Jeden nezapomenutelný víkend za námi…

Tentokrát tu pro vás máme vyprávění Michaely "Mimi" Maliny o tom, jak nezapomenutelně prožila poslední prázdninový víkend. Neobvykle nás nehromí povídáním z exotických cest, ale velmi subtilním příběhem o tom, jak strávila poslední prázdninovou sobotu a neděli učením windsurfingu dětí z dětského domova Boršov nad Vltavou.

Jak už to tak v životě bývá, ty příjemnější věci utíkají vždycky nejrychleji, a proto nám jak voda uběhl i náš poslední srpnový víkend strávený s dětmi z Dětského domova Boršov nad Vltavou, které vyhrály letošní hudebně sportovní festival Out Of Home.

Již čtvrtého ročníku zážitkového festivalu Out of Home, který byl letos zaměřen na trávení volného času a který upozorňuje na problematiku integrace dětí z dětských domovů do reálného života, se zúčastnilo celkem sedmnáct dětských domovů z celé České republiky. Jednotlivé týmy soutěžily na s stanovištích rozmístěných po téměř celé Praze a ten nejlepší získal velice originální cenu – windsurfingový víkend. Spolu s mým bráchou Tomem Malinou a organizačním týmem o.s Mimodomov jsme tak měli možnost připravit jeden nezapomenutelný zážitek pro děti, které si to opravdu zaslouží.

Ještě před samotným začátkem campu jsme nikdo netušil, co od víkendu očekávat, jelikož předpověď slibovala déšť a silný vítr. Jediné, co jsme věděli všichni z organizačního teamu bylo, že za námi přijede devět těšících se dětí, které si zaslouží prožít u nás ten nejhezčí víkend!
Je to tu, pátek 17:55 a na hlavním vlakovém nádraží Chomutov vybíhá z vlaku hejno usměvavých dětí v čele se dvěma vychovatelkami. Nasedáme všichni do aut a nasměrujeme to rovnou na Nechra, kde už na děti čekalo fajn ubytování v chatkách a po šesti hodinách cesty také nutný odpočinek

V sobotu ráno máme s dětmi sraz v 9:00 v našem IDENTITY clubu, avšak spolu s námi se dostavil i nezvaný vítr a zůstal tam s námi až do pozdních odpoledních hodin, což nám trochu zkomplikovalo původní plány. Museli jsme proto udělat změnu a na programu, tak byla instruktáž od materiálního vybavení na WS až po samotné zkoušení jízdy, ovšem pouze na suchu. Následoval dobrý oběd a odpoledne jsme už trénovali balanc na vodě, což nám trochu ztížily vlny, které přišly spolu s větrem. V balancování jsme vyhlásili i soutěž, kterou jsme bohužel nestihli dokončit pro nepřízeň počasí. Navečer, když se obloha roztáhla a mraky umoudřily, čekalo na děti překvapení v podobě úžasné jízdy na motorovém člunu po celých Nechranicích. Nutno podotknout, že to byla nejspíš “třešnička na dortu” celého výletu... Komu by se taky na motoráku nelíbilo! :) Později už následovalo opékání buřtů, posezení u ohně a opět nutný odpočinek do dalšího dne, kdy si děti měly už konečně vyzkoušet ten pravý windsurfing na vodě.

Nedělní ráno se probudilo ve znamení sluníčka a jemných poryvů, což se nám náramně hodilo pro coaching na vodě. Nelenili jsme ani chvilku a s výukou jsme začali krátce po půl desáté. Na vodě se vystřídaly všechny děti a nevěřili jsme svým očím, jak byly všechny do jednoho talentované! Zvednout plachtu z vody, odjed od břehu a vrátit se nazpět se podařilo skoro všem a my jsme z toho měli ohromnou radost. Bohužel se děti musely po obědě vrátit zpět domů, a tak nezbylo na coaching tolik času, kolik jsme původně plánovali. I tak si ale myslím, že si všichni tu svou chvilku užili! Za jejich výkon od nás také dostaly krásné dárečky, které nám věnovala značka O’Neill, která spolu se společností Trans Region Stav spol. s r.o. tento víkend podpořila, za což jim děkujeme

.
Je neuvěřitelné, jak vám dokáže pár dětí otevřít oči a umožní vám pohledět na svět jinýma očima. Najednou zjistíte, že i maličkosti, které my považujeme za běžnou věc, dokážou někomu jinému udělat ohromnou radost! My máme radost, že se nám podařilo udělat alespoň na jeden víkend pár dětí šťastných a doufáme, že si odnesly jen ty nejkrásnější zážitky! 

Peace & Love

Fotografie: Martina Prášilová
www.mimodomov.cz

Rozhovor s Michaelou "Mimi" Malinou o její lásce - windsurfingu - z května 2010 najdete ZDE.

Další zajímavé články