Kamenná chata - Chopok

O ''Kamence'' jsme se v našich článcích ze slovenských končin zmínili již mnohokrát, vždy to, ale bylo jen velmi okrajově. Tentokrát jsme se rozhodli představit vám tuto nádhernou horskou chaloupku trošku důkladněji.. 

Protože Kamenka má strategickou polohu přímo pod vrcholem druhého nejvyššího vrcholku Nízkých Tater (Chopok 2024m.n.m.) a leží tak na centrálnim hřebeni kousek od nejvyššího vrcholku Nízkých Tater (Ďumbier 2043m.n.m.), jen málokdy se nám podaří na ní při našich výpravách za prašanem v Nízkých Tatrách, nenarazit. V mnoha případech se o ní přímo zarazíme a na dlouhé hodiny s námi není k hnutí.

vlevo: Kamenka pod vrcholkem Chopku - foto Pedro. Uprostřed: Kamenka v létě - foto Kamenka crew. vpravo: Marián Ligda nad Kamenkou - foto Kamenka crew
Možná již máte podobnou zkušenost, pokud nemáte, až na Kamenku jednou dorazíte, jistě mi dáte za pravdu.
Zatím se nám, přesto, že jsme několikrát plánovali, nepodařilo dostat se na Kamenku v létě, ale věřím, že to bude také stát za to.
vlevo: Slovenský fotograf Braňo Molnár (vlevo) a Mišo Oško jsou na Kamence jako doma, uprostřed: Mišo Oško promýšlí trasu severní stěnou kousek pod Kamenkou, vpravo: Nefunkční vrcholová stanice lanovky a funkční meteorologická stanice. Foto Pedro
Kamenka leží ve výšce 2000m.n.m. a je tak třetí nejvýše položenou vysokohorskou chatou na Slovensku (hned po Téryho a Rysoch ve Vysokých Tatrách). Jak v létě, tak v zimě se k ní dostanete ze všech světových stran. Z jihu a severu se dokonce můžete velmi významě přiblížit pomocí lanovek. Z východu a západu po hřebeni.
Pohled na pohoří Vysokých Tater. Takový výhled si můžete za pěkného počasí vychutnat kousíček za chatou. Foto Pedro
Kamenka je v soukromém vlastnictví a v rukou jí pevně drží parta skialpinistů, kteří tvoří celý team. Dokonce velmi úspěšný team, jehož členové se na závodech běžně umisťují v první desítce a často i v první pětce.
Také se není čemu divit, když mají takovéto možnosti k tréningu přímo pod nosem. Tréning to ovšem není jen na lyžích, ale nejčastěji je potkáte v zástěře v kuchyni, nebo za barem. Kamenka je totiž od rána do večera narvaná k prasknutí nejrůznějšími turisty.
Na hřebenech prakticky neustále fouká a občas i trošku více. Foto Pedro
Na chatu se tedy nejlépe vyplatí dorazit v pozdním odpoledni, když již běžní turisti spěchají dolů, aby je nestihlo šero a zůstat v ní až do rána.  V žádném případě se nemusíte bát, že by vám tam něco chybělo. Na kamence se výborně vaří a žízní také neumřete.
Podobné pohledy vás budou čekat pokud se rozhodnete varazit na chatu při západu slunce. Foto Pedro
Obávat se nemusíte ani toho, že nejste skialpinisté, věřte, že na Kamence jsou na milovníky prašanu více než zvyklí.
Přes minulé léto prošla Kamenka výraznými změnami. Mimo drobných úprav v přízemí především o něco vyrostla do výšky. Celé nové podkrovní patro je určeno pro případné zájemce o nocleh.
Toaleta zůstala naštěstí pěkně mimo chaloupku a můžete si tak i v příštích letech užívat nádherného výhledu přímo v sedě.
Rekonstrukce a přístavna to byla opravdu výrazná a dřelo se od rána do noci. Foto Kamenka crew
Celá rekonstrukce ještě není zcela dokončena, ale zbývají již jen drobnosti, které se dotáhnou letos. Nástavba proběhla poměrně rychle i přesto, že spoustu materiálu bylo na kopec potřeba dopravit ručně. S nejtěšími kousky samozřejmě pomohla helikoptéra.
undefined
Rekonstrukce vysokohorské chaty si žádá jistá specifika. Foto Kamenka crew
Výsledek přestavby jsem měl možnost tuto zimu zkouknout na vlastní oči a musím uznat, že se povedlo. Kamence to nijak nauškodilo a neutrpělo ani okolí. Jsem si jistý, že mnoho lidí si této změny ani nevšimlo.
Na budoucí zájemce o noclech již čekají parádní postýlky. Foto Kamenka crew

 

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...