Kaya Turski a její úspěšná kariéra

Na začátku týdne oznámila jedna z nejúspěšnějších freeskierek ve slopestylu posledních deseti let Kaya Turski odchod do penze. To si samozřejmě zaslouží, abycho zrekapitulovali úspěšnou kariéru týhletý kanadský brunetky!

Kaya Turski poprvé spatřilo světlo světa 3.března 1988 v kanadském Montrealu. Do země javorových listů po druhé světové válce emigrovala její babička, která byla svého času polskou lyžařkou. Díky tomu Kaya ovládá nejen angličtinu a francouzštinu, ale plynule se domluví také polsky. Jako mladou holku jí to táhlo do místních skateparků, kde s klukama řádila na aggressive inline. V šestnácti letech jí její bruslařský sponzor pozval na lyžařskou akci a i přesto, že na zimních prkýnkách nestála osm let, všechno se tím změnilo. O rok později se už s rodinou stěhovala do zimního ráje do Whistleru, kde už mohla na plno vypučit její freeski kariéra.

Kaya Turski je bez debat královnou slopestylu. První větší úspěch si připsala v roce 2009, kdy ovládla známé European Open ve švýcarském Laaxu a díky bronzu taky vybojovala svojí první placku z X Games. Navíc nenašla přemožitelku na všech třech zastávkách Dew Tour! Už o rok později se jí ale na krku blyštila zlatá jak z X Games Aspenu tak z evropský verze z Tignes ve Francii. Nakonec se její sbírka trofejí z X Games zastavila na osmi zlatých a po jedné bronzové a stříbrné. K tomu navíc přihodila další čtyři tituly z Dew Tour. Ve výčtu úspěchů nesmíme zapomínat na Mistrovství světa, kde v roce 2013 v norské Vossu ukořistila světový trůn. Z roku 2011má navíc i stříbro, kdy nestačila jen na Annu Segal. Od roku 2009 do roku 2013 taky vládla celkovýmu hodnocení slopestylu asociace AFP.

Kaya brzo zjistila, že freeskiing nejsou šachy, a tak se jí bohužel ani zranění nevyhýbaly. Mezi nejvážnější patřily několikrát přetrhané vazy v kolenu, který jí hlavně v roce 2013 udělaly téměř čáru přes rozpočet. Mluvíme samozřejmě o Olympiádě Soči. Sice se stihla zázračně do půl roku vrátit, ale v Rusku bylo vidět že není v optimální formě a nakonec z toho bylo devatenácté místo. Dalším společníkem, o kterýho určitě nestála byly problémy s ramenem nebo levou rukou a prsty díky čemuž měla áčko na X Games v roce 2016. Její výčet zdravotních patálií je ale delší. Jak se říká zdraví máme jen jedno a je to také jeden z důvodů, proč oznámila odchod do důchodu.

Kaya se bez debat tučně zapsala mezi ženské milníky freeskiingu. V dubnu 2011 byla prvním lyžníkem něžného pohlaví, kterej zavdal na skoku rotaci switch 1080 a to na akci Nine Queens. V roce 2012 se pak stala první dámou, která tohle zopakovala v závodě na prestižních X Games. Mihla se také se svým streetovým partem ve filmu Eye Trip od oblíbených Level 1 Productions. I ve své poslední sezóně držela krok s mladejma buchtama, když v Aspenu při premiéře dámskýho big airu na amerických X Games nekompromisně odpálila switch dub cork 1080. Bohužel jí to nakonec stačilo jen na nepopulární bramboru. I tak ale ukázala, že na to stále má!

Teď na začátku října a zejména olympijské sezóny 2017/​18 Kaya Turski oznámila, že odchází do freeskiingového důchodu. Před sebou má další výzvy. Chce dostudovat sportovní psychologii na Univerzitě v Britské Kolumbii a dalším holkám předávat svoje letité zkušenosti a zážitky, které nabrala za více jak deset let ve freeski branži! Kaya se zkrátka nesmazatelně zapsala do dějin ženskýho freeskiingu a určitě je inspirací pro plno mladých lyžařek! Kayo díky a přejeme plno další životních úspěchů! 

Web Kayi Turski najdeš zde.

Kayin segment z bruslařskýho filmu KFC Road To Nowhere:

Nine Queens 2011 a první dámská switch 1080:

Vítězná jízda z Tignes 2013:

2016 a třetí místo na Dew Tour:

Kaya a Lisa Zimmermann a jejich doubly na X Games 2017:

Foto archiv FReeride.cz/ski

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...