Nové číslo Snow s pořadovým číslem 87 v prodeji!

Lednové SNOW s pořadovým číslem 87 právě míří do schránek předplatitelů a na pulty prodejních míst. Co v něm najdete?

Jako obvykle nálož témat pravidelných i jednorázových, a to na celých 140 stranách. Tématem čísla jsou dobrodružnější formy lyžování, skitouring a freeride – začne to dlouhým rozhovorem s naším jediným freeriderem - profesionálem Robinem Kaletou, a pokračuje třeba výčtem novinek v materiálu určeném do nejvyšších hor. Za prašanem – o kterém se mimochodem dovíte spoustu zajímavých poznatků v samostatném článku – se podíváme do Makedonie nebo třeba do Utahu, který má registrovaný slogan Greatest snow on Earth – což asi nepotřebuje další komentář. Do duše lyžování ale nahlídneme třeba i prostřednictvím příběhu plukovníka Bilgeriho, konkurenta známějšího Matyase Zdarskeho, nebo díky desítky let starým záznamům v kronice jedné krkonošské chaty. Atakdále. Čtenářský zážitek završí hned šest zvýhodněných skipasů – se SNOW je lyžování prostě snazší!

Časopis lze koupit i v elektronické podobě
Časopis si nyní můžete přečíst jak v počítači, tak i v tabletech nebo chytrých telefonech.
Více na cs.publero.com/ti­tul/snowwww.floowie.com/cs/slimmedia

Tištěnou verzi časopisu si můžete objednat jako roční nebo dvouleté předplatné s dárkem.

Pár tipů z obsahu:

Robin (Ka)létá
A létá rád, vysoko, daleko i hluboko, létá rád i v myšlenkách až na hranice filosofování, které se vymyká z rukou, létá rád až tam, kde je hranice, jejíž překročení už je životu nebezpečné. Tentokrát jsem letěl já za ním, abychom si o hranicích života i filosofie povídali společně.

Lyžařský adrenalin v šeru promítacího sálu
Akrobatický lyžař Marek Skála se může pochlubit tím, že se jako první český freeskier podíval na olympijské hry. Další premiéru plánuje na podzim tohoto roku. Rád by do kin uvedl nové freeski movie, které se jmenuje In Between.

Příběh plukovníka Bilgeriho
„Lyže a jejich značky vždycky byly předmětem vášnivých diskuzí, emocí, rozumově i citově odůvodněných sympatií. Vše okolo značek je vzrušující mozaikou pestrých osudů jednotlivců i firem, nadějí a velikášství, vzestupů a triumfů i pádů a krachů. Nápadů zásadních i zbytečných, pokusů a omylů…“ Tentokrát se posuneme zpět časem až k samým počátkům sjezdového lyžování.

Lyžujeme v každém věku (4. část) - zlatý střední věk aneb věk 30–55 let
Čtvrtý díl seriálu nás přivádí mezi životem již zkušené dospělé jedince. Věková hranice je velmi orientační, neboť někteří do zlatého středního věku vstoupí dříve než ostatní, a jiní naopak později.

Kroniky lyžařských chat - Facebook 60. let lyžařských
Šedesátá léta přinesla do společnosti uvolnění – rock'n'roll, nové formy sportu, auta, skútry, minisukně a komiks… Ten díky Kájovi Saudkovi a jeho napínavým příběhům, které se hemžily vnadnými dámami, zasáhl celou generaci. A do toho lyžování. Dodnes je z kronik lyžařských oddílů či jenom pravidelně lyžujících part jasně patrné, kolik emocí, zážitků a radosti lyžování lidem poskytovalo.

Jak vybrat kameru na přilbu?
Pokud jste si před pár lety připevnili na hlavu kameru a vyrazili na sjezdovku, mohli jste se potkat s mnoha velmi zvědavými pohledy. Ostatní vás měli za paparazzi a nechápali, o co má jít. Rok se sešel s rokem a dnes už akční kamery na přilbách nepřekvapí nikoho – staly se téměř běžnou výbavou hlavně mladých lyžařů a někteří bez kamery na svah už ani nevyráží.

Pravdy a mýty - Teplé fénové proudění je důsledkem tření vzduchu o zemský povrch…
Jeden z případů, kdy rozhodně můžeme říct: NE! A přidat i další nesmyslné teorie, které se v počátcích výzkumu fénového proudění objevily. Například tu, která pokládala za důvod teplého fénového větru vzduch ze Sahary, jenž se dostává do Alp. Pokud by to tak mělo být, skončil by díky rotaci Země takový vzduch někde nad Kaspickým mořem, a ne v Alpách. Co je tedy skutečnou příčino teplého proudění v závětří hor? A jaké počasí nám chystá?

