Jak to vidí: Matěj Novák

Kdo jiný by mohl lépe pohovořit o holčičí skateboardové, surfové a snowboardové scéně, než "lamač dívčích srdcí" Mathew Nouvak. Rozhovor Klárky Houbové a Matěje vznikal před tím, než Matěj odletěl do USA, kde se záhy zrakvil.

Matěj pochází z Příbrami, kde má svou skatovou bandičku, ale hodně času tráví v Plzni, kde studuje sociální a kulturní antropologii. Jeho „prací“ je snowboarding, ve kterém se pohybuje skoro dvanáct let. Když zrovna nestojí na prkně, rád se projede na motorce a k tomu si do uší pustí metalcore/​posthardcore.

Čau Matěji, co tvý nový sponzoři?
Čau Kláro, super, jsem fakt nadšenej, že k Vansu a POCu přibyly skvělá prkna Capita. No a na kapitánovi mam Union Team vázání, na kterým jezdí T.RICE. A jako třešnička na dortu mě podporuje snad nejznámější shop u nás – Snowbitch. Jsem rád, že spolupráce s klukama funguje a není problém něco vyřídit nebo připravit. Navíc ke všemu mi prkno i vázko sedlo jako ulitý a řádně jsem mu dal za uši na Stubaii, takže se můžete těšit na nový edit.

Kde teď právě jseš?
Teď práve sedim v Plzni v bytě a sepisuji. Za chvilku si půjdu poslechnout krále buránků – Xaviera Baumaxu, a pak se ještě na dva týdny ponořím do studentského (studijního) života a pak hurá do Colorada za partou.

Jak si strávil léto?
První půlka léta byla ještě ve znamení zkoušek, pak motorky, kámošů a v srpnu jsem odjel makat na Playground Surf Base do Soustone ve Francii, kde jsem strávil dva skvělé měsíce surfingem.

Dost těžká otázka, ale co je u tebe number one? Skate, snb nebo surf?
Tak u mě to je jednoznačně snowboard, protože mě živí. Každopádně, co je dál, se dá asi těžko měřit. Tohle léto jsem hrozně podlehl právě surfu, protože je to super posilovna, ale hlavně je to úplně jiná dimenze pohybů a něčeho jako filosofie. Nevím líp, jak bych to popsal, snad jen tak, že podobný pocit mam třeba, když je hezky a jedu kudlu na Harykovi ve flanelce. Skate je určitě skvělej, ale je to věc, kterou znám od čtyř let, takže to není něco exkluzivního. Nicméně na druhou stranu jsem na něm strávil jedny z nejlepších chvil v životě s kámošem Vejcem.

Pořád tě baví trávit čas objížděním závodů, než si užít zimu s partou felláků, točit a fotit pro sebe?
Spíš než objíždění závodů mě baví točit a fotit. Dělat nějakou kreativní práci, ale bohužel závody jsou pořád věc, která mě živí a dovoluje mi cestovat po světě. Těžko bych za pár fotek do media jel na dva měsíce za oceán. Ale je toho dost, vždyť závodím už dvanáct let.

Takže tvoje plány na letošní zimu?
Plán zněl jasně! Vrátil jsem se ze Stubaie a mířím do Colorada, pak do Kanady a někdy na konci ledna zpět do Čech. Pak se ještě podívám do Ruska a nakonec Španělsko. Rozhodně nechci vynechat SnowJam a Spring Session a hlavně Master-​Class Camp, který děláme s Martinem Černíkem už čtvrtý rok. Když to stihnu, tak bych si ještě rád zajel závody u nás, hlavně MSČ v rampě.

Vidíš rozdílnost v jednotlivých scénách (skate,snb,surf)?
No jéjej…, ale musím říct to, že ve snowboardingu se pohybuji nejvíce a nejdéle, takže ta scéna je pro mě teď fakt divná. Vzhledem k tomu, že se v ní pohybuju snad dvanáct let, tak mi to přijde jako hrozně divný posun. Dřív jsme na koncertech poslouchali punk, hcčko a lili tuzemáka, protože to bylo undergroundový stejně jako snowboarding. Dneska se z toho stal přiteplenej pop a divím se, že lady Gadža ještě nehrála na Dolský. Holt asi stará škola. Když jezdím na skatu, tak většinou s partou kolem Vejceho, Kanalizace a Tomshe, takže tam se jak osina v zadku necítím. A surf ? Tam jsem moc neproniknul, ale většina lidí, která se tomu věnuje, tak má svůj názor a umí si ho obhájit a objasnit, což je dneska už poměrně vzácná věc a tím je pro mě tohle prostředí friendly.

Dostáváme se k holčičí scéně. Sleduješ ji tak nějak?
Holčičí scénu? Co bych to byl za kluka, kdyby ne.

Tak povídej... Tvůj názor na scénu holek v česku? Dá se to vůbec porovnávat se zahraničím?
Dle mého omezeného názoru je na tom asi nejlépe snowboarding. Máme jednu profi úderku Pančošku a dalších několik nadějných tváří jako Katka Vojáčkovou a Didi Augustinovou. Takže o ty se nebojím a jsem rád, že se to vytáhlo z šedi. O skatové scéně toho moc nevím. Znam tebe a ještě pár riderek, který jezdily dřív, ale ty podle mě vyměnily skaty za šminky a pivo za cubalibre. Každopádně za zmínku stojí určitě šikovná holčina od nás z Vansu Míša Ďuranová, která se toho nebojí. Surfová holčičí scéna je pro mě docela tabu, takže fakt nevím. Znám více méně jednu destinaci a rozhodně ne profi svět. 

Přijde ti, že holky v Česku málo točí edity, jezdí závody a podobně?
Takhle otázka je spojená i s jejich kvantitou na kopcích, parkách a vlnách. Ono je asi těžký zaujmout něčím, co je pro holky super výkon, když v klucích to je základ. Každopádně my to ceníme. Takže keep going!!!

Jaký dvě buchty bys proti sobě postavil do battlu?
Hm… Třeba nějakýho harlekýnskýho fotbalistu a Šárku Pančochovou. Pěkně postaru jen s rukavicema.

Tvoje top one riderky?
Skate: ty
Surf: Lakey Peterson
Snb: Tara Dakides AMEN !

Vzkaz čtenářům?
Keep snowboarding, keep surfing, keep skateboarding! Díky sponzorům, rodině a Freeridu. 

Další zajímavé články