Akademie freestyle lyžování na juniorských FIS závodech v Sudelfeldu

Naše nejmladší naděje z Akademie freestyle lyžování vyrazily minulý víkend do Německa na juniorský FIS závody do Sudelfeldu, tak koukneme, jak se našim vedlo.

Akademie freestyle lyžování má za úkol vychovávat náš freeski potěr. Progres je celkem dost znát, protože letos popřípadě už loni se pár jedinců vyšvihlo prvníma double rotacema, což nás samozřejmě víc než těší. Svěřenci Pepého Kalénského pak minulý víkend vyrazili poměřit svoje síly do německého Sudelfeldu, kde se konal juniorský slopestylový dvojzávod pod hlavičkou FIS. Celá akce navíc taky spadla pod sérii závodů Next Generation Tour, což je německá série pro mlaďáky. Pepek sebou vzal hned pět našich nadějí a my se teď jukneme, jak jim to u našich alpských sousedů v konkurenci Němců, Rakušanů, Slovinců nebo Španělů sedlo. 

Nejprve jukneme na hodnocení, protože bylo malinko divoký. V rámci Next Generation Tour se závod hodnotil na několik věkových kategorií kluků. Pro konečné FIS výsledky a následný rozebrání bodů se ale všechny kategorie sečetly do jedný. Nechyběly samozřejmě ani mladé dámy. Ty se na startu oba dva dny sešly pouze tři a naše Agáta Christophová vybojovala dvě třetí místa. V sobotním klání za naše jinochy v ročnících 2002-​2004 ukořistil Kuba Woth druhý místo a na bedně ho na bronz doprovodil Štěpán Hudeček. Za zmínku taky stojí třetí flek Kuby Roje, kterej zabíjel v rámci best triku. V celkovým sobotním hodnocení skončil nejlépe na sedmém místě Vojta Ševeček. Hned za ním figuroval Kuba Roj, Kuba Woth uzavíral nejlepší desítku a místo za ním pak opanoval Štěpán Hudeček.

Za nedělní závod, kterej znepříjemňovalo prudící počasí, si největší pochvalu zaslouží Štěpán Hudeček alias Spýdy, kterej ve svý věkový kategorii tentokrát uzmul stříbro a v celkovým FIS hodnocení dosáhl na sedmé místo. Vojta Ševeček pro tentokrát stanul v konečný výsledkový listině na desáté pozici, Kuba Roj na dvanácté a jméno Kuby Wotha se nacházelo u šestnáctý. Kauče Pepka a za jezdce Spýdyho jsme se zeptali na dojmy z víkendu:

Pepé: „Slopestyle v Německu byl spíše jib konstest. Trať se skládala z pětimetrového skoku a čtyřech jib platforem. Všem klukům se první den podařilo dostat do finále z třiceti sedmi jezdců, což je určitě úspěch. Ve finále bohužel ani jeden nedokázal čistě odjet svoji jízdu. Druhý den se kvůli špatnému počasí zrušilo finále a braly se výsledky rovnou z kvalifikace. Každopádně musíme zapracovat na trikách a také na nervozitě, aby kluci byli schopni svoje jízdy dát čistě, protože měli na to brát klidně první tři fleky.“

Spýdy: „Bylo klasicky hnusně jako na všech FIS závodech :). Setup byl jeden skok a čtyři rail platformy. První den všichni postoupili do finále, ale nikomu se jízda tolik nepovedla. Druhý den sněžilo a rozhodovalo se jestli jet finále nebo ne. Nakonec jsme jeli jen dvě jízdy a z toho se lepší počítala. Nakonec jsem docela spokojený, ale mohlo to bejt lepší :).“

Na závěr abychom nezpomněli na vítěze, tak jukneme jak to dopadlo v rámci celkových FIS výsledcích. Oba dámský závody ovládla domácí Aliah Delia Eichinger. Sobotě mezi kluky kraloval domácí David Zehentner před krajanem Lucou SchmalschlägeremManuelem Lerchbaumerem z Rakouska. Ten se pak na neděli vyspal nejlíp, protože v druhým závodě nenašel přemožitele. Na bednu ho doprovodil Alejandro Gomez ze Španělska a další Rakušan Josef Steger. Za zmínku určitě taky ještě stojí patnáctý a osmý místo slovenskýho talentu Mišo Oravce.

FIS web najdete zde.

Foto Freeski Germany Junior Tour 2018 a Pepek

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...