Marosana End of the Season 2014 se vydařila

Po loňské mega husté Marosaně jsem si řekl, že se té následující musím taky zúčastnit ať to stojí, co to stojí. No a je to tady, rok utekl jako voda a další ročník akce Marosana: End of the Season je tady, která slibovala opět další novinky. Nejen, že Majkl přizval na dual slalom začínající ridery, myslím ty nejmenší, ale i slopestylová trať měla být větší než loni. Tím největším tahákem byla sobotní párty, která měla předepsaný myslivecký dress code.

Vše pro mě začalo už v pátek brzo ráno, naložil jsem kolo a zbytek posádky v tom nepříznivém počasí a vyrazil jsem směr Žacléř. Cestou nás to počasí dost deptalo, když pršelo docela hustě až skoro do Jaroměře. Za Jaroměří, jako by byl už jiný svět, déšť přestal a i to sluníčko se začalo ukazovat. Byl jsem zvědav v jakým stavu budou tratě. V Trutnově jsme měli ještě jednu malou zastávku a to v místním obchodě s loveckými potřebami, kde jsme nakoupili nějaké ty košile a doplňky k našim kamizolkám. 

Když jsme dorazili na místo na tratích se stále usilovně pracovalo a dolaďoval se luxusní pumptrack na odpolední závod. Bohužel v Žacléři do téhle chvíle pršelo a dráha byla dost mokrá a kola se dost bořila, takže se závod přesunul na neděli, když se to stihne (nestihlo). Hodně riderům to bylo líto, ale co se dá dělat, větru a dešti ještě neumíme poručit. Všichni rideři tak začali trénovat na dualové trati, která taky nebyla nejsušší a tak v zatáčkách nebyla nouze o pády. Opravdu to dost klouzalo a od jezdců stříkalo bláto jak na motocrossu, ale všechny to bavilo, jak bylo slyšet z integrálek. 

Jelikož se k podvečeru už začalo stmívat a ochlazovat, všichni se přesunuli na večeři a následně na první párty večer, který oficiálně začal MTB Film Boxem v žacléřském kině. Film box vyhrál snímek s názvem Going Down Hill jehož autorem je Georgy Barklaya. Po soutěžních videích přišlo na řadu promítání videí, ve kterých figuruje sám Marošák. No a párty mohla začít. Jager tekl proudem a zábava byla opět perfektní. 

Jakmile se v sobotu všichni probrali z páteční pařby mohli se rozjet kvalifikační jízdy dualu. U některých jezdců bylo znát, že to asi v noci přehnali a jejich výsledky nebyly nijak oslnivé. Jinak trať, která byla taky rozmáčená, nedala jezdcům nic zadarmo. Letos nově vznikly i kategorie mladých střelců 7-​9let a 10-​13let. Mlaďasové si navzájem nic nedarovali a předváděli úžasné souboje. Veliký respekt. 

Před finálovýma jízdama dualu se ještě jel slopestyle, jehož trať se značně změnila od předchozích ročníků. Na asi největší slopestylovej setup, jakej Česká Republika kdy viděla se o vítězství popralo skoro 15 riderů. Závod se jel formou jamu a podívaná to byla vskutku královská. Triky jako backflip, frontflip a 360 padaly jeden za druhým a aby toho nebylo málo, přidal Tomáš Zejda 360 z většího dropu a 360 tailwhip. Dan Muller zase vyslal neskutečnej no hander frontflip, za kterej si poprávu odnesl cenu za best trick. Konečnej verdikt rozhodčích dal nejvíc bodů Zejdovi, za ním skončil Kuba Vencl a třetí flek bral Kuba Muller společně s besttrickem.

Světlo zapadajícího sluníčka udělalo společně s prostředím uhelného dolu nádhernou kulisu pro finálové jízdy dualu. Elitní kategorii už podruhé po sobě vyhrál sám pořadatel celé akce Michal Maroši. A právem. Jeho jízdy byly opravdu výborné a Honzovi Čepelákovi nedal nic zadarmo. Třetí místo bral Lukáš Studnička. Na závodní plochu se už snášela mlha a tak byl čas se přesunout do centra Žacléře na dlouho očekávanou Jagermeister Halali párty. Jinak řečeno Žacléř se stal ústředním dějištěm srazu myslivců. K poslechu a tanci zarapovala největší star večera v podobě Lumíra Tučka. Večírek, byl hodně rozjetý a tak na scénu nastoupily kapely jako The Black Daffodils a legendární Status Praesents, kteří k Marošákovým akcím prostě patří. Večírek to byl hodně divokej a perfektní.

Letošní Marosana End of the season byla už šestnáctou v řadě, je to neskutečný, jak ten čas letí. Musím konstatovat, že Majkl opět udělal se svou partou neskutečný kus práce. Akce to byla výborná a všichni se bavili. Jen je škoda, že letos to bylo zřejmě v Žacléři naposledy, byla to výborná lokalita. Uvidíme, kam se akce přesune v příštím roce. Každopádně to pod Majklovou taktovkou bude opět legendární. 

Výsledky:

7-​9. let Dual
1.Filip Vokura
2.Jiří Knap
3.Vojta Polesný

10-​13. let Dual
1.Pavel Reinl
2.Felix Šrámek
3.Štěpán Hladík

Ženy Dual
1.Katarina Tothová
2.Magdalena Finková
3.Alča Hylšová

Muži – Open Dual
1.Petr Jurečka
2.Martin Pajma
3.Jakub Šosvol

Muži – Elite Dual
1.Michal Maroši
2.Jan Čepelák
3.Lukáš Studnička

Slopestyle
1.Tomáš Zejda
2.Kuba Vencl
3.Dan Muller

Best trick
Dan Muller – frontflip nohander

Další zajímavé články