Šárka Pančochová postupouje do semifinále slopestylu v Sochi

Dnes dopoledne v 11 hodin našeho času začala kvalifikace žen slopestylu na Olympijských hrách v Soči. Závod se odjel v krásném slunečném počasí pod panoramaty kavkazkých štítů.

Do závodu nastoupilo 23 žen, které prošly dvouletou kvalifikací. Startovka tedy byla plna hvězdných jmen. Šárka Pančochová natoupila v druhém heatu. 

A bohužel přímý postup do finále jí o kousek unikl. Ze čtvrtého místa, které jí mělo zajistit přímý postup do finále, ji odsunula předposlední jezdkyně, Američanka Karly Shorr. Do sobotního semifinále nastupuje Šárka z 2.místa. A dle našeho názoru nebude semifinále vůbec jednoduché. Jejími soupeřkami budou například Jenny Jones, Aimie Fuller, Cheryl Maas, Kjersti Buaas, Silje Norendal...

První slopestyle v historii olympijských her měl dva heaty. Do prvního nastoupilo 12, do druhého 11 jezdkyň ( Cilka Sadar se zranila, a proto nenastoupila).
Z každého kola postoupily přímo do finále čtyři účastnice. To znamená, že po dnešní kvalifikaci známe osm finalistek. Další čtyři postoupí do finále z nedělního semifinále. To by se mělo jet v něděli v 7:30 minut našeho času. 

Trať sestávala z šesti platforem, první tři byly jibové překážky. Další tři byly skoky. Na výběr měly holky vždy větší i menší variantu skoků. 

Slova, která zazněla v přímém přenosu a skloňovala se snad nejvíce už před samotným závodem byla: „Skoky a překážky jsou opravdu velké.“
Ze slopestylu se odhlásil například i Shawn White, který se chce soustředit „pouze“ na získaní třetí olympijské medaile v rampě. To byla pro mnohé alarmující informace.

Avšak většina holek již v kvalifikaci skákala převážně velké skoky. Všechny postupující jsou toho důkazem. I tak to nebylo bez problémů. Dvakrát slopestylovou tratí překvapivě neprojela Norka Kjersti Buaas, ani Holanďanka Cheryl Maas.

Šárka svou první jízdu v druhém heatu odjela velmi pěkně a zařadila se na čtvrté místo. V jibové částí měla jedny z nejtechničtějších a nejpěknějších triků vůbec (5O/​50 fs out, bs 360 out ) a na posledním skoku odjela krásnou BS 720. Jízda ji vynesla 77,75 bodu, avšak všechny skoky dělala na menších skocích, což ji nejspíše stálo přímý postup. V druhé kvalifikační jízdě projela všechny skoky bez rotací jen na jistotu.

Nevadí. Už teď se těšíme na sobotní semifinále.

Nejvíce v kvalifikaci překvapila mladá Rakušanka Anna Gasser, která všem „vytřela zrak“ čistou jízdou s underflipem, přestože má poraněný kotník. 

1.Heat
1. Isabela Derungs (SUI)
2. Torah Bright (AUS)
3. Spencer O Brien (CAN)
4. Enni Rukajarvi (FIN)

2.Heat
1. Anna Gasser (AUS)
2. Jamie Anderson (USA)
3. Elena Koenz (SUI)
4. Karly Shorr (USA)

Další zajímavé články