Tak jde čas...Candide Thovex

Máme tady druhý letní návrat do minulosti! Dneska se podíváme jak se z malýho prcka Candida Thovexe stala Legenda s velkým L...

Legenda. Nebo spíš legenda legend. Jinak se asi ani Frantík Candide Thovex (*1982) nedá označit! Jak se říká ten, co byl vždycky o metr dál a vejš než ostatní riders! První člověk, kterej si dal legendární Chad´s Gap, a kterej vyhrál jak X Games tak Freeride World Tour. A nejen tohle má ve svým životním výčtu úspěchu tenhle lokál z La Clusaz! Dneska se tak trošku podíváme na jeho vývoj od zelenáče až po totální ikonu našeho sportu!

Candide jako všichni začínal mezi boulemi a již ve čtrnácti letech se stal domácícm majstrem a profi lyžníkem. Časem potom začínal přičichávat k novýmu sportu – freeskiingu. V roce 1999 se jako malý ucho zúčastnil big airu na X Games, kde mezi legendami jako JF Cusson nebo Jonny Moseley skončil na čtvrtým místě. Nakonec se mu podařilo jako jedinýmu vyhrát na X Games jak big air (2000), rampu (2003) tak slopestyle (2007). Aby toho nebylo málo v roce 2010 přidal taky titul vítěze Freeride World Tour nebo první flek na Red Bull Linecatcher!

1999 – X Games big air – 4.místo:

2003 – X Games halfpipe – 1.místo:

2007 – X Games slopestyle – 1.místo:

2010 – Freeride World Tour v Chamonix – celkově 1.místo:

2010 – Red Bull Linecatcher – 1.místo:

Kapitolou samo o sobě bylo jeho Candide Invitational, který mezi léty 2002 a 2008 pořádal v domácím resortu La Clusaz, kam zval největší freeski a snb ikony! Překážky a hlavně skoky tam měli vždycky doslova galaktický rozměry a doslova přepisovaly dějiny freeskiingu! Nechcem to zakřiknout, ale v roce 2015 by se snad mělo Candide Invitational vrátit!! Nechme se překvapit!

Candide Invitational 2005 (Night Jib):

Candide Invitational 2006:

Candide Invitational 2007:

Candide měl jako vůbec jeden z prvních zabijáků svůj vlatní promodel parkovejch lyží a to u Dynastaru (Dynastar Candide). Pak se přes SalomonRossignoll dostal k dalším svým pro modelům u CoreUPTu a nyní Faction skis. Kde už měl i svoje powder skis!!

Celej život je navíc spojenej s legendární francouzskou značkou Quiksilver u nýž měl nejeden promodel v rasta stylu jak bund tak brýlí a dalších potřebných serepetiček!

Nemůžeme samozřejmě zapomenout na filmový segmenty, kterých tenhle bláznivej žabožrout natočil skoro tři desítky! Legendární se stala řada jeho vlatních filmů Rastafaride, kterých natočil celkem sedm dílů! Jinak byl vidět ve fimech od klasických produkcí jako Poor Boyz, Level 1, Teton Gravity nebo Matchstick Productions. Mezi jeho poslední projekty patři dvě videa Candide Kamera a pak hlavně parádní dokument Few Words, s kterým se Candide ukázal i v Praze! Letos bychom ho měli vidět v novým dvouročním projektu právě od MSP!

2000 – natáčení Chad´s Gapu s Teton Gravity:

2002 – Superpark The Movie (Kris Otness):

2002 - Strike (Level 1):

2003 – Focused (Matchstick Productions):

2004 - Rastafaride 4: Special Delivery (WW Productions):

2005 – Rastafaride 5: Pull Up (WW Productions):

2006 – Anomaly (Teton Gravity):

2010 - Candide Kamera 2:

2012 - Few Words:

Nebudem si mazat med kolem huby! Bez Candida by freeskiing nebyl tam, kde je nyní! A jak to vypadá tenhle týpek ještě určitě neřekl poslední slovo! Pan letec!

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...