Impromat 4x4 a O2 Rookie Cup – Rejdice 2010

Druhý závod letošního ročníku českého poháru Impromat 4x4 zavítal o uplynulém víkendu do rejdického O2 Extra parku. Jak už se stalo tradicí, spolu s ním se pak v neděli jel i druhý letošní závod O2 Rookie Cupu. Co se tam všechno událo se dozvíte právě tady a teď...

Impromat 4x4 2010 – Rejdice:

Snowpark v Rejdicích asi není třeba zvlášť představovat. Svah na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš již pěknou řádku let vždy v zimě ozdobí hromada překážek a ani letošní rok není výjimkou. Nerad bych křivdil jinému českému snowparku, ale dáte si někde jinde v Česku sérku tří skoků za sebou? Asi těžko. Když se v pátek 5. února začala celá parta sjíždět do Rejdic, nebyl O2 Extra Park zrovna v nejlepší kondici. Za vinu to měla rozbitá hydraulika u rolby, která jednoduše v noci na pátek vypověděla službu a sprostě „vykrvácela“. Všeuměl a Ferda mravenec (Práce všeho druhu s.r.o.) Honza Zajíc jí ale naštěstí zprovoznil, sám do ní usedl a jako správný úderník splnil normu na 120 procent. V sobotu ráno tak byl O2 Extra Park vyšejpovaný do perfektu a mohlo se začít závodit.

Na rejdickou „čtyřikrátčtyřku“ dorazila podobná zvěř, jako na Lipno. Chyběl sice vítěz předchozího závodu Filip GutwirthTomáš Tuzar, kteří spolu zrovna podnikají cestu po snowparcích v USA, nicméně dorazili i jezdci, kteří se letos na závodech ještě neukázali. Přes kopec přijel z Harrachova Honza „Dodo“ Dolejší zotavující se po operaci kolena, z Moravy dovalil Tomáš Král, stavil se i Honza Řezníček a další. Chybět nemohli jak zkušení dravci (Honza Zajíc, Venca Kutil, Ondra Bauer, Pepé Samek, Darek Bergmann), tak mlaďasové (Dan Paulíček, bráchové Porkerti, Petr Horák, Martin Mikyska, Michal Biša...atd.). Bohužel posledně jmenovaný si v tréninku ošklivě zlomil klíční kost a my mu tímto přejeme co nejrychlejší a bezbolestné uzdravení. A když už jsme u těch zranění, hodně zdraví přejeme i Terce Čermákové a jejímu kolenu.

Závodní course začínal jibbovací platformou, kde si každý mohl vybrat ze speedrailu nebo z transfer boxu. Poté už následovala lajna tří skoku, kterou zakončoval macatý big air. Systém závodů byl stejný jako na Lipně, každý měl dvě kvalifikační jízdy (lepší se počítala) a finále se jelo na tři kola. Ve finále se sčítali dvě nejlepší jízdy, takže to chtělo i trochu taktizovat. Judges už předem avizovali, že budou koukat na obměnu rotací, jízdu na switch atd. Prostě nešlo o to zabít jednu jízdu nadrcenejma trikama a pak jí zopakovat, ale ukázat ve dvou jízdách co největší variabilitu a skills. Neměli bychom také připomenout, že letošní ročník 4x4 rozeznává jen dvě kategorie – mužskou a ženskou.

Už v kvalifikaci toho bylo k vidění spousta, takže si shrneme ty největší highlity. Boris Čičman zajel minimálně na třetí a čtvrté platformě nejlepší kvalifikační jízdu! Za fs 720 dostal od rozhodčích plných 20 bodů a luxusní byla hned následující fs 540 z přední hrany skoro až za dopad big airu. Lucka Zábranská dala kvalitní, vysoký a protáhnutý Mute grab na Big Airu a ve druhé jízdě bs 360s frontside grabem ve slušné výšce. Darek Bergmann po transferu do bs boardslidu přidal již tradiční fs 720 crail na druhé platformě. V první jízdě odpálil super smooth bs 720 a ve druhé pak fs 720, což bohatě stačilo na postup do finále. Lukáš Tomšů ukázal, že šesté umístění z Lipna nebyla náhoda a hned v první kvalifikační jízdě dal na třetí platformě masivní bs 540. Bohužel big air mu tolik neseděl a téměř pokaždé na něm trochu chyboval. Nicméně k postupu to také stačilo. 

