Bad Gastein trip

V února jsme vyrazili zmapovat další zajímavej rakouskej resort! Volba tentokrát padla na Bad Gastein, kde jsem tři dny zkoumali místní lyžařský trasy a další lahůdky.

„Všude dobře, doma nejlíp.“ Motto, kterým se řídí určitě většina populace. Ne však českej freeskier. Ten když může, tak zvedne kotvy a vyrazí za pořádnejma kopcema minimálně za hranice naší košatý republiky. My tuhle možnost měli v půlce února, kdy nás čekalo rakouské lázeňské městečko Bad Gastein se všemi místními lahůdkami a specialitami. Neváhali jsme tak ani minutku a společně s naším dvorním fotografem Jirkou Novotným jsme si zabalili saky paky a vyrazili na tři dny vypnout od všednodenních neduhů směr Salcbursko.

Bad Gastein ležící v nadmořské výšce 1002m.n.m. se nachází v národním parku Vysoké Taury ve známé lyžařské oblasti Ski Amadé. Nejlepší cesta z našeho pražského velína, tak směřuje skrz České Budějovice, Linec a Salcburk. Na místo dorazíte po nějakejch pět a půl hodinek cesty a cca čtyři sta sedmdesáti kiláků v nohách nebo spíš v kolech. V Gasteinském údolí pak najdete tři hlavní centra Dorfgastein, Bad Hofgastein a právě malebný Bad Gastein, kterej se na tři dny stal naším provizorním domovem. Pokud tady budete hledat ubytko, tak se nebojte zkusit Airbnb, přes který se nám podařil hodně slušnej úlovek. Za ty prachy byste v českých horách nesehnali asi ani vypálenou kůlnu. Jinak další místní brlohy můžete zkusit najít na stránkách resortu zde.

Lokální služby nabízejí plno potěšení, ale my jako real lyžníci nejprve jukneme na to pro nás zásadní. Ano, tušíte správně, že bude řeč o lyžařských svazích a ne, kde nejlevněji nakoupíte droždí do bábovky. Najdete tu hned čtyři samostatný resorty. Nejmenší Graukogel, dále pak Dorfgastein-​Grossarltal, Sportgastein, kterej se tyčí až do 2700 metrů nad mořem a hlavně největší Stubnerkogel-​Angertal-​Schlossalm. Celkem se tady tetelí více jak 205 kilometrů sjezdovek, kde více jak polovina tvoří červený tratě. Pokud tak chcete procvičit svůj profi carvovej oblouk nebo prostě si jen zajezdit a dát si pivo meze se tady nekladou a lyžař sjezdovkář si bude užívat jak Pamela Anderson o svatebí noci. Nás ale jako freeskiery bude určitě zajímat, jak to tady vypadá se snowparkem

Ten jsme samozřejmě hned po ránu vyrazili zkontrolovat. Na starosti ho má léty prověřená tlupa Qparks, která se v Evropě stará o slušnou řádku snowparků. Velikostí je spíše menší. Nese označení „L“ a délku nějakých tři sta metříčků. Hlavní jibová lajna nabízí šest platforem, kde najdete trubky, bedny, železa, jiby a wallridy všemožných tvarů a velikostí. Pro ty, kteří mají ve svém portfoliu freeskiera zatím označení začátečník je tady hodně pěkná easy lajna plná malejch bedýnek a skoků. Bohužel chybí skoky větších rozměr, které při naší poslední návštěvě (cca 3 roky zpět) byly přítomny. Škoda. Pokud jsi ale čistokrevnej úchyl přes jibovaní, tady se určitě nudit nebudeš. U parku navíc najdeš kotvu, která zrovna vytížeností netrpí, takže stihneš jízd víc než Babula piv za celej měsíc.

S příchodem odpoledních hodin si, ale jaksi sexy počasí vzalo dovolenou a my jsme se tak rozhodli provětrat i další srandy, které Bad Gastein nabízí. Pokud jste gambler můžete vyrazit do místního vyhlášenýho kasina. Pokud švihák lázeňský určitě nesmíte vynechat místní alpské a zejména pak termální lázně Felsentherme Gastein. No a pokud jste Češi jako my, tak určitě budete shánět místo, kde napružit klasický aprés ski. Příjemnej bar najdete třeba pod názvem Revolution nebo Ginger n´Gin. Největší zlo v dobrým slova (ne)smyslu je ale pak klub Silver Bullet v srdci Bad Gasteinu. Pokud nechcete dopadnout jak sedláci u Chlumce, tak doporučujeme se tomuto místu radši vyhnout masivním obloukem nebo si aspoň nebrat kartu, kterou tady samozřejmě všude berou. Jinak bůh s vámi. My byli rádi, že jsme druhej den našli vlastní nos mezi očima. Kalba… No a pokud zrovna na odbourávání mozkových buněk nejste, tak si aspoň nezapomeňte hodit selfíčko u místního Gasteinskýho vodopádu. 

Místní kopce se taky honosí notně přívětivejma trasama pro vyznavače prášení a pudru. Bohužel před naší visitou tady úřadovala celkem slušná obleva, a tak kopce byly roztátý jak Calipo v kremační peci. Přesto jsme zkusili ukrojit pár oblouků na hoře Stubnerkogel a taky na Schlossalmu. Právě tenhle kopec společně s menším resortem Sportgastein by při plný sněhový dávce měl zajišťovat největší prašanový orgasmy. Dá se tady taky zajistit profi průvodce, kterej vám nejlepší místa ukáže. Nám tak nezbýlo než si dát vítězného weissbiera v jedné z mnoha hospod na kopci a vyrazit zase leštit trubky do parku. Nezapomněli jsme se pak ani juknout na nejvýše položený visutý most v Evropě v blízkosti horní stanice lanovky Stubnerkogelbahn. Jedinci se závratí ať raději vynechají, stejně jako vyhlídkovou plošinu Glocknerblick. Panoramata z rodu kýčovitých...

Jak tedy oblast Bad Gasteinu u nás uspěla? Pro nás vysloužilý třicátníky pohodový středisko. Ježdění a ostatní služby hodně příjemný a díky lázním a podobným vychytávkám můžeme jenom přidat body navíc. Díky Gasteinské kartě, kterou obdrží každý zde ubytovaný návštěvník si pak můžete dopřát řadu zajímavých slev. Pokud nutně potřebujte brousit double corky od nevidim do nevidim, tak ale radši zamiřte jinam. Když pak nakydá tak freerider může bejt jedině spokojenej. Pokud hledáte příjemný středisko, kam vyrazit třeba s malejma capartama, tak taky nešlápnete vedle. Jenom pozor, hemží se to tady zájezdy Švédů a Švédek, což znamená hodně sličných blondýnek v upnutých outfitech. Tak ať neuděláte nějakej parnerskej průser či extempóre…. 

Web Bad Gasteinu zde.
Web Snowparku Gastein zde.

Na závěr ještě nesmíme zapomenou, že Bad Gastein jednou za dva roky hostí parádní freeski akci Red Bull PlayStreets, která tady startuje již tento pátek (24.2.)! My jsme tak měli možnost očíhnout téměř hotovou trať a letos to vypadá na hodně změn a pro pozvaný celkem náročnou práci. Další jasnej důvod proč sem vyrazit na nadcházející prodlouženém víkend! 

Red Bull PlayStreets web zde.

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...