Ženda Race 2014

V sobotu 11. 10. 2014, se jel benefiční závod pro Robina Ženíška, který minulý rok podlehl rakovině po dlouhém a urputném boji, tudíž celý výdělek ze závodu a to ať startovné nebo dobrovolné dary, byl věnován na Dětské onkologické centrum v Motole. A teď k samotnému závodu…

Jedním slovem bych řekl, že to byla ŘEŽBA. Nevím co víc na tento závod říct, ale začnem pěkně od začátku.

Závod se jel na nejlepší bikrosové dráze v republice, v Praze Řepích a i když jsme od rána měli šedivé nebe a sluníčko na nás ani nevykouklo, tak se k závodu přihlásilo neuvěřitelných 228 jezdců. Nejmladšímu jezdci byly teprve 3 roky a nejstaršímu kmetovi bylo přes 50 let. 

Od 9. hodin se začali sjíždět první jezdci a zkoušet si dráhu, trénovali od nejmladších až po profi jezdce. Jezdilo se, lítalo se, padalo se, ale všichni si to pořádně užívali. 

Po trénincích se jela čestná jízda pro Robina, všech 228 jezdců se vypravilo na trať a projeli si společně jedno kolo. Diváci jásali, jezdci si to užívali a všude vládla skvělá atmosféra. Přesně tak jak to měl Robin rád... prostě parádní závodní atmosféra

Po této krásné jízdě kde jeli malí, velcí, tlustí, tencí, jsme mohli vidět, jak se na start postavili ti nejlepší republikoví jezdci v disciplíně Time Trial, a utkali se o mistrovský titul. Jeli se klasicky dvě jízdy první kvalifikační a druhá ostrá. V ostré jízdě se jezdci snažili překonat jak svůj čas z kvalifikace tak všechny ostatní jezdce, mistrem republiky může být jen jeden a tím se v kategorii 15-​16 let stal Mikuláš Nevrkla (B4 team Šumperk) a v kategorii ELITE stal Jan Švub (Bikrosclub Řepy).

A začínají nám kvalifikační jízdy, jelo se stejně jako při tréninku od nejmladších jezdců až po ty nejzkušenějších, postupně jsme se propracovali skrz 160 jízd až do těch největších finálových jízd, které šlo vidět. Jak malí, tak velcí jeli krásně a každý chtěl urvat ten nejlepší flek. Bohužel první může být vždy jen jeden, i když by si to zasloužili úplně všichni a těmi jsou:

Příchozí do 6-​ti let – Pořízek Štěpán (BC Benátky)
Příchozí 7-​10 let – Janula Jakub (Olympus team)
Příchozí 11-​14 let – Bukovský Vít (BC Benátky)
Příchozí 15+ – Bednárek Alan (Polsko)
Cruiser – Huf Radomír (B4 Team Šumperk)
MTB – Novotný Štěpán (Hollywood cafe)
B 6-​ti let – Vlček Albert (Bikrosclub Řepy)
B 7-​8 let – Cidlinský Jakub (BC Benátky)
B 9-​10 let – Hrazdíra Michal (BMX a 4X Olympus Team)
B 13-​14 let – Čvančara Adam (MSK Benešov nad Ploučnicí)
B 15-​16 let – Sulka Sebastian (Tufír Team)
ELITE 17+ – Švub Jan (Bicrosclub Řepy)

Kompletní výsledky zde.

Ale protože tento závod byl hlavně o pomoci dětem s rakovinou, tak všichni, kteří přispěli, si mohou zatleskat a dát si „pašáka“ protože se vybralo krásných 92 700 korun českých, které budou koncem listopadu předány primářům dětské onkologie v Motole.

Pár slov od pořadatelů:

„Z cele akce mam nesmírnou radost a je vidět pokud se sejde dobra parta lidí kolem BMX dokáže neskutečné věci. Chtěl bych všem podekovat za účast a podporu tohoto projektu" řekl k závodu Lukas Tamme předseda Bikrosclubu Řepy.

Další zajímavé články