SNOW 86: Nový rekordman - 186 stran, 15 skipasů zdarma!

Nové Snow s pořadovým číslem 86 a rekodním počtem 186 stran právě v prodeji. Skočte si i vy pro svůj rekordní úlovek.

Prosincové vydání bývá obvykle mimořádně nabité. A letos ho opět můžeme ohlásit jako historického rekordmana – přináší 186 stran (což je stejně jako loni), ale k tomu navíc 15 skipasů zdarma (loni bylo 14). Řekněte, není to dobrá investice? Těžko shrnout jeho obsah na pár řádků… Takže jen pár vybraných highlights: Hodně příspěvků se, společně se začátkem svěťáku, věnuje závodnímu lyžování (například článek o Mikaele Shiffrin), vedle tradičních rubrik (nahota, historie, univerzita…) přinášíme třeba velký test lyží World Ski Test s 60 popsanými modely. Navštívíme mnoho zajímavých lyžařských míst, třeba kanadského sněhového rekordmana nebo nejvyšší švédské hory nad polárním kruhem, kde se provozuje zajímavý heliskiing. Otestovali jsme i horké novinky na poli lavinových batohů, revoluční systém JetForce nebo Scott Alpride. A samozřejmě si projedeme i lyžařská střediska nejen Alp, přičemž rubrikou On the road skončíme až v dalekém Mongolsku.

Předplatitelé dostanou časopis do poštovních schránek dle doručovacích podmínek České pošty do tří pracovních dnů po datu vydání.

Časopis lze koupit i v elektronické podobě
Časopis si nyní můžete přečíst jak v počítači, tak i v tabletech nebo chytrých telefonech. Více na cs.publero.com/titul/snow
a www.floowie.com/cs/slimmedia.

Tištěnou verzi časopisu si můžete objednat jako roční nebo dvouleté předplatné s dárkem. Jednotlivé vydání si můžete koupit v e-​shopu SNOW nebo ve sportovních obchodech a trafikách!

Ve SNOW 86 najdete 15 skipasů zdarma:

Pár tipů z obsahu:

Královna Eva Tvrdohlavá z Trutnova
Eva Vrabcová Nývltová je Královnou běžeckého lyžování pro rok 2014. Krom toho je pořádně tvrdohlavá. A navíc bydlí, žije a trénuje v Trutnově. Což jsem si jako patriot nemohl odpustit. Letní povídání s ní na střeše jedné trutnovské kavárny bylo moc příjemné. Už proto, že Evu není do povídání třeba nutit a zároveň najde vždy rychlou a jasnou odpověď i na nejhloupější otázku. Nakonec posuďte sami!

Teplo – nový problém alpského lyžování?
Už několik desítek let je alpské lyžování založeno na co nejtvrdší podložce, jak se odborně říká tomu, po čem závodníci sjíždějí. Technický sníh a sofistikované metody jeho zpracování umožnily vytvářet podložku extrémně tvrdou, v ideálním případě ale pro dnešní lyže a borce světové špičky stále ještě drživou. I ona se zasloužila o úchvatné náklony a oblouky, jimiž se nejlepší muži a dokonce i některé ženy prezentují.

5těžkých břemen Mikaely Shiffrin
Začínající sjezdař/​ka to má sakra těžké. Na přelomu března a dubna skončí v žákovské kategorii a za osm měsíců už jsou mládenci a slečny s čerstvými občankami „dospělými“. Čekají je konfrontace se starými zkušenými pardály a tygřicemi a pracná cesta opravdového závodění. Jednou z mála výhod tohoto stavu je – či by měla být – tolerance a prostor pro učení a zdokonalování. Jinak řečeno, od mlaďase nikdo soudný zázraky nečeká.

Šampioni z lyžařských temnot II aneb borci z izolace

Být lyžařem se vyplatí
V nejbližších dnech dostanou členové Svazu lyžařů České republiky do ruky nové členské karty. Najdou na nich portrét Tomáše Krause a celou řadu slev a služeb, které jim členství zpříjemní. Právě členské karty jsou jednou z oblastí, které má na svazu na starosti projektový manažer Vojtěch Veselý.

Velký příběh lyžařského byznysu - Něco ze zákulisí a smutná story
„Lyže a jejich značky vždycky byly předmětem vášnivých diskusí, emocí, rozumově i citově odůvodněných sympatií. Vše okolo značek je vzrušující mozaikou pestrých osudů jednotlivců i firem, nadějí a velikášství, vzestupů a triumfů i pádů a krachů. Nápadů zásadních i zbytečných, pokusů a omylů…“ Odcházející lyžařští stařešinové, bývalí majitelé firem zvučných jmen, vybízejí k nostalgii. Snad i proto, že takto mizejí přímí spoluaktéři a svědci dění, se docela zajímavě rozhovořil poslední mohykán branže – podle všeho stále čilý Josef „Pepi“ Fischer.

Velký světový test 2014–15
Každý rok se na pulty sportovních obchodů dostanou stovky nových modelů lyží. A s nimi přijde věčná otázka: jaké jsou ideální právě pro mě? Jeden z klíčů ke správné odpovědi nabízí World Ski Test – největší test lyží na světě.

Rozverné mládí věk 15–30 let
Ve třetím díle našeho malého seriálu se zaměříme na zlatý věk výkonnosti, tedy dospívající mládež a dvacátníky.

Pravdy a mýty - Ledovce tají čím dál tím rychleji…
Některé ano, jiné ne. Pravidelné podzimní zprávy rakouských, německých, švýcarských či italských glaciologů očekáváme každý rok s neskrývaným napětím. Nakolik se minulá zima a hlavně léto podepsalo na jejich podobě? Ubylo ledu?

