Girl Power Forewer!

V sobotu proběhne ojedinělá vernisáž zajímavého holčičího graffiti projetku Girl Power Forewer! Pokud vás grafitti a art zajímá tohle byste si neměli nechat uniknout.

Girl Power je ojedinělý český filmařský projekt, který dosud nemá ve světě obdoby. Skupina mladých filmařů v čele s nadšenou writerkou Sany už tři roky objíždí svět, kde obdivují a dokumentují piecy dívek a žen všech věkových generací nejen v zemích Evropy, ale např. i  Spojených států nebo Afriky.

Na popud Trafačky tak těsně před jeho dokončením vzniká výstava Girl Power Forever, na které se setkává velká skupina writerek na jednom místě a to ať už osobně nebo prostřednictvím svého umění.
Dojde tak k historicky prvnímu setkání žen, které graffiti strhlo a ovlivnilo stejně jako mužskou populaci. 

Fenomén žen v graffiti není příliš častým jevem a vyznačuje se zvlášť před veřejností o to větší uzavřeností. Dokument, potažmo nyní i výstava, nás uvádí do světa mírně odlišných výrazových prostředků, pro ženy typických – důraz na ženství, citlivost, vzájemnou podporu a radost z malování. 

Jak autorům filmu, tak i výstavy ovšem nejde o to, akcentovat důraz jen na ženské pohlaví, ale spíše o výraz úcty a pocty těm, které v tomto výrazně mužském oboru obstály a mají své nezastupitelné
postavení. Vedle vášně pro graffiti se zároveň věnují architektuře, grafickému designu, návrhářství, klasické malbě a samozřejmě svým rodinám nebo často studiu na vysokých školách.

Přestože nelze popřít fakt, že graffiti a street art nejsilněji funguje tam, kam původně patří, tedy na ulici, kde není ničím a nikým omezené, koncept výstavy v interiéru, na fasádách Trafačky a ulic Prahy byl vytvářen s tím, aby se jeho běžnému prostředí vzdálil co nejméně.

Dokument Girl Power bude v příštím roce 2013, uzavírajícím dlouhou peripetii hledání prostředků na jeho realizaci, uveden do kin a tak můžeme očekávat, že minimálně podpoří jednu další novou vlnu mladých začínajících writerek.

Patnáct předních writerek z mnoha zemí přivezou a osobně předvedou svůj um venku i uvnitř Trafačky!

Vernisáž výstavy proběhne 30. 6. 2012 od 19.00.
Live: Hugo Toxxx, Sex Addict
DJs: Smack, Layup, Autist, Ponyk, Wbwoy, Rime

Cena v předprodeji: 80,- (Ticketstream.cz)

+ doprovodný program (ženský graffiti jam, workshopy a diskuze) začíná již od 14:00

30. 6. - 22. 7. 2012 | Út - Ne 15.00 - 19.00

Trafačka Aréna, Kurta Konráda 1, Praha 9

Další zajímavé články