59Th Dachstein trip

Rok se s rokem sešel a naše rodinka 59Th se opět rozhodla navštívit Rakouský ledovec Dachstein a podělit se s vámi o naše zážitky. Dachsteinský ledovec volíme už po několikáté a to díky jeho dostupnosti , ale hlavně kvůli příjemné a pohodové atmosféře , která na ledovci vládne.

Celý náš výlet začal ve čtvrtek večer na Černém mostě v Praze, kde se všichni účastníci zájezdu potkali, naházeli si věci do auta a nic už nám v odjezdu nebránilo. Seskupení v autě vykrystalizovalo v konečné složení Šimon Břeský ( jeho otec je doktor ), Honza Balcar, Jakub Steklý, Honza Kolisko a dvorní fotograf 59Th mistr Jiří (NowAss) Novotný. Po předcestovní přípravě jsme nasedli do automobilu a ve slow módu jsme vyrazili směr Ramsau. Asi po 5-​ti hodinách jízdy jsme dorazili na parkoviště pod lanovkou. A jako každý správný výlet na Dach jsme přespali první noc na tomto parkovišti a nebyli jsme jediní nocležníci. O „privát“ vedle bydlela další česká banda. Noc na parkovišti byla dosti krušná, ale nakonec ji přežil každý i Balckův skalp ve strouhance.

Po počátečních problémech při vyřizování permic jsme nakonec mohli nasednou na kabinku směřující nahoru a začít si konečně užívat den plný lyžování a kýčovité oblohy bez jediného mráčku.

Setup parku byl letos o něco chudší jak v loni, ale i tak si bylo kde zařádit. Lajna 3 skoků s legendární Big Bertou je na Dachsteinu už dlouholetou klasikou. První kopna měla něco kolem 8-​10m placku. Berta se pyšnila rovinou kolem 15m a poslední skok měl něco kolem 8 m. Lajna tyčí zaznamenala větší změny oproti loňskému roku a bohužel k horšímu. Nedostatek sněhu hold letos trápí všechny střediska. Lajna začínala krátkou rovnou bednou po ní následovala dlouhá street bedna, po které jste si vybírali mezi hokejkousloženinou beden (kluziště do schodů) no a na konci jste si mohli dát duhu. Koho setup railů na Dachsteinu zklamal, nemusí ještě házet flintu do žita. Na Dachsteinu se nachází ještě jeden park pro začátečníky a ten byl vybavenej railama jako např. : Z-​rail, balkón, dlouhej street rail, několik kluzišť různých tvarů a i pár skoků na zkoušení prvních rotací a grabů. 

Po prohlídnutí parku jsme se mohli konečně vrhnout na ježdění. První den byl klasický spíš na rozehřátí. Každej si jezdil pohůdku a opakoval si triky, Balcek klasicky zaujal pozici skočmo a věnoval se lajně skoků, kde se snažil vybudovat si respekt lokálních riderů a mrskal sebou jako rybka na souši. To se ovšem dalo říct i o místních lokálech, jejich styl a přehled ve vzduchu říkal, kdo je tady doma.

Po ježdění jsme si ještě zašli na místní pívko Schladminger, který bylo s tak krásnym výhledem vážně libový a jeli jsme sehnat ubytko a trošku se zregenerovat. Následující dva dny se nesli ve stejném duchu jako den první až na to, že v parku přibyl několikanásobně počet lidí a triky už taky začali padat hodnotnější.

No ani by si neřekl Felser a byla neděle, hold když se člověk baví, čas utíká tak něják rychlejc. Po nedělním ježdění ještě proběhli poslední výhledy na slunko zapadající za Alpy a nezbývalo nám nic jiného než opět nasednout do auta a jet do zamlžené domoviny. 

Každému kdo ještě letos nebyl na lyžích bych Dachstein rád doporučil je to tu super a když si chceš užít pohůdku s nejlepším výhledem a atmosférou není lepší řešení . Závěrem se sluší poděkovat Moniceqparks.com a resortu Dachstein za uskutečnění tohoto tripu. Pro aktuální info o snowparku klikněte na horsefeatherssuperpark.com!

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...