Z young bloods se v kvalifikaci vytáhnul Martin Mikyska, který ve druhé jízdě zajel slušné kombo fs 720 a bs 720. Sice bez pořádných grabů a průtahů, ale to mu překážkou k cestě do finále taktéž nebylo. Martin se naopak snaží jako jeden z mála kombinovat množství triků kterými disponuje do svých jízd, a to je určitě dobře. Venca Kutil se opět ukázal v plné parádě. Myšleno parádou v provedení jeho průtahů, délkou grabů i výškou skoků. V první jízdě dal na třetí a čtvrté platformě bs 540s fs grabem a na druhé pak cab 5. Transfer bednu polaskal tail slidem a aby toho nebylo málo, vyprásknul i megaprotáhlou fs 720 indy. Honza Zajíc začal transferem grind to fakie ze které pokračoval čistou cab 540 do luxusní bs 720 a kvalifikační jízdu zakončil čistou cab 5.

Do finále postupovalo 16 kluků a 4 holky. Jak už bylo řečeno, opět se počítaly dvě ze tří jízd. Celkově bylo znát, že jezdci více přemýšlí nad svými jízdami a učí se lépe „závodit“. Závody jsou prostě závody a když se předem určí, že jezdec potřebuje zajet minimálně dvě dobré různé jízdy, tak je třeba se toho držet. To bohužel neplatilo třeba u Borise Čičmana, který skáče mega vysoko a technicky náročné triky, ale tím, že mnohdy přežene odraz, triky čistě neodjíždí a tudíž mu druhá jízda do součtu v Rejdicích chyběla. Škoda, ale co…snb for fun! 

Pojďme se podívat na ty nejlepší. Co do vzrůstu nejmenším, ale přesto nepřehlédnutelným, byl Ondra Porkert. Ondra se týden od týdne zlepšuje, což je vidět jak na samotném ježdění, tak i na jeho umístění mezi chlapama v sobotním závodě. Se svou jízdou transfer grind to fakie, cab 540 mute, slušnou bs 720 a fs 720 na posledním skoku bral zasloužené 4.místo. O „fous“ starší Ondra Bauer nenápadně proplul kvalifikací a díky technické jízdě, která byla dobře poskládána a odjetá převážně na switch, ukořistil solidní třetí flek. Switch grind na speed railu, cab 540 stalefish, solidní fs 540 backside grab a switch bs 540 „tak akorát“ na posledním skoku. To byla jeho nejlepší jízda.

O pouhý bod za vítězem skončil druhý Darek Bergmann. Darek bohužel pro sebe i svou peněženku neustál pořádně skok na třetí platformě, a to ho stálo vítězství. Jeho jízda začala transferem to bs boardslidu, pokračovala fs 720 crail a pak už následoval pád po bs 720. Darek pak na poslední kicker najížděl úplně uvolněně a překvapením pro všechny bylo, když odpálil krásnou fs 900 tailgrab. Při cestě na lanovce se dotazoval judges, jestli to byla 540, nebo 900 :-). Je vidět, že když člověk tolik nepřemýšlí a není nervozní, všechno jde lépe.

And the winner is....Honza Zajíc. Na domácím hřišti vypráskul solidní jízdy, kde kombinoval celou řadu triků. Nejpovedenější jízda začala transferem fs 180 to swith 5-​0, následovala čistě odjetá cab 540, krásná bs 720 nose a na bigairu zavdal dlouhou fs 900 jen s mírným revetkem. V ženské kategorii spolehlivě vyhrála Lucka Zábranská hlavně díky bs 360 na posledním skoku, před Dianou AugustinovouEliškou Šírovou.

Jak už bylo zmíněno, hodně jezdců nezvládlo kombinovat a ustát dvě čisté jízdy, na což doplatili především Boris Čičman, Venca KutilTomáš Král, který letos údajně skákal poprvé, takže i tak respekt! Ve finále určitě zaujal Honza Řezníček, který skáče opravdu vysoko a většinou čistě. Jeho bs 720 Japan grab na posledním skoku patřil k nejlepším trikům, co jsme v sobotu mohli vidět. Bohužel ve finále neodjel vše ideálně a patřilo mu konečné šesté místo za pátým Martinem Mikyskou. Za zmínku určitě stojí účast Ondry Marčíka. Je vidět, že diktovat se nezapomíná a Ondra i přes větší pauzy v ježdění pořád ví, jak se motá. 

Po finále ještě následoval půlhodinový O2 Extra Trik. K vidění toho bylo hodně, včetně crailu Darka Bergmanna, který u nás nemá obdoby, fs rotace z přední hrany od Borise Čičmana, nezaměnitelné japan točky Honzy Řezníčka..atd, nicméně nakonec vyhrál Pepé Samek s odjetou bs 900. Mezi holkami vyhrála O2 Extra Trik Lucka Zábranská s bs 360. 

