Bukovel 4star – Tam kde vychází Alpy

Evropské hory nejsou jenom Alpy, ale i mnoho pro nás neznámých míst, které jim pomalu, ale jistě šlapou na paty!

Postav se v jarní poledne zády ke slunci, zorientuj si mapu České republiky, polož na ni buzolu a prones slovo: „Bukovel“. Střelka se ti záhy stočí ze severu směrem, kam tvá pravice nyní míří. Tam leží země nesoucí jméno Ukrajina. Země krásná. Chudá i bohatá, unylá i divoká, spontánní a přesto pevně držena v nejistém náručí vlády své i okolních zemí. Hlavně je to země obrovských rozdílů. Žijí zde lidé, kteří chovají dobytek a pěstují obilí, aby vůbec nasytili své početné rodiny, naproti tomu se tam po proděravělých silnicích prohání nejnovější bavoráky a audiny. Ukrajině totiž chybí střední vrstva obyvatel a tak jsou sociální rozdíly o to evidentnější. Přesto je to země z nejkrásnějších a lidé jsou tam dobří.

V jižním okraji Ukrajiny se tyčí majestátní pohoří Karpat. Nabízí místa divoká, místa zalesněná i bělostné prašanové pláně, v něž ústí překrásné žleby. V této krajině se rozprostírá Bukovel. Malé ubytovací městečko neuvěřitelných kvalit (mají tam například vlastní střediskovou kliniku a pojištění je v ceně permice) postavené v údolí mezi mnoha kopci. Ty od shora dolů pokrývají desítky kilometrů sjezdovek a troufám si říct, že je to nejvýchodnější resort alpského rozměru a úrovně. Všude luxusní čtyřsedačky, které v počtu 15ti kusů obhospodařují 5 okolních kopců. Sjezdovky jsou širší než ve Svaťáku, manšestrově vymazlené, a téměř do půl jedenácté poloprázdné. Co dodat? Kvalita služeb převyšuje ty české po všech směrech a co hůř, je tam podstatně levněji. Nebo je to vlastně líp. Permice na celý den vyjde na 500Kč (při nákupu před 9ou ranní). Ten na Ukrajině trvá o hodinu déle. Tedy jen ten lyžařský den. Začíná se od půl deváté ráno a končí až v půlpaté večer. Jídlo a pití jak na svahu, tak v samotném Bukovelu a zejména i v okolních vesnicích nedosahuje českých cen. Ukrajinská vodka stojí půl litr asi 75 CZK a nebolí po ní hlava..Divný!:-)

Co je ale po nás důležitější, než snowpark! I ten v Bukovelu mají. Nachází se pod sedačkou 8a a délce má asi kilometr a opravdu to není sranda. Hned u stanice je bonkovací kláda a několik vlnek na lehké houpačky a první skoky začátečníků. Pak to všechno začíná. Park funguje teprve první rok a tak středisko neponechalo nic náhodě a pozvalo si Američana Chrise Burleyho. Ten zde potkal partičku nadšených shapers ze Snow Factory. Dali hlavy dohromady a vytvořili malý východní Breck. První skok table 7-​8m, za ním poctivá 15m a pak dole pod ní obdobně veliký skok. 

Pravda, odrazy jsou trošku nakoplejší, ale mají tak dlouhé dopady, že přelet až na flat by byl celkem oříšek. Pod skoky má rider na výběr: buď vlevo easy kicker lajna sestávající ze tří skoků za sebou o tablech kolem 5-​6m a za nimi táhlý 10m stepup, nebo jib lajna po třech hitech za sebou a na každém bylo na výběr z railu, či boxu týchž tvarů. 1. hit flat rail/​box, 2. Hit hokejka rail/​box, 3. hit kink rail/​box. Celý park uzavírala doublekink bedna s nakoplým náskokem na střed, která snad byla jedinou slabinou celého nekompletního parku(k dispozici mají ještě asi 8 dalších jibů). Nechyběly ani easy boxík, či railík pro úplné začátečníky. Musím dát propz shaperům i lidem, kteří se o park starají, mění jeho složení a dělají svou práci opravdu na jedničku. 

Oproti českým horám tu nabízí spoustu možností navíc. Jako třeba free freeski/​snb lessons každý den v parku. Kdo přijede, toho 2 hodiny denně koučuje profi kouč – sponzorovaný rider. Vlastně to berou jako prevenci úrazů. Rider učí jak základy a pravidla pohybu v parku, tak taky težší triky. Za ním jezdí vláček jednodenních kemperů, kteří mají možnost zadarmo se naučit novým věcem. 

Dříve tu park nestál a díky obrovskému úsilí Snow Factory a rozvoji střediska pro něj byla letos prvně vyhrazena celá sjezdovka. Shapers jsou opravdu zopdovědní a je jedno, jestli je plus 15, nebo napadlo 30cm prašanu, zkrátka park je každé ráno jako z alabastru. A co víc, díky mrazivějšímu klimatu mají pro sezónu 12/​13 v Bukovelu vytyčený cíl otevřít park již v listopadu. What up???

Letos podruhé se v Bukovelu koná akce s názvem Bukovel Sunny Days. Obrovský kemp pro celý východ plný každodenních radovánek od bigairu až po poolriding a hard parties everynight. Letos bylo přihlášených kolem 300 kemperů a v nejbližší době se můžete těšit i na report z této akcičky!

Kdybych měl shrnout, co bylo napsáno i to co ne, Bukovel dostává 10 hvězdiček z 10ti. Je tam všude vidět neuvěřitelná spousta proinvestovaných peněz, udělané práce i vizí do dalších let. Vše funguje jako švýcarské hodinky. Přes poměrně náročnou a dlouhou cestu s čekáním na slovensko-​ukrajinských hranicích a jazykovou bariéru, kdy ne všichni umí anglicky, si myslím, že má cenu se sem vydat a vidět jak to na v Bukovelu vypadá. Zkrátka jako v Alpách, jen je to levnější než u nás:).

videjko od THS production:

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...