EUROBIKE 2014: Rozměr 27.5" ovládl i downhillové mašiny

Včera jsem se vrátil z výstavy Eurobike, která se konala v německém Friedrichshafenu na břehu bodamského jezera. Ztrávil jsem ve 12ti výstavních halách celkem tři dny a měl jsem toho doslova nad hlavu. Materiálu mám opravdu dost a tak postupně budu uveřejńovat fotky a články. První várka uspokojí především sjezdaře...

Sjezdových kol na Eurobiku bylo opravdu dost, ale těch s 26" koly už bylo opravdu minimálně. Vypadá to, že příští rok budou už i ve sjezdu vládnout kola s průměrem ráfků 27.5". Ve světě si myslím, že to půjde  hodně na odbyt. Podle mě si ČR bude muset počkat, tolik riderů asi nebude co si koupí nový stroj, ale třeba i jo. 

Nejprve si ukážeme kola s tím větším průměrem a hlavně ty co brázdí tratě světových pohárů. Jako první stroj, který jsem uviděl byla zbrusu nová Santa Cruz V10 Joshe Brycelanda.

Pivot nebyl ve světě až tak vidět a ani poslední model nebyl až tak povedený, ale nově udělaný Phoenix je jiná liga. Celokarbonový rám je doplněn i o skvěle vypadající karbonové kliky Race Face Six C. Celý stroj má tak něco málo přes 14kg. 

Lapierre DH Team byl představen již před několika týdny na světovém poháru a byl opravdu dobře představen. Hliníkový rám je opravdu designově povedený, ovšem při bližším ohledání jsme si všimli dost široké zadní stavby, která by mohla být při těžších sjezdech pro jezdce trochu na obtíž. Uvidíme až v praxi. Bike je osazen sjezdovou sadou Sram XO1 vč. nových brzd Sram Guide RSC.

I Giant zvolil pro svou Glorynu větší kola. Celkově kolo vypadá lehčí, ale i delší než tomu bylo doposud. Rozvor kol se prodloužil (velikost M) o 3.3cm.

Devinci je hodně sledovanou značkou a byla i na Eurobiku. Kromě nového endurového stroje (v dalším článku) ukázala vedle ostatních dh strojů i další prototyp sjezdového speciálu Wilson DGR na 27.5" kolech. Vypadá trošku zdrcle, ale uvidíme. 

Mondraker svýho sjeďáka obul také do 27.5" kol. Bike je vybaven technologií EVO Foward Geometry a také novou vidlicí Marzocchi 380 C2R2 Titanium vč. Espresso Treatment. Vypadá to dobře.

Scott Gambler už na 26" kolech nenajdete. Už jen o 1,5" větší variantu. Gambler bude k dispozici ve třech modelech, které se váhově od sebe liší jen asi 200g.

Dartmoor nezůstal pozadu a ukázal svojí sjezdovou variantu. Dartmoor Roots Red Devil 27.5" vypadá opravdu lehce. Rám váží 3,2kg. Do bikeparku to může být dobrá hračka.

Agang se pro příští sezonu opět dal pod křídla Authora, takže nyní můžete tyhle kola jako Author AG Lab. AG Lab ukázal svoje nové modely jezďáků, vypadají designově dobře. I AG ve Friedrichshafenu ukázal, že nestojí pozadu a má svého sjezďáka na 27.5". Tenhle černý stroj vypadá tajemně a zároveň decentně. Ovšem údajně má na rok 2016být úplně nový rám 27.5" Ninji. 

.

.

.

.

.

.

.

.

Další zajímavé články