Česká repre na Evropském poháru na Kitzsteinhornu

Naše reprezentační áčko mělo na minulý týden slušně nadupanej závodní program na rakouským Kitzsteinhornu. Jak to nakonec dopadlo se dozvíte v článku.

Zatímco většina freeski populace poslední dny sledovala americkou Dew Tour, tak na rakouským ledovci Kitzsteinhorn proběhl lehce v ústraní Evropský pohár jak ve slopestylu tak v rampě. Evropáky nás sice primárně úplně netankujou, jenže na tenhle vyrazilo naše reprezentační áčko ve složení Vojta Břeský Šimon Bartík pod vedením kauče Dalyho. Kluci měli plán celkem našlapanej a cílem bylo samozřejmě urvat, co nejvíc FISáckejch bodů do svý sbírky. Bohužel jak to tak chodí všechno dopadlo malinko jinak, než si naše banda plánovala. Teď se s ní přesuneme do Salcburska ať se dozvíme víc.

Plán byl jasnej. Jeden víkend dvoje závody Národního poháru, další vejkend stejná porce Evropáků. Jenže sluneční počasí si ale jaksi vzalo dovolenou, a tak ani na jeden závod jak německýho tak rakouskýho Národního poháru nedošlo. Zrušeno. Pešek. Nezbývalo než přes tejden potrénovat v Absolut Parku ve Flachau, kterej už je momentálně v hodě dobrý kondici a modlit se a snad uchýlit se i k nějakýmu tomu obětnímu daru, ať si dá mlha, sněžení a vítr pauzu. Přece jenom, kdyby ani Evropáky nedopadly byl by to trip dost na pováženou…. 

K tomu ale nakonec díky bohu (částečně) nedošlo, a tak uplynulou sobotu se Vojcek se Šimbou konečně mohli postavit na start. Počasí sice furt dost haprovalo, ale budiž. Podmínky byly stejný pro všechny. Na startu se sešlo skoro čtyřicet lyžníků, mezi kterejma nechybělo i pár celkem provařených jmen. S přírodními živly se nakonec líp porval Vojcek, kterej za jízdu right 540 mute, switch 540 japan, 720 nose, unnatural 450 out, 450 out270 na 270 ven ukořistil hodně slušný šestý místo. Vojcek ke svýmu výkonu na Kitzsteinhornu dodal: „Z trati jsem měl takový smíšený pocity. Nebyla nějak těžká, ale já se trochu trápil se skokama. Měli jsme tam jet na čtyři závody, ale nakonec se jel jenom jeden, ostatní se zrušily. Celou dobu jsme měli špatný počasí a borci sebou i tak neuvěřitelně mrskali. Hlavně Noráci, kteří byli jako doma :). Jinak pohoda, užil jsem si to jako vždycky, s klukama byla sranda :).

Náš druhej zástupce Šimon Bartík, kterej mimochodem s ročníkem narození 1994 byl na startu druhej nejstarší nakonec uzavíral nejlepší patnáctku a k závodu dodal: .„Na Kitzsteinhorn jsme se vypravili s Dalasem a Vojckem celkem na čtyři závody - Mistrovství Německa a Rakouska a dva Evropský poháry. Naneštěstí se ale tři z toho zrušily kvůli nepřízni počasí. V jednom z nich se odjela kvalda, po který jsme s Vojckem figurovali v našem heatu na prvních dvou místech, ale počasí nás zařízlo a závod se nedojel. V tom jediným odjetým Evropáku byla taky chumelenice a vichr, ale nějak jsme to kousli a odjeli svoje jízdy. Slopestyle obsahoval tři skoky (cca 3, 6 a 15 metrů) a tři jibový platformy. Vojcek v nepřízni počasí volil lehčí sérku, right 540, switch cork 540, cork 7 nose, fs 450, unnatural fs 450 a 270 on 2270 out a za čistotku z toho bylo hezký 6.místo. Já trochu zariskoval s cork 720, right cork 900, switch 900, bs 450, switch on fs 450 a 270 on 270 out, ale v mordoru jsem bohužel trefil u switch 900 hranku a šáhl si, což mě odsunulo na 15. flek. Holt každej den není posvícení, snad nám bude příště počasí přát víc.“

Závod nejlíp sednul norský dvojce Petter UlslettenDaniel Ruud. Na bednu je doprovodil Španěl Javi Lliso, kterej jinak pravidelně objíždí závody Světovýho poháru. Před našeho Vojcka se pak ještě dostal známej Švýcar Sampo Vallotton a další norská akvizice Markus Leyobo. Dámskou výsledkovou listinu, která čítala devět bab pak opanovaly hlavně Norky a Rusky. Špatný počasí očividně nejmíň vadilo Sandře Moestue Eie, která za sebou nechala mladou Rusku Lanu Prusakovou a svojí krajanku Elviru Marii Ros.

Počasí by si ale za následnej nedělní výkon opět zasloužilo minimálně pohlavek nebo poznámku. Pánskej kontest se totiž opět nejel a naše duo, si tak max mohlo sbalit svých pár švestek a vyrazit domu. Svůj závod aspoň absolvovaly dámy, kde ale na prvních třech místech nenastala pranic žádná změna. Ještě abychom nezapomněli na zmiňovanou rampu. Ta se jela o pár dní dřív, když ještě počasí bylo ve formě. Po jednom vítězství si připsal domácí Lukas Müllauer a Švýcar Joel Gisler. Mezi něžným pohlaví pak v obou zápoleních nenašla přemožitelku domácí Elisabeth Gram. Další závod Evropskýho poháru je na programu na konci ledna v St Antonu v Rakousku. Tak uvidíme jestli se na startu vyskytnou zástupci našeho výběru. 

Výsledky Evropskýho poháru ve slopestylu na Kitzsteinhornu:

Sobota:

Muži:

1. Petter Ulsletten (NOR)
2. Daniel Ruud (NOR)
3. Javi Lliso (ESP)
4. Sampo Vallotton (SUI)
5. Markus Leyobo (NOR)
6. Vojta Břeský (CZE)
7. Jerome Hunger (SUI)
8. Ian Rocca (ITA)
9. Oleg Guch (RUS)
10. Henning Hansen Pytte (NOR)

15. Šimon Bartík (CZE)

Ženy:

1. Sandra Moestue Eie (NOR)
2. Lana Prusakova (RUS)
3. Elvira M. Ros (NOR)
4. Anastasia Tatalina (RUS)
5. Tora Johansen (NOR)

Neděle:

Ženy:

1. Sandra Moestue Eie (NOR)
2. Lana Prusakova (RUS)
3. Elvira M. Ros (NOR)
4. Elisa M. Nakab (ITA)
5. Hitomi Sato (JPN)

FIS web najdete tady.

Foto Klaus Listl

Další zajímavé články

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!

MSJ 2024: Parádá! Péťa Müller si proklestil cestu do finále slopestylu

Hned na úvod Mistrovství světa juniorů 2024 v Livignu dokázal Péťa Müller v nabitý konkurenci postoupit do finále slopestylu...