3 dny a 3 parky ve Ski Amadé

Sluncem zalité parky nás vytáhly ven. Přesně pět hodin jízdy z Prahy a necelých 500 km nám stačí, abychom se dostali do Ski Amadé. Místo vyzkoušených a oblíbených středisek jako Flachauwinkel a známej Absolut Park a Planai, jsme se rozhodli omrknout to i někde jinde. Do hledáčku se nám dostal Hochkonig, Grossarl a Bad Gastein.

Sněhu je všude dostatek a lidí pomálu. Ideální čas na jarní shredy. Permice na mimosezónu je o krásné 2 Eura levnější jak v sezóně a vychází na 46 Eur na den. První středisko, který jsme si vzali do hledáčku je Hochkonig. Park je pořádně dlouhý a nahoru se vezeš kabinou. Nikde neztrácíš drahocenej čas zdlouhavými přejezdy a v parku jseš z parkáče za chvilku. 

Samotný park zvaný Kings Park je rozprostřen po celé délce sjezdovky. Na rozježdění lehké bedny a menší skoky. Ideální podmínky na rozježdění a pro začátečníky. Je tu i medium lina s železnými překážky pro pokročilejší. Pokud je člověk už dost zničený z parku, tak se tu dá najet spousty km, udělat si krásné safari a zavítat třeba na fun slope, které bývají čím dál oblíbenější.

Grossarl je nejmenší z těchto 3 středisek, ale i v něm se dá zařádit. Najdeš tu jednu lajnu lehkých beden, dvě lajny railů, na které navazují dvě platformy skoků (5 a 8m). Nejen děti mají radost z „lízátka“. Celou lajnu zakončuje butterbox s railem. Po odjetí z parku tě ještě čeká kousek sjezdovky a sedačkou pak zpět na start. Proti jiným střediskům poměrně malý park, ale určitě se v něm nudit nebudeš. Zároveň s parkem začíná po pravé straně sjezdovky i Kids park s klopénky a tunelem. Tady mají nejmenší ratolesti možnost se vyřádit na mini bedýnkách, hupáncích a dalších dětských atrakcích. Pro milovníky sjezdovek je v dosahu nespočet sjezdovek a hospod s výborným Weisbierem. Ve středisku je několik fotopointů, kde stačí jen přiložit permici a fotobuňka tě vyfotí. Takže už i selfie tyč můžeš nechat doma.

Bad Gastein je pěkně vysoko položené středisko sahající až do 2700 metrů n.m. nabízí nespočet širokých a pěkných sjezdovek. Auto můžete nechat buď na parkovišti v Dorf Gasteinu a nahoru se vyvézt zubačkou a gondolou. Zubačka má být příští rok nahrazena moderní kabinou. Druhá a asi i lepší varianta, jak se dostat co nejdříve do centra střediska a také blíže k parku, je vyvézt se autem o 10km výše přímo do Bad Gasteinu. Tady už stojí dolní stanice mnoha lanovek, ze kterých si vybereš kopec, na který chceš vyrazit. Snowpark nabízí lajnu lehkých bedýnek. Vedle beden leží dvě lajny, kde se kombinují raily se skoky a levá strana parku nabízí pěkné a těžší raily. V jedné lajně dohromady šest až sedm překážek a nahoru vede poměrně rychlá kotva, takže jízd stihneš opravdu nespočet. Na závěr jeden TIP pro hladovce. V restauraci nad velkou gondolou mají každý den od 15:30-16:30 happy hour se slevou 50 procent na veškeré jídlo. Ideální si dát Germknodel a vyrazit zničenej zpět domů. Tak koukej vyrazit a užít poslední jarní shredy!

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...