Dva výtečníci
Pojďte si poslechnout příběhy dvou olympijských osobností, nositelů Olympijského řádu a různých dalších ocenění. Jeden z nich hodně zasáhl jak lyžování, taky i naši olympijskou historii. Druhý sice nebyl lyžař, ale naše životy poznamenal mnohem víc, než by koho napadlo.

Všude lepší než doma…
Kolikrát jsem tuto větu slyšel v kontextu hovorů, kam se vydat na lyže. Řečeno jak? Pejorativně, jako povzdech, jako konstatování, jako premisa, jako dogma, nebo jako marketingový nástroj cestovních kanceláří?

Alta, Utah - Greatest snow on Earth™
Když v roce 1865 založili horníci z nedalekého stříbrného dolu Emma osadu Alta, asi o názvu nemuseli dlouho přemýšlet. Alta znamená ve španělštině vysoká, což dává smysl, protože Alta leží ve výšce 2 730 metrů nad mořem a jedná se o jednu z nejvýše položených vesnic ve Spojených státech. I když tedy pardon, oficiálně je Alta městem. Avšak počet obyvatel je zde mimo lyžařskou sezónu nižší než čtyři sta. Pro lyžaře má Alta ještě jeden vysoký přívlastek. Totiž, vysoká sněhová nadílka. Ročně je to v průměru přes dvanáct metrů sněhu!

Jedním slovem - Snowflakes (I/​II)
Kolik kouzelných přívlastků má od nás „sněhomilů“ tenhle dokonalý zázrak přírody? Stačí jen zavřít oči… Jak snadno se mi vybavují! A při tom snění mi naskočí vzpomínka na úvodník ve SNOW 84: „Sněhové vločky se mi honí hlavou možná víc, než je zdrávo…“, psal tam Petr Socha. „A nejsi v tom sám!“, odpověděl si při čtení v duchu snad každý z nás.

Tenkrát na Balkáně
Jako tradiční organizátor akcí naší party jsem stál před úkolem, jak skloubit dobré lyžování, nezapomenutelné zážitky a rozumné náklady. Nakonec z toho vyšla Makedonie.

Skitouring - Výbava je nejlehčí a nejlepší v historii
S rozvojem technologií všude kolem nás jde ruku v ruce posouvání kvality výbavy pro sporty v přírodě. Skitouring, tedy horská turistika na lyžích, je aktivita, ke které potřebujete spoustu sofistikovaných věcí. Kam jejich vylepšování spěje? Hlavně směrem k nižší hmotnosti. A také k důsledné genderové vyváženosti. Kde to má jen trošku smysl, najdete výrobky pouze pro pány nebo dámy.

Flumserberg - na lyže z dálnice
Alpy na severovýchodě Švýcarska se zdvihají přímo od Bodamského jezera, a nejsou tak sice ze západní poloviny Česka daleko, ale patří k nejméně prozkoumaným lyžařským teritoriím. Na lyže se můžete postavit přímo nad dálnicí a po „výkonu“ si dopřát luxusu termálních koupelí.

Engelberg - lyžování ve městě mnichů
„Ledovec Titlis je děsivý a převysoký,“ napsal v roce 1650 Abbot Plazidus o velikánovi, shlížejícím na Engelberg. Mniši však pod ledovcem žili, pracovali a modlili se už od 12. století, kdy zde urozený Konrad von Sellenbüren založil klášter. Možná se zamiloval do zasněžených kopců okolních hor, možná do malebného údolí a možná ho vedly zcela jiné pohnutky. Faktem zůstává, že právě onen klášter stál za rozvojem Engelbergu.

Kdo jezdí na české hory
Podívejme se na vývoj návštěvnosti lyžařských středisek, samozřejmě zejména s ohledem na české hory. Jaké jsou celkové počty lyžařů, struktura návštěvníků a jejich očekávání? Zajímavou kapitolou je i vývoj školních lyžařských kurzů.

Pulzační lanovky
Mnozí se již jistě setkali s lanovkami, které mají kabinky rozmístěny na laně nikoliv jednotlivě, ale ve skupinách.

Africká oáza - Lesotho
Lesotho rozhodně není běžnou turistickou destinací. Do horského království s nejnižším bodem ve výšce 1 400m n. m. (nejvýše položený nejnižší bod ze všech zemí světa) se bez džípu nebo zdravého a silného koně nedostanete. Zažili jsme to na vlastní kůži, když jsme v terénním autě zdolávali štěrkové serpentiny s převýšením přes 1 300 metrů, které spojují hraniční stanici jihoafrické republiky s imigračním centrem na konci průsmyku Sani.

Další zajímavé články

Rychlovka "Homeruns" s Markusem Ederem

Markus Eder se nám připomíná backcountry jednohubkou "Homeruns"...

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...