Ischgl Overmountain Challenge 2014

Před několika týdny jsem projížděl internet a hledal, jestli se někde nejede nějaký endurový závod, kam bych se mohl vydat. A našel. Na druhý zářijový víkend byl naplánován druhý ročník Ischgl Overmountain challenge. Bylo jasné, že tam musíme s klukama vyrazit a zajezdit si na místních náročných trailech.

Městečko Ischgl, které se nachází na rakousko-​švýcarských hranicích, a je známe především pro vyznavače zimních sportů, díky vysoké nadmořské výšce a velkému množství lanovek. Lidi z Trail Solutions už mají za sebou pořádání několika enduro akcí, jako je evropská enduro série atd. Už loni přišli s nápadem uspořádat endurový závod v Ischglu, který nabízí skvělé podmínky, ale počasí se moc nevydařilo a tak doufali, že letos se vše povede bez problémů. 

Týden před závodem tomu ovšem nenasvědčoval, pořád v Ischglu pršelo a předpověď na víkend také nebyla ideální. Tak jsme s Přemkem doufali, že se to nějak změní a nebude to další zahraničná závod v dešti. Do místa konání jsme přijeli v pátek, kde nás po 700km v autě přivítalo mrholení a asi 7´C. Ten den jsme se stačili jen zaregistrovat na závod a ubytovat v hotelu Fliana. 

Jak je tomu zvykem na sobotní den byl přichystán trénink a podvečerní prolog. Ráno byla trochu víc zima, no vlastně celý den byla zima. Celý sobotní den jsme si projížděli všechny erzety, abychom vůbec věděli kudy závod vede. První tři tratě byly tak trochu bahnité po týdnu dešťů. Bláto se tak neskutečně lepilo, že jsme po pár metrech měli z plášťů sliky. Byl to dobrý rockandroll. Následující tři erzety byly umístěné v nadmořské výšce asi 2600m.n.m., kde bylo převážně kamení, ale bylo i trochu čerstvého sněhu. To mě utvrdilo v tom, že konec sezony se opravdu rychle blíží. Tratě byly opravdu náročné jak technicky tak i fyzicky a délka měřených úseků se pohybovala okolo 10-​12 minut. V duchu jsem si říkal jak to vůbec v den závodu přežiju, protože to bude ještě tak dvakrát náročnější a to díky nadmořské výšce. 

Po tréninku nás čekal slibovaný prolog, ovšem letos se nejel uprostřed města, jako tomu bylo minulý rok. Pravděpodobně kvůli stavbě nové lanovky, která právě probíhala. Organizátoři se tak rozhodli udělalat Prolog z první erzety. Trať Prologu měla asi dvě minuty a jezdci na ní vydávali po 20s. Trať byla plná kamenů a prudkých zatáček, které dělaly problémy nejednomu jezdci. Vypečená byla obzvlášť ta první. Ovšem bylo vidět kdo má trať naježděnou a kdo jede na oči. Vítězem Elitních mužů se stal Jerome Clementz, ženám dominovala Anneke Beerten. Přemek Tejchman obsadil 10.místo v elitě a Milan Čižinský obsadil 3.flek mezi Mastery. 

Do nedělního závodu, kdy se umoudřilo počasí a ukázalo svou modrou oblohu, jsme vyráželi v už devět hodin. První erzeta byla stejná jako sobotní prolog a tak jsem byl zvědav, jak to zajedu, kdy mě na ní v prologu potkaly dva pády. První měřený úsek jsem zvládnul a mohl jsem se lanovkou přesunout na další erzety.Uff.

Čtvrtá erzeta, která byla umístěná v 2744m.nm. a patřila k těm nejdelším a dala mi opravdu hodně zabrat. Vůbec jsem netušil, že řídký vzduch bude tak znát. Jinak trať byla opravdu zábavná a zároveň náročná. Technické úseky střídaly menší výšlapy do kopce a ty zase potoky a hluboké bláto. 

Šestá a zároveň poslední erzeta byla taky hodně dlouhá a řekl bych dokonce nejtěžší pro ruce. První úsek byl hodně zábavný, plný kamenů a štěrkovitého podkladu, ale mimo trail jste opravdu spadnout nechtěli. Po prvním úseku na nás čekal asi 400metrový výběh, který jsem opravdu nevyběhl. Závěrečný úsek byl plný zatáček, volných kamenů, kde bylo nutné projet malými praporky. Mě se bohužel nepodařilo jedním projet, protože jsem ho neviděl a tak jsem byl nakonec diskvalifikován. Bohužel se to stává, a stejnému osudu neunikl ani Marco Fontana, který v norském Hafjell v XCO bral bronz. Závod jednoznačně vyhrál Jerome Clementz. Přemek Tejchman, zajel taky parádně a bral úžasné 9.místo. Milan Čižinský taky zajel velice dobře a v Masterech dojel na 5.místě. Ženskou kategorii ovládla Aneke Beerten.Kompletní výsledky naleznete ZDE

A jak viděl závod Milan Čižinský?
Ischgl mě hodně bavil... nejnáročnější letošní enduro závod. Vysoká nadmořská výška mi dávala zabra, ale byl z toho super výsledek...5.misto Jinak ST4 byla v té výšce opravdu těžký XC na blátě...jezdi se tam totiž Ironbike marathon, ale Jerome je i tady rychlejší než všichni XC závoďáci! Prolog sem mel docela najetej, ale přesto mě překvapilo, jak moc se změnil po tréninku. Kořeny a kameny klouzali jak svině a switchbacky se musel jet přes nohu. V nedeli na race bylo super počasí, ale byl sem docela unavenej po predchozích 2 dnech, přestože sem si myslel, že se šetřím. Ztrácel jsem hlavně na XC pasážích, kde sem ve výšce nad 2500m nemohl dejchat, ale na DH Rzetach mě zařízl pouze EWS racer Kordez a vítěz pár IXS DH Herold. ..takze spokojenost!

Pro mě osobně to byla úžasná zkušenost si zajezdit na tak úžasných trailech v nádherný lokalitě. Nadmořská výška byla opravdu znát a i to počasí se mi líbilo, i když byla někdy zima. Díky Trail Solutions za tuhle akci. A pokud i vy si chcete užít parádní bikování na rakousko-​švýcarském pomezí tak doražte sem. 

Tady je menší ukázka 6. erzety v tréninku

Další zajímavé články