Zajímavé snowparky v Itálii

Pokračujeme naším imaginárním putováním po snowparcích v Alpách. Zaměřujeme se na různá střediska, kde si na své přijdou děti, začátečníci i pokročilí. Nejde o to tu nasázet třebas top 10 snowparků v Itálii, to si každý může „vygooglit“, ale pojmout to trochu komplexněji. Nikdo asi nelyžuje sám a jezdí s ostatními lidmi, kteří třeba řeší, kam třeba vyrazí rodina s dětmi, kam mladí pařmeni, kam milovníci sjezdovek a vy si tam přitom stále najdete snowpark pro svoji zábavu.

Folgaria
Zdejší lyžařská oblast Folgaria-​Lavarone je totálně zaměřená na rodiny s dětmi a upřímně – toto středisko v plánech freeski partiček rozhodně figurovat nebude. Nicméně se sem člověk může přifařit třebas s rodinkou, která zde najde top podmínky a je to zase lepší než sedět doma. Pokud se zde ocitnete, nemusíte si hned řezat žíly. Najdete zde dva menší snowparky s několika bednama, plynovkama a pár skokama na pohodový polet. Na pár dní se zde člověk rozhodně zabaví. Pokud napadne dostatek sněhu, ve zdejší lesících se dá parádně zaprášit.
stránky resortu: folgariaski.com

Passo Tonale
Lyžařské středisko Passo Tonale/​Ponte di Legno už obsahuje regulérní snowpark, kde se dá vcelku dobře vyblbnout. Najdete zde podél sedačkové lanovky vcelku vymazlený setup se železy a kickery, na kterých se dá už slušně proletět. K tomu nezapomeňte připočíst velký počet slunečných dnů a máte ideální podmínky pro tu správnou snowparkovou pohodu. Velkou výhodou Passo Tonale je i ledovec, kam se dá odskočit v případě horších sněhových podmínek. Freeride nad hranicí lesa si užijete v Passo Tonale nebo na ledovci Presena, v lesíku zas můžete zajuchat v Ponte di Legno. Oba resorty jsou samozřejmě spojeny lanovkou. Výhodou je i vcelku levný balíček ubytování + skipas mimo hlavní sezónu.
stránky střediska: pontedilegnotonale.com

Bormio
Bormio je známé především mezi milovníky sjezdového lyžování jako pravidelný pořadatel Světového poháru. Zdejší sjezdovky si užijí náročnější lyžaři, najdete zde také největší převýšení Itálie – 1 800 metrů, takže si zde užijete parádní dlouhé sjezdovky. Zdejší parčík stačí na menší vyblbnutí. Obsahuje pár skoků a 6 želez, přičemž nejzajímavější jsou 6 a 9-​ti metrová plynovka. Díky nadmořské výšce převyšující 3 000m.n.m. si zde ale člověk užije parádní freeride na pláních, v kuloárech a dole i lesík. Nicméně je zde potřeba dávat bacha a jezdit s lavinovým vybavením.
stránky střediska: bormioski.eu

Livigno
Oblíbený Mottolino snowpark v Livignu, který se pravidelně objevuje ve výběru top snowparků Evropy. Užije si zde opravu každý – začátečník, pokročilý i profík. Park je rozdělen na 4 sekce dle úrovně ježdění a dlouhý 800 metrů. Nemá cenu sem vypisovat jaká železa či skoky se zde nacházejí, když jejich počet je kolem 60-​ti kousků. Během sezóny je zde možné potkat světové top ridery. Zavítal sem třeba Tom Wallisch, Kai Mahler, Nick Goepper a spousta světových freeski reprezentací sem jezdí na soustředění. Když napadne, změní se zdejší kopce v ráj každého freeridera, k tomu připočtěte bezcelní zónu a máte ideální destinaci pro všechny freeskiery a snowboarďáky. Z Livigna se vám nebude chtít domů.
stránky střediska: mottolino.com

Val di Sole
Do lyžařské oblasti Val di Sole patří spojené areály Folgarida/​Marilleva, kde člověk nalezne menší zábavný snowpark. Je určen spíš začátečníkům a mírně pokročilým jezdcům. Najdete zde menší skoky, raily a boxy. Velkou výhodou je ale spojení lanovkami se sousední Madonna di Campiglio, a když si za pár euráčů necháte rozšířit skipas, můžete navštívit o poznání zajímavější Ursus Snowpark.
stránky střediska: ski.it

V Madonna di Campiglio v předchozích letech vyrostl parádní kreativní park, který je u nás málo známý. Letos opět přikoupili další nové překážky a s freeskiingem a snowboardingem to zde myslí opravdu vážně. Madonna se řadí mezi dražší alpské resorty, proto je lepší bydlet třeba v Marilleva 1400 a každý den do parku dojíždět lanovkama.
stránky střediska: ursus-snowpark.com

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...