Cestovatelský speciál SNOW time 2014/15 na trhu!

Dovolenkové vydání sdružuje všechny informace, který by lyžař-cestovatel měl mít. Popisuje horké novinky lyžařských středisek, přináší rady a tipy, jak efektivně lyžovat z hlediska nákladů i třeba tělesných sil. Pohlédne na do tváře všech zásadních lyžařských zemí a nabídne mnoho stran inspirace. Vydání završují 4 atraktivní skipasy zdarma, vstup do akvaparku a k tomu ještě jeden poukaz 1+1 na servis lyží. Pěkné počtení a snad i brzké lyžování! SNOW 85 time vychází 13. listopadu 2014

Časopis lze koupit i v elektronické podobě. Časopis si nyní můžete přečíst jak v počítači, tak i v tabletech nebo chytrých telefonech.

Tištěnou verzi časopisu si můžete objednat jako roční nebo dvouleté předplatné s dárkem. Jednotlivé vydání si můžete koupit v e-​shopu SNOW nebo ve sportovních obchodech a trafikách!

Ve SNOW 85 najdete 4 skipasy zdarma + 1 vstupenku do akvaparku a 1 poukaz na servis:

Pár tipů z obsahu:

Ceny šlapou vzhůru
V ceníku jednodenních skipasů letos nejspíš uvidíte částky o dvě tři desetikoruny nebo jedno dvě eura vyšší než loni. To odpovídá nenápadnému zdražení mezi dvěma a pěti procenty, které provedl sledovaný vzorek českých i zahraničních středisek. Za posledních 5 let se pak ceny plíživě zvedly nejčastěji o 10 až 20 %, výjimečně ale i více, nebo dokonce méně.

Lyžování pro trpělivé - kde fronty nevyhynuly
V moderní a zrychlené lyžařské době si jen zřídka opravdu postojíte ve frontě na lanovku. Chcete-​li si zavzpomínat na doby, kdy čas se vlekl pomaleji, zkuste některou z „prověřených“ lokalit. Svědci dokládají, že se i ve 21. století dá čekat hodinu.

Jak se vyhnout davům na horách
Lyžařů ani prolyžovaných dnů sice nepřibývá, ale koncentrují se do méně míst a do méně dnů. typicky o prázdninách bývá hlava na hlavě, jindy, anebo jinde je naopak liduprázdno. Následující rady obsahují něco vlastních zkušeností, ale hlavně sledují jednoduchou logiku výše uvedeného pravidla.

O nafouklých kilometrech
Německý kartograf Christoph Schrahe by měl být osobou určenou k lyžařskému odstřelu. Málokterá informace byla tak brizantní jako jeho odhalení, jak neuvěřitelně některá střediska nafukují údaje o kilometráži svých tratí.

Jak se vyznat v tom, co numerické modely předpovídají?
„Pršet bude pozítří až ve 2 hodiny odpoledne, psali Norové…“
„Zase to tomu Aladinovi nevyšlo, předevčírem počítal, že bude dneska už od 8 ráno pršet…“ „V Peci napadne pozítří 5 cm sněhu, psali na netu…“ „Vyšlo jim to naprosto přesně, už včera počítali, že tahle přeháňka přijde ve 4 odpoledne a bude trvat jen chvíli…“
Takové, aspoň se mi zdá, bývají v poslední době nejčastější komentáře týkající se počasí. kdy jsou naše chvála či naopak stesky oprávněné? A na co se tedy spolehnout můžeme a co zase zaručeně nevyjde?

Aktivní lyžařská dovolená s dětmi i bez nich
Nabídka dětské výuky lyžování je na současném trhu poměrně široká. Jaké jsou varianty a jejich výhody a nevýhody, zda strávit dovolenou s dětmi, nebo je vyslat na lyžařský tábor?

Učit děti lyžovat doma nebo v zahraničí?
S touto otázkou se nesetkávám často, byť věřím, že mnoha rodičům se občas honí hlavou. Ta otázka s sebou nese navíc mnoho podotázek a mnoho proměnných, jakými jsou věk dítěte, ochota cestovat dále než do domácích středisek, utratit více či méně peněz za výuku, či motivace mít z dítěte závodníka, dokonalého lyžaře, nebo jen prostě zdravě rostoucí dítě, které si užívá pobytu na čerstvém vzduchu a ještě přitom sportuje. Zkusme si tyto otázky postupně zodpovědět a dobrat se výsledku, který, a to vím už dopředu, nebude určitě jednoznačný.

