TEST: VP Components VX Adventure Race

Taky jste váhali nad tím, jaké pedály si na svůj bike pořídit? Platformy nebo nějaký nášlapný systém? Každému ovšem vyhovuje v terénu něco jiného. Já jsem dříve jezdil na platformách, ale teď bych si jízdu na enduro biku či sjezďáku bez SPD pedálů nedokázal představit. Dneska si proto představíme jeden model nášlapných pedálů.

Měli jsme možnost vyzkoušet nášlapné pedály VX Advanture Race od firmy VP Components. VP nabízí samozřejmě několik modelů pedálů, od klasických XC modelů až právě po výše zmíněný model, který je určený pro DH i Enduro. Adventure Race využívá klasický a ověřený SPD zámek, který je ve světě asi nejrozšířenější. Tento systém nabízí dlouhou životnost kufrů a snadné spojení boty s pedálem. Pedál nabízí jezdci ohrádku, která zajišťuje stabilitu boty a komfort při jízdě. 

Nastavení pedálů bylo opravdu snadné pomocí imbusového klíče. Jednoduše řečeno, SPD. Pedály jsou dodávány s vlastními kufry vč. distančních podložek. Já jsem kufry namontoval na svoje boty five ten Maltese. Distanční podložku jsem po první jízdě sundal a kufry jsem namontoval přímo k botě pro lepší kontakt s pedály. Bylo to opravdu lepší, ale hlavně tenčí plíšek měl tendenci se deformovat a tak zhoršovat nacvaknutí či vycvaknutí pedálů. 

Dlouho jsem jezdil na pedálech od značky Crankbrothers, které využívají jiný systém zámků a rozdílné vlastnosti jsem díky pedálům VP poznal hned. Našlápnutí do kufrů bylo jednoduché a doprovázené klasických cvaknutím, které mě ujistilo o správnosti spárování kufrů s botami. Nohy šly jednoduše vycvaknout i nacvaknout v jakékoliv situaci. Když se mi někdy nepodařilo náhodou najít na pedálu zámek, ohrádka pedálu mi botu, díky svému tvaru a vroubkování podržela, než jsem se mohl v klidu nacvaknout. Bylo dobré zjistit, že pedál podrží nohu, i když se nenacvaknu. Pedály jsou opravdu odolné a i po několika jízdách v těžkém a kamenitém terénu, kdy jsem se dotkl kamenů a kořenů, neobjevilo se žádné zásadní poškození. 

Pedály od VP Components mě opravdu překvapily. Jsou designově zajímavé a funkčnost je perfektní. Když jsem se chtěl na kole někam přiblížit bez SPD bot, nebyl problém, boty na pedálech držely skvěle. Na pedály Adventure Race můžete také díky ne moc veliké platformě nacvaknout, jak klasické xc trety, tak i ty měkčí na freeride či enduro, oba typy sedí perfektně. A co kufry? Ty vydrží taky hodně, po několika výšlapech po skalách a silnicích neindikují nějaké veliké poškození a ztrátu funkčnosti. Jejich hmotnost je 460g za pár a to není špatný. Samozřejmě se dají pedály vylepšit koupí titanové osy. Cena pedálů se pohybuje okolo 130 dolarů tedy 3200Kč. Více informací naleznete na www.vpcomponents.com

Další zajímavé články