FOR BIKES 2014 je už minulostí

O víkendu se v pražských Letňanech konal již pátý ročník cycklistického veletrhu FOR BIKES, který je po loňském zrušení veletrhu Bike Brno, jediným cyklistickým veletrhem v ČR. Letošní teplá zima přála bikerům, a tak i na veletrhu bylo o mnoho víc návštěvníků než loni, kteří si mohli vyzkoušet nové modely kol a kouknout na bohatý doprovodný program.

Na návštěvníky, kterých mimochodem za tři dny dorazilo bez mála 30 tisíc, čekalo celkem 1400 vystavených kol ve dvou halách. Mezi nejnavštěvovanější a také nejrozsáhlejší expozice patřily stánky stálic jako například Cannondale, GT, Giant či Trek, kteří zaujali návštěvníky svými 27.5“ novinkami napříč všemi modely. Zajímavé stroje byly vidět u stánků Ghost a Lapierre, kde nejvíc zaujal nový a několikrát oceněný stroj Ghost Riot vedle Lapierru Zesty. 

Určitě zajímavý stánek měl německý Canyon, který zaujme jak svým zpracováním a designem tak hlavně nízkou cenou. Hodně návštěvníků zaujal endurový speciál Canyon Strive Al. Nemůžeme vynechat například BMC, které představilo jak svůj silniční, ale i mtb arzenál. Dále byly k vidění i stroje Santa Cruz, který mimo jiné nedávno představil již třetí generaci kol Nomad. Na For Bikes chybělo hodně vystavovatelů jako například Scott, toho ovšem nahradil německý Corratec, který nabízel jak silniční kola tak i fully jako je Corratec Opiate, který bude brzy v našich rukách na testování. Dalším německým vystavovatelem byl i málo známý Stevens. 

Co se týče sjezďáků, tak těch moc k vidění nebylo, výjimkou byl nový Session 88 od Treka, karbonový Supreme Operator z dílny Kony, DH 7000 od Ghostu či Monster DH od RBčka, které do své nabídky přidalo několik nových barev. Na své si přišli i ti, kteří hledali nějaké hadříky či ochranné pomůcky. K vyzkoušení byly věcičky od POC, Casco, Fox či moiry. 

Celý veletrh nabízel krom vystavených kol i pumptrack, na kterém si návštěvníci mohli vyzkoušet desítky kol, a eventuálně se rozhodnout o koupi nového kola. Nejvíc akce nabízela hala číslo 5, kde sídlilo srdce doprovodného programu. Během dvou dnů v hale vyrostlo BIG Shock pódium a několik tratí pro trial a MTB. Na diváci se mohli těšit jak na různé exhibice flatlandu tak právě trialu. Součástí doprovodného programu byly různé soutěže, jako například mezinárodní trial závod dvojic. Jezdci nejenže překonali neuvěřitelné překážky, ale i vyskákali i na postavený barák. Na své si přišli i příznivci horských kol a soubojů. Pro ně byla připravena Freeride.cz dualové dráha, kde jezdci museli překonat několik překážek z palet, lávku či rockgarden. 

Závodu se zúčastnilo šestnáct předních českých riderů včetně dvou zástupkyň něžného pohlaví. Trať byla opravdu zajímavá a zrádná, to potvrdilo několik pádů. Celé klání vyhrál seveřan Jirka Penc, když ve finále na dvě vítězné jízdy porazil druhého Milana Myšíka. Třetí skončil Adam Semerák. Celá akce se vydařila a poklonu si zaslouží kluci z Trialshow.cz, kteří stojí za celým doprovodným programem a stavbou tratí. 

A co závěrem? No asi stačí říci, že se FOR BIKES rok od roku zvětšuje a získává lepší úroveň. Uvidíme kam to všechno bude směřovat. Snad bude příští rok i více vystavovatelů, ovšem mohla by se snížit výše vstupného a zlepšit jídlo, které se na výstavišti prodává. 

Další zajímavé články