Kam v prosinci vyrazit do snowparku

Zima už je tady a seďet doma jak pecky asi nebudeme! Kam v těchto dnech proto vyrazit za hranice na hory? Tady je pár tipů na poslední měsíc roku.

 Letošní zima už konečně nastavila volume doprava a i v našich končinách už to začíná vypadat na pravou zimní náladu. Zima je tu ale ještě v plenkách, a tak pokud chceme dát kvalitní pojezd, tak nezbejvá nic jinýho než zabalit saky paky a zmizet za naše hranice. Prosinec je přesně ten čas, kdy se plno snowparků a šejprů začíná probouzet ze zimního spánku a začínaj budovat svoje překážkový království. My se dneska jukneme, kam to má do konce roku aspoň trochu smysl vyrazit, pokud si chceme trošku polítat nebo pobrousit železa v některým z evropských snowparků

Podzim je za náma a to bohužel taky znamená, že to mají spočítaný některý oblíbený parky, který fungují právě v předzimním čase. Svoje brány již nekompromisně zatarasil Betterpark na ledovci Hintertux. Svoje podzimní setupy pak do konce tohoto týdne tedy pouze do 10. prosince bude provozovat Stubai a další rakouská klasika Kaunertal. Pokud si tady chcete naposled zablbnout, tak už máte k dispozici poslední víkend…

Nevěště ale hlavy! U našich oblíbených rakouských sousedů totiž pomalu a jistě rostou náhradníci! Poslední roky hodně populární a hlavně kvalitní Abslout Park (Facebook, web) ve Flachau hlásí už od minulýho týdne otevřeno. Najdete tady slušnou zásobu railů a už se dá proletět i na slušným skoku a další překážky a platformy budou následovat. V Absolut Parku pak taky platí celoroční Ski Amadé tiket. V plný palbě pak čekejte jeden z nejlepších parků vůbec!

Opening weekend:

A jedna jízda s Viktorem Moosmanem:

Druhou rakouskou tutovkou je u Čechů provařenej Kitzsteinhorn alias Kaprun. Tady už je nějakej ten pátek v provozu nejvýše položený Glacier Park, kde si na svoje příjdou hlavně shreďáci. My sami park v půlce listopadu navštívili a náš report najdete zde. Od 4. prosince už je pro všechny zpřístupněna lokální halfpipe, takže pokud se chcete pohoupat nebo metat doubly nad kopingem, tak prosím. Navíc do 22. prosince tady stále platí předsezónní ceny permic. Za tři dny dáte slušných 130 EUR. V průběhu prosince by pak měl začít růst Easy Cetral Park (Facebook, web).

Další rakouský parky si pomalu otíraj ospalky po létu a podzimu a začínaj s ranní rozcvičkou. Vans Penken Park (Facebook) v Mayrhofenu zatím nabízí jen beginner jib lajnu, ale na větších překážkách se začalo makat. První vlaštovky už také stojí ve Snowparku Turracher Höhe (Facebook, web). Když už jsme u těch míst, pod kterými je podepsána shajpcrew QParks stavět se začíná taky v Superparku Planai (Facebook, web) a Kreischbergu (Facebook), kde mimochodem v půlce prosince proběhne další ročník Fridge Festivalu. A plno dalších resortů hlásí, že stavbu svýho snowparku právě odšpuntovaly. Stačí sledovat jednotlivý Facebooky. 

Pokud svojí peněžence chcete dopřát trošku větší hubnutí a volnýho místa, tak můžete zamířit do země hodinek a čokolády tedy do Švýcarska. Tady dobře pojezdíte v parku v Diablerets – Glacier 3000 (Facebook). Vzhledem k tomu, že se tady už jela zastávka Swiss Freski Tour, tak dostanete naservírovaný nejen raily, ale taky slušnou sérku kickerů. Prostě plnohodnotnej park. Cena za dospělej tiket 63 CHF za den je už ale malinko míň stravitelný info. To už záleží na Vás...

Sampo Vallotton a Laurent De Martin v Glacier 3000:

Šejpři se pak hlavně neflinkají v jednom z nejlepších a nejnavštěvovanějších evropských parků, řeč je samo sebou o Laaxu (Facebook, web). I tady už najdete slušnou zásobárny zábavy v Beginner nebo v P60 parku a další překážky každým dnem přibývají. Nechybí nálož railů a třeba i kicker v pro lajně. Navíc mají speciální parkovou permici, kterou schrastíte za 52CHF. Určitě vstřícnej krok vzhledem k freeskierům a boardistům. Tohle středisko je prostě jistota.

P60 opening:

Pozadu nejsou ani na Apeninském poloostrově. Jedno z nejlepších míst pro zimní extrémní sporty Snowpark Seiser Alm (Facebook, web) hlásí momentálně usazených šestnáct překážek! Zařádit byste si tady měli od 6. prosince, což je vlastně v těchto dnech. Ursus SnowparkMadoně di Campiglio (Facebook, web) se už taky hlásí: „Jsme částečně v provozu a těšíme se na víkend“. Je vidět, že ani Talošové nespí na vavřínech, což je fajn. Dále pak sledujete oblíbený Livigno nebo Snowpark Schoeneben a Alta Badii ty až budou stát, tak stojí určitě za hřích.

V těchto dnech zkrátka nezbejvá než sledovat jednotlivý parky na netu, jak jim momentálně půjde stavba od ruky. Pokud pak chcete pořádnej pojezd tak v Keystonu Breckenridge v Coloradu už rostou místní pekla. Taky v půlce prosince tu proběhne Dew Tour a tady si zashredíte a zalítáte jak králové. Leč je to z ruky a Fábijí tam asi nedojedeme. 

Hlavně ale neseďte doma a koukejte mazat na hory!!Zima je tady!!

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...