Pět nesmrtelných třicátníků

Říká se sice mládí vpřed, ale musíme mít taky úctu ke stáří! My si dneska dáme pětku (a jeden bonus) lyžníků, kteří už překročili věkovou třicítku, ale v parku nebo na streetu se proháněj jak za mlada!

Bohužel čas nejde zastavit, vrátit ani nijak jinak očůrat. Hold stárneme a freeskieři zrovna tak. S přibývajícími věky lenivýme, zpohodlníme, roste nám pivní mozol, lyžování ustupuje do pozadí a přícházej třeba rodinný hodnoty. Ne každej to ale tak má. My jsme dneska vybrali pětici, která už věkem překročila magickou třicítku. Která se toho ale pořád nebojí a v parku nebo na streetu do toho buší, jak kdyby jim bylo osmnáct! Tahle skvadra zatím s přibývajícím věkem stále nedospěla do stádia čistokrevnýho freeridera a prostě furt tam rotujou a jibou jak za mlada! Vzhledem k tomu, že naše/​vaše FRedakce je přesně v tomhle věku, tak za sebe můžu dodat jen jedno. Já jim rozumím… 

Tom Wallisch (USA) *22.7. 1987

Ale jo, fakt! Precl man loni oslavil kulatou třicítku, a tak náš žebříček otevírá. Co k týhle legendě napsat?! Jeden z nejoblíbenějších a nejpopulárnějších parkovejch lyžníků posledních let si dveře do světovýho freeskiingu otevřel v roce 2007, kdy kraloval v soutěži SuperUnknown od Level 1. Od tý doby s nima stačil natočit několik filmů, vyhrát americký X Games a založit s filmařem Kylem Decker vlastní produkci Good Company. Právě s tou poslední roky natáčí newschoolový filmy a loni se taky objevil v urban soutěži X Games Real Ski. T-​Walla to prostě pořád baví!

Will Wesson (USA) *11.7. 1986 

Letos to bude deset, co Will Wesson společně s Andym Parrym (taky třicátník) a filmařem Shanem McFallsem stvořili kult Line Traveling Circus. Mají za sebou deset sérií a jedenáctá nenechá na sebe dlouho čekat! Jednomu z nejlepších jiberů planety stačí k radosti pár railů a k tomu trocha haraburdí a kluci vždycky vymyslí nějakou srandu. Jibing je pořád baví jako na začátku jejich cesty. Stačí se podívat na poslední epizodu, kde ke štěstí stačí několik starých pneumatik z jejich proslulý dodávky. Je potřeba ještě něco dodávat?!

JF Houle (CAN) *19.2. 1986

Kanaďan JF Houle je na scéně, tak dlouho, že už ani nevíme, kdy se na ní objevil. Jedno ale víme určitě. Za sebou má slušnej hitlist. Nechybí mu nabušený party ve freeski filmech hlavně od Level 1 Productions nebo vítězství na Euro X Games ve francouzském Tignes. Poslední roky pak přesedlal na natáčení pouličních spotů. Díky tomu se objevil ve streetový verzi X Games Real Ski nebo taky v několika svejch videoprojektech. Nerozbitnej týpek, kterej doufejme, ještě stihne natočil plno zajímavýho matroše…

Marie Martinod (FRA) *20.7. 1984

Francouzská reprezentantka v rampě, matka, trojnásobná medailistka z X Games, stříbrná olympionička, majitelka stříbra z Mistrovství světa a několika triumfů ve Světovým poháru. To je skromná charakteristika naší jediný ženy v žebříčku a nestárnoucí freeskierky ze země galského kohouta! Letos má tahle dáma určitě jediný cíl. Přivést z Pchjongčchangu zlatou, a tak zakončit svojí veleúspěšnou kariéru. A na závěr ještě bonbónek. Když loni v prosinci vyhrála Svěťák v Copper Mountain, tak na bedně stála s o osmnáct let mladší Kexin Zhang z Číny. Respekt…

Tanner Hall (USA) *26.10. 1983

Jasně, na začátku jsme řekli, že si nebudeme všímat freeriderů, což Tanner už nějakej ten pátek je, jenže… Kdo ve třiceti čtyřech letech dostane pozvánku na city SOSH Big Air do Annecy a odjede tam svůj první double cork v životě?! Ano, správně! Je to Ski Boss! Navíc po šesti letech se v prosinci objevil na závodech v halfpipe! V americké Rev Tour Copperu zabodoval bramborovým flekem! Víc o tomhle velikánovi nemusíme říkat, protože jestli ho čirou náhodou neznáte, tak jste na špatných webovkách… král!

Bonus:

Jirka Volák (CZE)

Na závěr musíme taky zabrousit do českých luhů a hájů, protože tady máme taky jednoho adepta na nesmrtelnýho veterána! Tím není nikdo jiný než Jirka Volák alias Dědek! Doufejme, že se neurazí, když prozradíme jeho věk třicet tři let. Dědek momentálně žije v Rakousku, kde má ideální podmínky. Kdo taky může říci, že v tomhle věku dává triky jako kangaroo flip a nejrůznější rotace až o 1260 stupňů. Minulej víkend jsme se viděli v Zillertale a jen z něj čišila svěžest! Tak ať to lítá, kámo!

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!