Specialized Enduro Série 2014 - Bike Rallye Most

Poslední závod české endurosérie se jel minulý víkend opět v Mostě, tato trať není až tak mezi enduro ridery oblíbená díky své XC povaze. Dneska si můžete přečíst názor na závod od dvou riderů, Jakuba Říhy, který si jel vyzkoušet enduro závod poprvé a Přemka Tejchmana, který za letošní sezonu objel několik závodů i zahranicemi ČR.

Jakub Říha: Konec sezony se nezadržitelně blíží a tak jsem využil volný víkend a vydal jsem se vyzkoušet si velmi populární ale stále novou disciplínu zvanou enduro. Na získání prvních závodních zkušeností jsem si vybral poslední závod české Enduroserie v Mostě.

Když jsem v sobotu dorazil na mítsto, byl jsem překvapen tím, že jsem vlastně ani pořádně nepoznal jestli se tu vůbec nějaké závody jedou nebo ne, nic méně jsme si vydal na okruh s několika jezdci a tak jsme neměl problém s tím celý okruh objet a vyzkoušet si všechny erzety. Už v průběhu tréninkového dne jsem věděl, že to nebude nic lehkého, na erzetách v lesých jsem měl spousty problémů se na trail vůbec vejít, poněvač za každou zatáčkou čekal nějaký nepříjemný stromek. Na trati čekalo i pár nepříjemných výjezdů a to napovídalo, že tenhle závod bude patřit mezi ty fyzicky náročnějsí. V sobotu večer aby toho nebylo málo začalo poměrně hustě pršet. Byl jsem zvědav co to udělá s tratí. 

Neděle ráno, vstup do závodního dne byl velmi příjemný, sluničko po dešti a příjemná teplota. V 10 hodin dopoledne byl vyhlášen start závodu a my jsme se postupně začali pouštět do tohodle nekompromisního boje. První erzeta hned potrápila několik borců z čela pořadí, když si řekli o slovo mokré kořeny. Následoval přejezd do druhé erzety která byla parádní. Trail plný zatáček s velmi příjemnou flow nás doveld až na samý okraj jednoho z mosteckých dolů. Rychlostní zkoušky tři a čtyři pak byly spíše méně výrazné erzety, za to pátá RZ prověřila připravenost jezdů, nejdelší erzeta celého závodu, která byla z kopce jen asi do první třetiny a pak už to byla jen tvrdá dřina. Následoval velmi dlouhý a vyčerpávající přejezd na šestou erzatu který byl naštěstí zpříjemněný občerstvovačkou. Po tom co jsme se vyškrábali na jeden z vrcholů Mostu s parádní rozhlednou čekala nás velmi zrádná a technická šestá erzeta, kde jsem bohužel měl defekt a tak jsem téměř tři čtvrtiny jel na prázdném zadním kole.

Po dojetí jsem opravil defekt a vydal se na poslední dva měřené úseky. Uff, náročný to bylo. Sedmička byla další z erzet, kde nechyběly ani výjezdy a navíc to byla jedna z těch delších a tak bylo jasné, že tady to bude hodně o morálce, když už síly nezbývaly. Nicméně jsem i přes pár výběhů docela zdatně zdolal i tuhle erzetu a čekal mě už pouze technický přejezd na poslední erzetu, kterou jsme si užil ani nejvíce. Skvělý trail plný zatáček, skoků ale i dřevěných překážek, který mi vyloženě seděl a tak jsem mohl uhánět do cíle svého prvního endura s dobrým pocitem, že to mám úspěšně za sebou. V cíli z toho bylo při mé premiéře 12místo. 

Přemek Tejchman:  Po loňské neúčasti na závěrečném závodě v Mostě jsem měl letos premiéru. Znepokojovalo mě už to, že mnoho kamarádů a enduro jezdců po loňském ročníku řeklo, že nejedou. Po sobotním projetí všech RZ jsem už chápal proč. Jedině 6. a trochu 8. RZ byly technické. Jinak to bylo ježdění po lese po trailech s tím, že člověk musel dávat pozor, aby netrefil žádný strom, kterých tam bylo nespočetně. Velké štěstí jsem měl, že jsem sobotní trénink jel s klukama, co jeli loni, jinak bych byl ztracený. Za celých 8 RZ jsem snad nepotkal pásku tyčící trať. Skoro na každých 100 metrech bylo vidět, jak se vyjíždějí zkratky, což mě dost znepokojovalo. Po sobotním tréninku nám tratě krásně zkropil noční déšť, což nebylo úplně ideální. V neděli hned na startu 1. RZ byla nově vytýčená zatáčka, což mě dost zaskočilo a bál jsem se, co mě čeká za změny na trati. Další jobovka - to když na startu vám pořadatel řekne, že tratě nemůže naznačit den před závodem kvůli lidem ? Nechápu proč jinde to jde. Po nočním deštíku byly tratě dost kluzké a o pády nebyla nouze. Hned na 1. RZ jsem to okusil a šel dost k zemi. Další RZ se mi moc nevedly, nemohl jsem se dostat do rytmu, který se tam nedal nabrat a chyba střídala chybu. Zkratek na RZ bylo fakt hodně i přes nedělní tyčení těsně před závodem, bylo na každém jestli jel, kudy měl či ne. Blbé např. když začátek 6. RZ byl úplně jiný než při tréninku, pak už jen člověk čeká, co kde zase bude jinak. V cíli jsem měl hodně smíšené pocity. Nakonec to dalo na úžasné 2.místo a to i v celkovém pořadí. Pro mě tenhle závod byl nejhorší po všech stranách, co jsem za tenhle rok jel. 

Třetí dojel Matěj Vitko za Přemkem Tejchmanem, který měl našlápnuto k celkovému vítězství, bohužel po technických problémech dojel druhý a tak skončil i v celkovém pořadí. Celkové prvenství v seriálu si po vítězném dojezdu v Mostě potvrdil Jiří Fikejz. Co se týče příštího roku, těšíme se, co na nás pořadatelé připraví za tratě a však doufám, že se třeba i něco zlepší. 

Další zajímavé články