Svaneti - zapadlý ráj na Velkém Kavkazu

Není velkým tajemstvím, že nás doslova uchvátili hory Velkého Kavkazu a po dokonalém prozkoumámí střediska Gudauri jsme se rozhodli poohlédnout po něčem novém. Na doporučení kamarádů vodáků jsem objevil oblast zvanou Svaneti, konkrétně město Mestia, které je metropolí oblasti Horní Svaneti.

Oblast leží v západní části Velkého Kavkazu, což znamená, že je první na ráně při příchodu sněžení od Černého moře. Je zde plno kopců přesahujících 4000m n.m., na jednom z nich na hoře Tetnundi zprovoznili v loňské sezoně stejnojmenné lyžařské středisko, které sahá až do výšky 3200m n.m. Samotná hora má ještě o další 1000 vertikálních metrů víc, takže takové Chamonix východu, jenom s rozdílem, že celodenní permanentka stojí 9 dolarů.

Dále je zde starší středisko v Mestii, které je proslulé místními lesy, do kterých se dá uchýlit v případě příchodu mordoru, který je zde velmi častý. Na rozdíl od již zmiňovaného lyžařského střediska Gudauri, kde jsou hory spíš takové obrovské pastviny, po kterých se dá jezdit prakticky kdekoliv, Svaneti má spíše charakter Alp. Jsou zde obří ledovce, extrémní žleby, ale i pohodové dlouhé pláně a skvělé lesy, takže si zde přijdou na své opravdu všichni lyžaři. 

Nemalým benefitem celé oblasti je fakt, že od roku 1996 je zapsaný do světového dědictví UNESCO pro své vysoko postavené zbytky středověkých vesnic, strážných věží a ostatních památek. Výhodou je i celková klidná atmosféra a samozřejmě skvělé místní jídlo.

Máme odjeto na padesát středisek v Alpách a jsme opravdu nároční na výběru lokalit, kde uspořádáme kemp. Děláme to, co nás baví a chceme předat a ukázat jen to nejlepší! Na tuto oblast si brousí zuby švýcarské společnosti, které objevily Gudauri již před 25 lety. Jestli chcete být u toho, kdy tuto oblast v zimě zná jen pár dobrodruhů a ještě není komerční cirkus, vyrazte s námi objevit tento zapadlý ráj na Velkém Kavkazu. Mrkněte na náš freeride camp konaný v této oblasti zde.

Za freerideguides.cz
Ondřej Pekárek

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!