Česko - Na tahu Krušné hory
Česká střediska jako by si letos dala investiční přestávku. Na svazích se objeví jen dvě nové lanovky, ale peníze proudily i jinam – do nových sjezdovek a hlavně do zasněžování.

Česko 14/​15 - jen dvě nové lanovky
Nepříznivý průběh zimní sezóny 2013/​14 se bohužel citelně projevil i na letošních investicích, a tak v letošním roce přibyly na českých horách jen dvě nové lanovky. V obou případech jde o odpojitelné čtyřsedačky, a zatímco jedna je zcela nová, druhá je použitá ze Švýcarska. U jedné stávající čtyřsedačky se pak lyžaři mohou těšit nově na bubliny. V nadcházející zimní sezóně se bude v české republice nacházet již rovných 100 provozních lanovek.

Noc s rolbařem
Podvečerní paprsky slunce se nám opírají do obličeje a my nasedáme – do rolby. Se svou skromnou výškou 163cm se tam jen tak tak vyčtverám a ještě u toho málem nechám botu v mohutném pásu. Rolba se pomalu šplhá vzhůru na rokytnické sjezdovky a já začínám na rolbaře Michala chrlit jednu otázku za druhou.

Chopok jako nadějný příklad?
Více než 20 let od otevření hranic na západ málokoho z našich lyžařů a snowboardistů překvapí bohatá nabídka upravených sjezdových tras, rychlých lanovek a vleků včetně dostatku terénů vhodných pro freeriding v alpských střediscích. Dnes však přibývá zejména lyžujících moravanů, kteří cestují opačným směrem za obdobně kvalitními službami.

Německo - blízké a vzdálené zároveň
Víte, že je v německu více než 600 lyžařských středisek? Není divu, čeští lyžaři totiž obvykle znají jen pár příhraničních a jedno dvě alpská.

Rakousko - ctižádostivý premiant
V Rakousku se v sezóně 2014/​15 tolik novinek – lanovek, sjezdovek či nově propojených areálů – jako v minulých letech neobjeví. Může za to slabá loňská zima, nebo spíš už je vše zásadní hotové a není tolik co vylepšovat?

Itálie - těsnější propojení Dolomit
V minulé sezóně se v Itálii roztrhl pytel se sněhem, takže ho spolu se sousedním Jižním Rakouskem měli nejvíce v Alpách.

Proč jet zrovna do Švýcarska?
Švýcarsko je prominentní alpskou zemí. Zatímco o Rakušanech se říká, že alpským lyžováním žijí a že je to jejich sport číslo jedna, Švýcaři, mohlo by se zdát, lyžování tolik neprožívají. Když se ale podíváme na dostupná fakta, zjistíme, že poměry lyžujících Švýcarů a Rakušanů jsou velmi podobné a v některých statistikách dokonce Švýcaři kralují. Kořeny lyžování ve švýcarské kultuře jsou mimořádně hluboké – my jsme pro vás na následujících stránkách sebrali hlavní argumenty, čím lyžařské Švýcarsko oslovuje a co jinde na světě vůbec nebo v míře podobné nenajdete.

Arosa Lenzerheide - hladký přelet
Švýcarští sousedé Arosa a Lenzerheide, které dlouho dělila jediná „stěna“ (vlastně spíš údolí), bariéru v loňské sezóně zbořili a z pomyslného mola módních přehlídek nově propojených středisek mohou rovnou vstoupit do klubu alpských velikánů.

Verbování nových duší
Nejde o lehkou ani kdovíjak fascinující misi. Přesto bez aktivního vytváření nových zákazníků se lyžování neuzdraví.

Jarňáky na Kavkaze
Zatímco v jiných letech jste v období jarních prázdnin byli zvyklí vychutnávat si sněžné radovánky v Jeseníkách, v Krkonoších, v Beskydech nebo v Krušných horách, během olympijské sezony bylo potřeba za pořádnou sněhovou nadílkou cestovat jinam. Pavel Trčala vyrazil hledat sníh až na daleký Kavkaz.

A mnoho dalšího najdete ve SNOW 85 time!

Předplatné časopisu se SNOWbony pro nákup v e-​shopu si můžete objednat ZDE.

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...