typy brýlí bez ohledu na značku. Jednoduše na co máte zrovna chuť.

Co se týče designu, tak TLD nemohl udělat nic jiného než vsadit na svou klasiku, a to dát helmě jiný rozměr a odpoutat se od davu. My jsme měli k dispozici metalickou stříbrnou, další barvy k dispozici jsou lesklá žlutá, černo-​stříbrná, matná šedá, matná červená, oranžová, žluto-​šedá a metalická zlatá. No při výběru to budete mít těžký jakou si vzít. Díky zvoleným barvám bude jako u integrálních helem všem jasné už z dálky, od koho máte helmu. Musím říci, že helma mi opravdu seděla a byl jsem s ní spojený a můžu všem doporučit. Ovšem cena helmy od TLD je vyšší než u konkurence, ale na to už jsme zvyklí. Za helmu dáte 4700Kč a koupit si jí můžete například v obchodě Razzo www.razzo.cz , kde mají všechny barevné varianty k dispozici.

Líbilo se nám
+ design
+ jednoduchá nastavitelnost velikosti
+ pohodlí

Mohlo by být lepší
- cena

Další zajímavé články