Evropské lyžařské haly - část 1

Jednou z letních variant, jak vyrazit za freeskiingem je návštěva jedné z evrospkých lyžařských hal. My jsme si pro vás nachystali první část našeho přehledu největších „mrazáků“.

Jedním z důvodů proč miluju lyže, je příroda. Někdy je ale chtíč větší a příroda musí trošku ustoupit. Hlavně, že se prostě sklouzneme na sněhu! Přesně pro tyhle stavy jsou tady lyžařský haly alias mrazáky, a nutno říct, že v Evropě se jich pár zajímavých nalézá. Sice vám nemohou vynahradit jarní shredíky na rozpáleným slunci, ale jako letní varianta to určitě není zlý řešení. My se v prvním části našeho mapování po evropských halách podíváme do Německa, Nizozemí Litvy. Pokud máte svoje vlastní zkušenosti, tak diskuze je vaše…

Německo

Naší pouť po lyžařských mrazákách načneme u sousedů v Bundesrepublik Deutschlandu. Tady se totiž nachází populární Snow Dome Bispingen (web zde), kterej disponuje největšíma a nejznámějším indoor snowparkem současnosti. Najdeme ho ve stejnojmenném severoněmeckém městě asi 550 kiláčků od naší matky stověžatý jižně od přístavu Hamburku.

Místní Snowpark Bispingen se může pochlubit několika desítkami hlavně jibových překážek a vrcholem celýho léta je týdenní akce Summer Feast, která letos startuje poslední červencový den. Těšit se můžete nejen na speciálně vymazlenej park, ale další zábavy jako samozřejmě hudba, gril, skateboarding a různý kontesty všeho druhu. Za jeden den ježdění vypláznete 27 EUR. Pokud ale plánujete víc návštěv, tak si určitě pořiďte sezónní permici, která vás vyjde jen na 129 EUR, a jak se říká „a to se vyplatí“. Spát potom lze buď v pronajatých chatkách a nebo není problém s low budget verzí ve stanu.

Dříve byla u našich jezdců hodně oblíbená hala Snowtroplis (web zde) nedaleko Drážďan. Ta je ale toto léto zavřená až do konce srpna, a tak nemá cenu ji řešit. Mezi další haly, kde najdete celkem tři vleky a menší jib park je tři sta metrů dlouhá Jever Fun Ski Hall (web zde) ve městě Neuss, která se nachází více jak 700 kiláků od Prahy. Další dvě haly pod značkou Alpincenter se nachází poblíž Hamburku a druhá ve městě Bottrop. Ta se se šesti set čtyřiceti metry může honosit titulem nejdelší. Bohužel se snowparkama to je tady špatný, jak se střízlivostí v sobotu ve 4 ráno…

Nizozemí

Když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Týhle placce s nejvyšším bodem v nadmořský výšce 322 metrů ani nic jinýho než haly zkrátka nezbývá. Ta pro nás freestylery nejzajímavější nese název SnowWorld Landgraaf. Najdete v ní pět sjezdovek a osm vleků (včetně pásů), kterým dominuje šestisedačka. Z Prahy musíte urazit nějakých 770 kiláků. To, že místní park má velký kvality ukazuje fakt, že se zde koná Evrospký pohár ve snowboardingu.

V parku najdete nejen velký množství želez a všeho na jibing, ale nechybí i kickery. V letních dnech tahle sranda funguje celej den až do 23:00. Osmihodinový skipas vám pak peněženku odlehčí o 30 éček. Stejná společnost pak v Holandsku provozuje ještě jednu tři sta metrů dlouhou halu a to v městě Zoetermeer. Tady najdete pak deset vleků (včetně pásů) a tři sjezdovky a menší park nechybí ani zde. Obě haly mají taky společný webovky, který můžete profičet tady.

Další halou, kde najdete překážky je Montana Snowcenter (web zde) ve městečku s krkolomným názvem Valkenswaard a cenově vychází stejně jako provařenej Landgraaf. Snowparkem třeba i s nafukovacím bagem se pak můžou pochlubit dva Skidomy. Jeden se tetelí v Terneuzenu a druhý v Rucphenu, který je také s datem narození 1996 služebně nejstarším mrazákem v Nizozemí (web tady). Den Haag je pak nejen sídlem vlády ale taky další ledničky s názvem De Uithof (web zde). I tady je v menu pár překážek s bagem. Poslední v nabídce je pak SnowPlanet, která přistála ve mestě Velsen-​Zuidu (více infa zde).

Litva

Naše poslední kroky povedou na východ do Pobaltí konkrétně do Litvy. Tady totiž v roce 2011 otevřela svoje brány Snow Arena ve městě Druskininkai. Z matky měst to máme téměř tisíc kilometrů. Po zvládnutí týhle porce na nás čeká šest set metrů dlouhá hala a taky stejně dlouhou indoorová sjezdovkou, která je v provozu samozřejmě v zimě. Mezi dvěma vleky nechybí pohodlná sedačka. Nás samozřejmě nejvíce rajcuje, jak to vypadá s místním parkem. Ten nabízí několik jibových překážek. Otevřeno je pak od dopoledních hodin buď do 19:00 nebo do 22:00 podle danýho dne. Za denní vlez encháme na kase 29 EUR. Nechybí pak třeba restaurace, snowtubing, dětský park a další srandy. Více o litevský hale se dočtete u nich na webu.

Tak doufáme, že jsme Vás aspoň malinko inspirovali k nevšednímu freeski zážitku. Příště jukneme na další evropský mrazáky…

Další zajímavé články

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...