Riders Grupen intervijů – part 2

Máme tu druhé pokračování hromadného rozhovoru s Romanem Dlauhým, Tomášem Tuzarem, Darkem Bergmannem a Dianou Augustinovou, kteří mimo jiné poradí začátečníkům, jak ideálně začít se snowboardingem.

Jaké rady byste dali začátečníkům?

Roman Dlauhý: Rozhodně dobrým místem, kde začít je O2 Extra Park Rejdice. Pořádají se tam campy, kde nováčci dostanou profi instruktora a profi vybavení, které by si většina těch, kteří začínají, hned nekoupila. Díky tomu mají začátek hned o takových 60 % jednodušší než ti, kdo se učí sami. V rejdickém Extra Parku jsou navíc parádní překážky všech úrovní náročnosti, takže se vyblbnou začátečníci i zkušený jezdci. Docela nováčkům závidim, když si vzpomenu, jak jsme si dřív ne zrovna obratně překážky stavěli sami.

Tomáš Tuzar: Rozhodně začít s pořádnou výbavou. Profi prkno a ostatní equip je samozřejmě dražší, tomu ale taky odpovídá kvalita. Taky doporučuju poslouchat rady a kritiku zkušenějších jezdců, nejlíp profesionálních instruktorů - poradí jak se stylem jízdy, tak s optimální výbavou. Tohle všechno najdou nováčci na campech. Osobně doporučuju ty rejdický. Dá se tampůjčit prvotřídní výbava a ozkoušet překážky všech možných úrovní, který tam upravujou profíci jako Honza Zajíc.

Darek Bergmann: Dobrej základ určitě získaj na snowcampu v Rejdicích. To je sedmidenní kurz a poskytuje teoretickou i praktickou instruktáž od špičkovejch jezdců, parádní značkovou výbavu a různorodý překážky. Prostě všechno pro co nejlepší začátek.

Diana Augustinová: Hlavně nezačínat na starým prkně. Moje první bylo právě bazarový, takže vím, co říkám. To je hodně důležitý. A taky se vyhnout plastům, board s dřevěnym jádrem je nesrovnatelně lepší. Pak je nutný si dát záležet na co nejlepším stylu. Pro to doporučuju najmout si instruktora.

Sebere nám globální oteplování sníh?

Roman Dlauhý: Radši o tom nic moc nevím. Dokud mi to sníh nevezme, asi si to nebudu vůbec připouštět. Spíš budu doufat, že se toho nedožiju. Moje teorie je taková, že když někde sníh zmizí, musí se někde taky objevit. Takže tam za ním pocestuju.

Tomáš Tuzar: Vcelku souhlasím s názorem našeho pana prezidenta - globální oteplování je jen nafouklá bublina. Spíš než ekologická, je to politická a ekonomická záležitost. Myslím, že vliv člověka na klima je minimální a že oteplování je výsledkem přirozenýho cyklu planety. Prognózy typu: "Za padesát let...bla, bla, bla" mi nepříjdou moc věrohodný, taky se pořád vyvrací. A je, řek bych, směšný, že lidi, přes děsivá varování vědců, žijou dál stejně, akorát si za to musí připlatit.

Darek Bergmann: Je pravda, že zimy jsou horší, než dřív. Ale lidi se přizpůsobujou. Sněžný děla a speciálně upravený haly nadílku, kterou jsme mívali, docela dobře suplujou. Hlavně musí mrznout!

Diana Augustinová: Určitě se bojím. Všechno taje, zima je mizernější a mizernější. Moje řešení: jezdit a jezdit, dokud je na čem!

Naše nej zážitky z Impromat 4x4?

Roman Dlauhý: Letošních závodů 4x4 jsem účastnil jako sudí a to rozhodně bylo zajímavý. Viděl jsem celej ten proces z druhý strany, mohl jsem sledovat kvality i chyby kluků, co závodili, a odnést si z toho ponaučení a inspiraci. Snažil jsem se to vzít tak, abych nebyl naštvanej, že to nemůžu jet s nima.

Tomáš Tuzar: Trochu nás všechny překvapilo, že jsou skoky menší, než jsme obvykle. O to víc nás to bavilo. Navzájem jsme se hecovali k lepším výkonům. Celkově bych řekl, že úroveň závodů byla letos vyšší, možná právě díky odlišnosti překážek. Taky nezapomenu na to, jak se kámoš, co nás vezl, s autem vysekal po prvních 50 metrech. Tím autem, kterým jsme se měli dopravit do z Prahy do Lipna a zpátky.

Darek Bergmann: Třeba překážky na Lipně byly menší, než jsme čekali. Znemožnilo nám to nasadit klasickou najetou sérku a donutilo improvizovat v novym stylu. To bylo super. Navíc nikdo dopolední chvíle nedovedl odhadnout, jak to vlastně zajel.

Diana Augustinová: Můj nejsilnější dojem z letošního závodu 4x4 je asi nervozita. Tu jsem si na českých horách už dlouho necítila. Dokonce mi vynesla nevydařený skok, tím pádem ztrátu bodů.

Více se o sérii Impromat 4x4 dozvíte nejenom zde na FReeride.cz, ale také na www.snowboarding.czwww.o2extra.cz. Nezapomeňte také, že celá série Impromat 4x4 vyvrcholí již tuto sobotu finálem ve ve Špindlerově mlýně.

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!