Impromat 4x4 2010 Rejdice – výsledky:

Muži:
1. Honza Zajíc
2. Darek Bergmann
3. Ondra Bauer
4. Ondra Porkert
5. Martin Mikyska
6. Honza Řezníček

Ženy:
1. Lucka Zábranská
2. Diana Augustinová
3. Eliška Šírová
4. Pavlína Dufková

O2 Extra Trik:Pepé Samek – backside 900
Lucka Zábranská – backside 360

O2 Rookie Cup 2010 Rejdice:

Nedělní ráno přivítalo luxusním počasím všecky juniory a juniorky, kteří měli dost odvahy na to, aby se přihlásili do druhého letošního závodu O2 Rookie Cup. Závod se jel původně za ideálních podmínek. Azůrko, sunshine. Mírně pofukující větřík se ale později proměnil v prudkou, nárazovou bestii, a kvůli bezpečnosti tak bylo zrušeno poslední ze čtyř plánovaných kol. Z trati byl hlavním rozhodčím rovněž vyřazen spodní největší skok. Opět kvůli bezpečnosti jezdců. V sobotu se totiž rozbil pás rolby, který se ještě čerstvý vítěz ze sobotního závodu Zája pokoušel opravit, avšak nutnost oslavy na domácí půdě pochopitelně zvítězila, a tak se z dopadů přes noc stalo slušné betonové pole.

Nejlépe se s tratí popral Dan Paulíček, který v nejlepší jízdě zavdal: transfer to bs boardslide, fs 720 bs grab, a bs 720 nosegrab. Super combo back-​to-​back 720 znamenalo po Lipně již druhé vítězství pro Dana Paulíčka v O2 Rookie Cupu. Danovi gratulujeme, ale i tak by se měl spíš snažit prohánět starší jezdce v sobotním závodě, tak jak tomu bylo dříve! Na druhém místě se umístil Ondra Porkert, který navázal svou jízdou (transfer to bs boardslide to fakie, cab 540 bez grabu, fs 720) na velký sobotní úspěch a už chybí jen malinko, abychom ho viděli na pozicích nejvyšších.

Třetí, stejně jako na Lipně, skončil Petr Horák. Petrovi se závodní štěstíčko nějak vyhýbá a pořád to není ono. Transfer fs 180 to switch grind, cab 540, fs 720, to byla jeho jízda. Oba dva skoky byly průměrnější, nicméně na třetí místo to stačilo. My se budeme těšit, až to „hokejce“ Horisovi konečně padne, protože v tréninku a po závodech opět lítal devítikila a rotoval na všechny strany. U holek se scénář oproti Lipnu neměnil, jak v umístění (1. Diana Augustinová, 2. Katka Vojáčková, 3. Gábina Matoušková), tak hlavně ani co se triků týče. Holky by potřebovaly větší progres! 

Kvůli povětrnostním podmínkám se Skateshop.cz Best Trick odjel na speed railu a transfer bedně, což se nakonec ukázalo jako dobrá volba. Především pro hojnou diváckou kulisu. Na překážkách diktovali téměř všichni. Petr Horák transfer 270 – 270 out na bedně, Danýno zkoušel svoje sexchange na railu, Martin Mikyska switch grindy tamtéž, ale nejvíce nadiktoval Petr Martinec (přezdívaný Danýno2), který best trik zabil switch bs 180 na trubku a fs 180 out.

O2 Rookie Cup 2010 Rejdice - výsledky:

Kluci:
1. Dan Paulíček
2. Ondra Porkert
3. Petr Horák
4. Martin Mikyska

Holky:
1. Diana Augustinová
2. Kateřina Vojáčková
3. Gabriela Matoušková

Skateshop.cz Best Trik:
Petr Martinec - switch bs 180 do grindu fs 180 out

Další zajímavé články

SNOWBOARD: Mrkej na první fotky a video ze Swatch Nines 2024

Swatch Nines nás zase letos pošlou do kolen! Čekuj první obrázky a edit ze švýcarskýho Schilthornu...

Doražte na opening Horsefeathers snowparku Mölltaler Gletscher!

I když v Česku už je léto v plném proudu, tak u rakouských kolegů za hranicemi si stále můžeme užívat zimní radovánky naplno! A ještě ke všemu ve zcela novém Horsefeathers snowparku na ledovci Mölltal! Slavnostní opening proběhne v sobotu 20. dubna!

Obertauern hostí finální závod kvaldy na Freeride World Tour 2025!

Obertauern letos vůbec poprvé hostí závody 4* Freeride World Tour Challenger Series. Již tento víkend se tam potkají nejlepší jezdci Freeride World Tour a nejlepší jezdci kvalifikace a budou bojovat o poslední cenné body, které rozhodnou zda i do příští sezóny zůstanou v nejvyšší třídě Freeride World Tour. Sledujte živý přenos ze závodu přímo tady!