Město na kole - Freeride.cz Slopestyle Jam 2013

Minulý víkend se na pražském Dvořákově nábřeží – Na Františku konal druhý ročník festivalu pod širým nebem, Město na kole. Bylo neuvěřitelné jak perfektní počasí na festival vyšlo, ještě týden před akcí byl sníh a o slunném počasí se nám mohlo jen zdát.

Celý festival pro nás začal už ve čtvrtek, kdy jsme společně s Gaspim a klukama připravoval slopestylovou dráhu. Jagermeister tatrovka už byla na místě a tak se mohly začít stavět nájezdy, odrazy a dopady. No, řezání trámů a prken ruční pilou byla docela slušná fuška, ale dalo se to. Po osmi hodinách nonstop řezání a šroubování byla hotová tak polovina věcí na víkendový závod. Pátek byl ve stejném duchu, šrouby, hřebíky a dřina, ale počasí už nebylo tak příznivé jako předchozí den. Poprchávalo a byl tak neskutečně nepříjemný a silný vítr, že to přestalo bavit i stánek firmy Eleven, který se odebral do Vltavy a jednoduše se vydal na výlet k moři. Doufal jsem, že náš stan přes noc přežije a hlavně, že na sobotní slopestyle bude lepší počasí. Všechno jsme pojistili blíže nespecifikovatelným počtem elektropásek a větším než malým počtem závaží. 

V sobotu jsme se probudili do krásného slunného dne a v 8 ráno jsme vyrazili směr náplavka, dodělat pár detailů a čekat na jezdce, kterých se do pátečního večera přihlásilo jen pár. Nevěděli jsme, kolik jezdců vůbec dorazí. Kromě jisté devítky pozvaných jezdců, jako byl například Netro, Teo Kováč, bratři Liškové či Láďa Klauz. Po desáté hodině se začali scházet jezdci, kterých se přihlásilo celkem 18, což nás velice překvapilo. Velice mile překvapilo. A byla to pro nás taková vlaštovka, že podobný akce nejsou bez zájmu a že se můžeme klidně pokusit o nějaký další projekt. Během dopoledne se jezdily tréninkové jízdy a jezdci se seznamovali s cca 200 metrů dlouhou tratí. Stejnou dobou naneštěstí počasí nezvolilo úplně přátelskou atmosféru a všichni jezdci se museli vměstnat pod střechu. Začínalo to vypadat bledě, protože na překážkách nebyla žádná protiskluzovka, koberec, nic, takže na mokru by to nejspíš moc neskákalo. Naštěstí se přesně na dobu kvalifikačních jízd nebe umoudřilo a uštědřilo nám dostatečnou dávku tepla a i mírného větru, který se společně postarali o rychlé vysušení. V odpoledních hodinách se tedy rozjely kvalifikační jízdy, kde kluci předváděli opravdu odvážné triky jako 360, superman atd. a to vše před příznivě početnou diváckou kulisou. Porota měla co dělat, aby vyřadila několik jezdců, kteří nepostoupí do večerního finále. 

Během celého festivalu bylo k vidění krom slopestyle jamu i mnoho dalšího, jako například závody ve flatlandu, které měly také veliký úspěch a flatařské umění jsme si mohli vychutnat ještě jednou pozdě večer během finálových jízd, které se uskutečnily v klubu, kde probíhala i afterparty po slopestylu. Co se týče vystavovatelských stánků, tak těch bylo na náplavce mraky. Zajímavou a hlavně obrovskou expozici tady měl Author a Agang, který předvedl své stroje Cult a Ninja. Mezi další zajímavé vystavovatele patří bez pochyby firma PG.de, která na festivalu měla svou premiéru a představovala své cruisery a elektrokola o kterých jsme vás informovali ve článku Německá značka PG Bikes vstupuje na český trh. Bylo zajímavou zkušeností vidět na vlastní oči tyhle skvosty, jako karbonový bike, který má zrychlení z 0-​100km/​h pod 5 vteřin. 

Mimo zmiňovaného bylo k vidění opravdu mnoho dalšího a z vyloženě bike značek byl ještě zastoupen Giant, Ghost, Lapierre a Amulet.
Na večer byly naplánované finálové jízdy Freeride.cz Slopestyle jamu, které přilákaly docela početný dav k trati, která si vyžádala tento časový harmonogram kvůli umělému osvětlení, které na historicky laděné náplavce s pražským hradem v pozadí, dokreslilo tu správnou neobvyklou atmosféru, která závodům na neobvyklých místech patří. Čím víc se blížil konec závodu, tím více bylo vidět, že jezdci jak z profi kategorie, ale i z té open přidávají na obtížnosti svých triků, do všeho jdou na 100% a hlavně se snaží i pobavit diváky, kteří to celou dobu náležitě oceňují. Triky byly opravdu na úrovni. Variace jako Backfilp na závěrečném dirtu, čí double can can v podání Dana Lišky. Netro s double whipem, Klauz se supermanama na všechny způsoby atd. Kategorii Profi vyhrál Ladislav Klauz, pro druhý flek si dotrikoval pražský Teo Kováč. Třetí skončil Jan Netro Netrval , který si odnesl i cenu za nejlepší trik dne. Kategorii open vyhrál Honza Špika, který porazil bmx ridera Frantu Bláhu. Třetí flek obsadil Míra Slavata. 

Po vyhlášení výsledků na korbě tatrovky a předání cen od sexy holek z Maximu a Jagermeistru se šlo na afterpárty do klubu 2.patro, kde se to opravdu neskutečně rozjelo s ledově namraženým Jégrem až do rána.
Neděle byla po kalbě v takovém relax módu, každou hodinku se konaly slopestyle a bmx flatland exhibice a další doprovodný program. Celkově si myslím, že se festival povedl a závody také. Podle informací festival navštívilo něco přes 20tisíc lidí, což je dobré číslo. Pokud jste letos nedorazili tak určitě nevynechejte příští ročník.

Další zajímavé články