Hodní, zlí a oškliví okolo olympismu
Minule jsme si přiblížili okolnosti kandidatury norského Osla na ZOH 2022. „Mohly to být krásné Hry,“ povzdechl si jistě mnohý poté, co Oslo odstoupilo. Jaksi automaticky se předpokládalo, že „Norové to mají jasné“. Jenže opravdu? Existuje až příliš mnoho příkladů, kdy se pořadatelem stal uchazeč nepříliš valný a leckdy velmi problematický.

Jakou barvu má budoucnost lyžování?
Snad každý dodavatel zainteresovaný v lyžařské branži souhlasí, že sport potřebuje rozšířit svou základnu a přitáhnout nové spotřebitele. Pokud to má znamenat víc, než si jen krást stávající zákazníky mezi sebou, odvětví musí najít a přesvědčivě oslovit lidi, již vyhovují profilům lyžařů (a ostatních návštěvníků středisek), ale prozatím se z nějakých příčin neúčastní.

Kde soudruzi (ne)udělali chybu
Ono se to kritizuje, kdo kde udělal jakou chybu. Protože jak zní známé rčení, po boji je každý generál. Ono to ale v korektní poloze jde docela dobře. Ne tedy snad ta kritika. Ale jde poměrně slušně rozlišit a rozluštit, co bylo „historickým procesem“ a co systémovou chybou. Zkusíme část zákulisí horského byznysu zase trošičku poodhalit.

Sněhový rekordman Kanady - Revelstoke - 24,47m
Revelstoke je resort, který jsme už na stránkách SNOW hostili nejednou a tentokrát se do našeho obsahu probil zase – patří totiž mezi několik málo míst na planetě, kde nejvíc sněží.

Proč někde sněží málo a jinde hodně?
Množství sněhu, který během určitého období – třeba za zimní sezónu – v daném místě napadne, závisí v zásadě na dvou základních faktorech – jednak na tom, jaký vzduch se v daném místě nachází, a pak taky na charakteru terénu. Zajímá-​li nás ale spíš než množství padajícího sněhu to, kolik ho nakonec zůstane ležet, musíme ještě počítat s větrem, který dokáže s bílou nádherou dokonale zacloumat. Ale postupně.

Heliskiing za polárním kruhem
Již před několika lety začali čeští lyžaři, freerideři a skialpinisté podnikat výlety na samotný sever Švédska, přičemž hlavním důvodem jejich cest byl překvapivě heliskiing. Časově i cenově dostupná destinace se stává stále populárnější, takže jsme se tam – díky nabídce Robina Kalety, který tam podobné výlety organizuje – vydali i my ze SNOW.

Lavinové batohy l.p. 2014
Lavinové batohy prožívají boom.
Batoh s nafukovacím airbagem, který lyžař v nouzi aktivuje a za tři vteřiny je z něj „velká částice“, jež fyzikální zákony udrží na povrchu proudící laviny. Pomůcka, která vám může zachránit život, ale nepředstavuje vstupenku na hřiště bezbřehého hazardu. Pořád je tu povinná výbava vyhledávač + sonda + lopata, lavinový bágl považujte za nadstandard.

Stubai - proč děti milují obludy
O Stubaiském údolí má každý lyžař v povědomí přinejmenším tři klíčová slova – velký ledovec, děti do 10 let zdarma a jedna z nejvíce oceňovaných rodinných oblastí v Alpách.

Cortina d´Ampezzo - stále šmrncovní dáma
Cortina není láska na první pohled – můžete se do ní zamilovat, stejně jako ji odvrhnout, záleží jen, kterou její tvář objevíte a jestli se na vás zrovna usměje.

Nejdelší sjezd Světového poháru
Lauberhorn mezi nejdelší alpské sjezdovky vlastně nepatří – je „jen“ nejdelším sjezdem Světového poháru. Zároveň patří spolu s kitzbühelským Hahnenkammem mezi nejrespektovanější a nejtěžší závodní tratě. Běžný lyžař si ji užije jako dlouhý výlet se zastaveními u informačních cedulí s poutavými příběhy svých pokořitelů.

Česko-​slovenský malebný sešup
Kohútka nemá ohromující nadmořskou výšku, ale poloha přímo na hlavním hřebeni Javorníků a romantická krajina iluzi hor přesto vykouzlí dokonale.

Financování a bariéry rozvoje horských středisek
Turistický ruch – včetně toho horského – představuje významnou součást české ekonomiky. Podívejme se podrobněji na zdroje, ze kterých toto odvětví může čerpat pro svůj další rozvoj, a na to, jaké bariéry při tom musí překonávat.

Nomádi na lyžích - Mongolsko
Mongolsko mě fascinovalo téměř odjakživa. Když jsem v 50. letech vyrůstal na předměstí Los Angeles, byla pro mě tato země nejodlehlejším koutem světa, který jsem si dovedl představit. V průběhu let jsem na ni zapomněl, můj zájem však nanovo zažehl článek z roku 2009, informující o otevření nového mongolského lyžařského střediska Sky Resort. Mé zapálení neuhasil ani fakt, že průměrná teplota v dané oblasti se pohybuje okolo minus 20 stupňů a v některých dnech může klesat až 40 stupňů pod nulu. Posledního březnového dne jsme se tedy s kamarádem vydali na cestu.

A mnoho dalšího najdete ve SNOW 86!

Předplatné časopisu se SNOWbony pro nákup v e-​shopu si můžete objednat ZDE.

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...