TEST: MOVEObrace Concept - chraň svou krční páteř

Novinky a inovace se vždy nemusejí týkat jen kol, pokroky lze zaznamenat rovněž i mezi ochrannými pomůckami. Mezi vyznavači gravity disciplín velice rychle vzrostla obliba chrániče krční páteře a tak je z čeho vybírat. My jsme z široké nabídky těchto chráničů vzali do parády kousek ze Španělska. Tím dotyčným kouskem z pyrenejského poloostrova je MOVEO, konkrétně MOVEObrace Concept.

 Značka MOVEO je v zahraničí již docela zaběhlá a to hlavně v motoristickém sportu, na který se hlavně zaměřuje. Bikové disciplíny jako je downhill, fourcross, freeride atd. jsou tomu motoristickému sportu hodně podobné a tak se Španělé rozhodli na MTB také zaměřit (právě testovaný kousek MOVEObrace Concept). Moveo nabízí hned několik modelů, které se liší výškou polstrování a tím pádem mírou rozsahu pohybu, ale typové modely nabízí jen dva a to plastový (kombinace polyamidu a skelného vlákna) a vyšší verzi z karbonu (součástí je i polyamid a skelné vlákno). 

Chránič krční páteře je dobrou, ale i důležitou součástí výbavy jezdce, už jen proto, že krk je při jízdě terénem sám o sobě hodně namáhán, zatěžován přilbou a prudkými pohyby. Všeobecně řečeno, díky těmto chráničům je krční páteř odlehčena a také je vymezen prostor, ve kterém se hlava může pohybovat. Zabraňuje se tím tak extrémním extenzi hlavy a tím poškození obratlů krční páteře a přítomného svalstva. Ano, někdo může namítat, že jde o blbost, vyhozené peníze za nedostatek pohybu, ale můj osobní názor je opačný. 

Já osobně s chráničem krční páteře jezdím a nejednou jsem byl rád, že ho na sobě mám. Vyzkoušel jsem jich několik a musím říci, že rozdíly jsem na první pohled viděl a pocítil v rozsahu pohybu hlavy jak během jízdy tak i mimo ni. Moveo disponuje velkým rozsahem pohybu hlavy, jak do stran tak i dopředu a dozadu, nijak netlačí při jízdě hlavu dopředu jako tomu je u jiných výrobců. Když jsem MOVEObrace testoval, během jízd jsem skoro nevěděl, že ho mám na sobě a to díky jeho opravdu nízké váze 590g a úzkoprofilové konstrukci. 

Hlavní část Moveobrace Conceptu je rám, vyrobený kombinací polyamidu a skleného vlákna, které zajišťuje pevnost a zároveň lehkost. Skořepina je vyrobena z vinylu a tenké výstelky, které zabraňují nechtěnému pohybu jsou zase z již ověřené EVA pěny. Brace je kompletně rozebíratelný na tři kusy. Na levém boku rámu najdete poměrně velké červené tlačítko sloužící k otevření chrániče, které pohodlně zmáčknete i v rukavicích. Pokud nemáte velkou hlavu, tak můžete dokonce chránič sundávat bez rozepínání přes hlavu. Stabilizace chrániče na krku je zajištěna jak už jsem zmínil EVA pěnou na spodní části Movea, ale pro 100% nehybnost je přítomna dvojice regulovatelných gumových popruhů, které vedou křížem kolem hrudi. Návrháři z Movea hodně přemýšleli nad dalšími možnostmi uchycení a výsledkem je možnost přichycení Movea přímo na bundu pomocí suchých zipů. Díky tomu stačí rozepínat bundu a neck brace bez zbytečného svlékání popruhů. 

Jak už jsem zmínil, Moveo mě dost mile překvapil svou váhou, také nízkým profilem a tím pádem i větším rozsahem pohybu hlavy, který jsem zvlášť ocenil například ve velkých klopénkách na bikrosové dráze. Další věc, kterou bych měl asi vyzdvihnout je řešení velikostí. Už nemusíte před koupí složitě důmat nad tím, kterou velikost vzít, je to jedno. Neck brace totiž disponuje všemi velikostmi (S,M,L,XL) díky seřizovacím šroubům na boku rámu, kde si jednoduše nastavíte ideální velikost. Zkoušel jsem nosit Moveo jak s páteřákem tak i bez něj a velikost jsem měl pořád stejnou. Vše drželo na místě jak mělo. 

Asi by vás zajímalo kde Moveo koupit. Koupit se dá v shopu bikestrike.com za cenu 6190Kč, který je výhradním dovozcem pro ČR a SK a nabízí kompletní záruční i pozáruční servis. 

Líbilo se nám                                                 Mohlo by být lepší
+ design
+ váha
+ velikost a rozsah pohybu
+ systém zamykání 

Galerie k testu je ZDE

Další zajímavé články