Freeskieři reprezentující exotiku

Severní Amerika, Skandinávie, alpské země ty maj freeskierů. že nevěděj co s nima. Ale co takový Mexiko, Irsko nebo třeba Barbados? Dneska jsme se zaměřili na pět lyžníků u jejichž jména vlaje pro freeskiing nezvyklá vlajka.

Velmoci jako USA, Kanada, Norsko, Švédsko, Švýcarsko, Francie ty maj freeskeirů, že by je mohli přehazovat vidlemi a kombajnama. Občas se ale taky najde nějaká ta trocha exotiky, která může aspoň malinko oživit zimní sporty. Jamajský bobisty zná každej, ale co takhle freeskieři z neobvyklých koutů světa?! Jukněte kolik běhá po oválech naturalizovaných atletů a my jsme se dneska zaměřili na lyžníky u jejichž jména je vlajka, která zrovna k mínus třiceti nebo prostě k freeskiingu nesedí. Tady jsou čtyři současná a jedno jméno let minulých!

John Brown – Irsko

Irsko - Drsná země, jemná whiskey. Tenhle slogan sice všichni známe, ale nás dnes bude tankovat spíše freeskiing. Jméno Johna Browna určitě ale taky znáte. Tenhle cápek vyhrál poslední Soldiers na Deštný ještě pod vlajkou s padesáti hvězdami, kde je doma v Park City. Díky dvojímu občanství a nabušený americký repre si ale pro další závodění zvolil pro lyžování netradiční evrsopký ostrovní stát. Loni párkrát startoval ve Světovým poháru a ze Sierra NevadyMistrovství světa si dovezl třicátej čtvrtej flek. Tak doufejme, že mu irští leprikóni pomůžou dostat se ne na konec duhy ale na vrchol následující zimy. 

Robby Franco - Mexiko

Mexiko je sice spíše známý díky Máyům, tequile, sombrerům, tacos a dalším kulturním tradicím, ale i tenhle jižní soused USA má jedno freeskiingové želízko v ohni. Tím je Robby Franco, kterej jako většina freeskeirů pochází z USA, ale díky rodinným příslušníkům mohl začít reprezentovat zemi, kterou od severní souseda dělí řeka Rio Grande. Robby není žádnej nazdárek, i když do repre USA by se asi dostával těžko. Objevuje se pravidelně ve Svěťácích, kde letos nejlíp skončil na pátým fleku v Seiser Almu. Zkusil si taky třeba Dew Tour a zavítal i k nám na populární Soldiers! Mexičani by tak o svýho prvního freeskiera na Olympiádě v Jižní Koreji asi přijít neměli. 

Andre Moreno Hamm - Kostarika

Kostarika - španělsky Costa Rica, což česky znamená Bohaté pobřeží sice omílá Karibské moře, ale to neznamená, že by se jejich vlajka nemohla zavlát během freeski závodu. Tím šílencem, kterej se pokouší o start pod pěti kruhy v Jižní Koreje je totiž Andre Moreno Hamm. Lyžník původně z Colorada, kde taky studuje univerzitu v Utahu. Jeho matka ale pochází z rozpálené Střední Ameriky a díky tomu jí taky může reprezentovat. Letos se mihnu na pár závodech Světovýho poháru a taky na Mistrovství světaSierra Nevadě. Bohužel vždy skončil na chvostu startovního pole, a tak to se svým snem nebude mít jednoduchý… 

Victor White - Barbados

Ano, Barbados leží v Karibiku, pocházej z něj max kvalitní sprinteři a zpěvačka Rihanna, ale to přece neznamená, že by tenhle zejména rovinatej ostrov a sen mnoha dovolenkářů nemohl mít svýho freeskiera! Má a jmenuje se přímo trefně - Victor White. Jak už asi tipujete i on má jednoho rodiče exotičtějšího původů a druhého ze sněhu bližší destinace. Jeho maminka je totiž Švédka a tak půl roku pobýval u Vikingů a druhou v Karibiku. Naštěstí ho uhranula zimní zábava a pokouší se o nemožné. O Pchjongchčang 2018. Na Mistrovství galaxie ve Španělsku skončil na 43.místě a jeho snažení můžete pak sledovat na jeho videoblogu. Ten najdete zde.

Peter Crook- Britské Panenské Ostrovy

Na rozdíl od výše zmíněných Peter Adam Crook si už svůj sen splnil. Tenhle freeskeir totiž na Olympiádě Soči v halfpipě reprezentoval jako jediný sportovec vůbec Britské Panenské Ostrovy, kde se i narodil! Díky tomu byl také samozřejmě vlajkonošem na zahajovacím ceremoniálu. Peter, který jinak žil a trénoval v USA nakonec skončil v závodě až na 27.místě. Bohužel po roce 2014 se dá říct ztratil z freeski světa, a kde je mu momentálně konec nemáme ani potucha.

Další zajímavé články

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...

Marcus Goguen odhalil pár svých záběrů z filmu "The Land of Giants" od MSP

Další ochutnávku z "The Land of Giants" od MSP má na svědomí Marcus Goguen...