Čenda Tour

Report z jednoho z mála freeride tripů, neboť letošní zima prachu moc nepřála...

Je čtvrtek dopoledne a já s Čendou kontrolujeme při obědové pauze předpověď počasí spolu se sněhovými podmínkami. Reakce je okamžitá, ještě dnes večer musíme vyrazit. Balíme saky paky a do Čenda káry nakláme vše potřebné na tři dny. Nakonec se vše jakž takž daří a v 19hod vyrážíme směr Loser neboli Altaussee. Čenda prohrál hru, kdo se poslední napije, řídí, a tak si já a Kačka užíváme podařený večírek s rumem a kolou. Náš řidič Čenda vše zvládá a tak se po 380km ocitáme na parkovišti pod lanovkou. Rychle zaleháme v autě a jdeme na kutě, protože nás podle předpovědi má čekat tuna prašanu.

Nakonec vstáváme až okolo 9 a po vyvoněný snídani od Kačky vyrážíme na kopec. Sněhu je opravdu hodně, 30 čísel prašanu zaručuje pořádný poježdění. Dopoledne využíváme lanovek, abychom nemuseli šlapat, ale jak den postupuje, čistých plání a neposkvrněných úseků je čím dál míň. Odpoledne jezdíme výhradně na obří stráni s několika mezi stupni. První pokus však ne zcela trefujeme a tak jsme trochu dole překvapení, z čeho jsme to vlastně sjeli. Dáváme první oblouky a ostatní bohužel podle fenoménu „ovce“ začínají chodit za náma. Okolo 3 odpoledne už jsme úplně mrtvý a tak jedeme k autu, kde probíhá vaření, jídlo, sněhová sprška a nakonec se koná večerní přesun na Krippenstein.

Bohužel sobotní Kripl byl jedno velké zklamání, neskutečné lidí a záplavy sněhu v nedohlednu. Na začátek nám Čenda ukázuje klasiku a tak po boulovaté stráni dáváme sjezd až dolů. Již po prvních obloucích je nám líto, že jsme ho vůbec přemlouvali. Po zdrcujících 2 hodinách dojíždíme opět nahoru a rovnou směrujeme do lesů, kde je naštěstí sněhu dost a lyžaři nikde. Na Čendu padá únava a já mám se svýma skočkama při telemarku trochu problémy vytáčet to množství stromů, dost často si připadáme spíš jako kreténi na Kriplu. Přesto se pár sjezdů daří a zakončujeme další slunečný den při večerním pivku v autě.

Nedělní ráno se probouzíme vedle našich kamarádů v obytňáku u nepříliš známého střediska Tauplitz, které leží v podstatě naproti známému Krippensteinu. Dáváme celkově pohodový den s pivem, pár sázkama o ježdění bez věcí a dalšíma vypečenostma. Sice už nejsou super podmínky, ale dají se najít některé části s dobrým sněhem. Celkově je ale tohle středisko super, a pokud někdy napadne dost sněhu, neváhal bych zavítat právě sem.

Okolo 3 odpoledne dojíždíme k parkovišti, nakláme Čenda káru až po strop a plnou parou 100km/​h valíme do Prahy. Po překonání hranic dáváme povinný McDonnald a už na nás padá depka z blížící se práce a školy. Ještě že je další víkend zase jenom kousek před námi.

SKOL a díky firmě Boatpark za její maximální podporu. Mates Holub

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...