5 nejlepších nováčků sezóny

Hlavní zima je za náma a má padla, a to znamená čas pro bilancování. Naším tradičním článkem je 5 nejlepších nováčků sezóny a právě ty máte tady!

Hlavní zimní sezóna to má pro letošek bohužel za sebou a to nám dává prostor malinko bilancovat a rekapitulovat. Stejně jako i minulý roky teďka jukneme na pět nových jmen freeskierů nebo freeskierek, který letos o sobě daly sakra vědět a nás trkly do xichtu a zaujaly. Snažili jsme se vybírat mezi mladíky, o kterých jsme ještě před zimou neměli ani páru a nebo naopak vypálili progresem nahoru jak řízená střela. Dost už ale keců a jdeme na letošní pětku borců!

5. Taisei Yamamoto (JPN) *2001

Amerika má plno zabijáků, Evropa v čele se Skandinávií má vrahou fůru, Novej Zéland má jména, která znáte, dokonce i Austrálie. Ale co taková Asie? Co se týče freeskiingu, tak na rozdíl od jednoprkýkářů hodně zaostává v čele s Japonskem. Jediný, kdo v podstatě stojí za řeč je rampařka Ayana Onozuka. Jinak celkem provar. Ale mohlo by se blýskat na lepší časy! Taisei Yamamoto, kterej nedávno oslavil šestnáctý narozeniny vypadá hodně slibně! Vyhrál juniorský Mistrovství světa ve slopestyle, ve Svěťáku se pak v Seiser Almu podíval do finále. Tripla má ve svým trikovým portfoliu taky zaškrtutýho, takže za nás ano! Asie vystrkuje pomalu růžky!

Taiseiův edit z roku 2016:

4. Oliwer Magnusson (SWE) *2000

To Skandinávie to je doslova líheň freeski talentů. Takovým Švéďákům by ale určitě bodnul k Henrikovi Harlautovi jeden šikovném parťák, kterej by s ním častěji nakoukl na přední mety. A po letošní sezóně to vypadá, že jsme takovýho borce našli. Jmenuje se Oliwer Magnusson je mu sedmnáct a pochází z Őstersundu. Umí slušně naložit jak ve sloepstylu tak na big airu. Jako důkaz tu máme tři finálový účasti na Světovým poháru, kde nejlíp skončil osmej na big airu v Mönchengladbachu. Tak přejem hodně štěstí i dál…

Oliwer moc videí nemá, tak aspoň jeden tripl:

3. Yann Rausis (SUI) *1993

Každej rok se nám do tohohle žebříčku zatoulá nějakej ten účastník Freeride World Tour a ani letos tomu nebude jinak. Švýcar Yann Rausis, kterej na freeridera drží pořád věk ucha tedy dvacet tři let dal o sobě v celý sérii sakra vědět! Ve všech závodech se totiž vešel vždy do nejlepší šestky a to je velká vyrovnanost a stálice. Nemůže se tak divit, že v rámci FWT získal titul Rookie of the Year. V celkovým pořadí mu potom patřil bramborovej flek, kterej ale věříme příští zimu zase o něco vylepší. Určitě černej kůň následujícího ročníku!

Yannovo třetí místi v Chamonix (jelo se ve Vallnordu):

..a brambora z Verbier Xtreme:

2. Eirik Sateroy (NOR) *1997

Je pravda, že Eirika jsme díky editům už párkrát registrovali dříve.Ale jen jako jednoho z mnoha interesantních Skandinávců, kterejch je jako opilců v každý druhý krčmě. Letos ale zčistajasna vylítl nahoru jako zářící kometa a jasně se zapsal mezi severskou smetánku! Sedí mu hlavně big airy, kde má v zásobě nejen triplový rotace, ale taky hodně originální doubly. Dvakrát letos opanoval bronz na Světovým poháru a na domácích X Games pak dokonce klofnul stříbro. V Aspenu by mu to za rok určitě slušelo…

Eirukův druhej flek na norských X Games:

1.Mathilde Gremaud (SUI) *2000

Zatím to byly čistě párkový slavnosti. To ale hned napravujeme, protože naším nováčkem sezóny je sedmnáctiletá brunetka ze Švýcarska Mathilde Gremaud! Tahle holka,kam letos přijela tak v 99 % nechyběl v první pětce! Voní jí jak slopestyle, tak pak hlavně big airu. Na tom se letos nejvíc blejskla v Hafjellu na norských X Games, kde dala snad zatím nejhezčí babském dabl a jasně se pozlatila! Placky má doma po letošní zimě i z nejednoho Svěťáku. Doufejmě, že příští rok bude dál trápit provařenější jména. Slečna na to prostě má a Švýcaři definitivně potvrdili, že tlačenka bude i v dámský repre….

Mathilde vítězí na X Games v Hafjellu:

A další zlato ze Svěťáku v Quebecu:

Tohle je tedy naše letošní pětka čtyř kluků a jedný holky, který podle nás udělali největší posun nebo se vyrojili zčistajasna. Pokud máš nějakýho svýho favorita, kterýho jsme vynechali, tak se nestyď a předhoď nám ho!

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...