Česká repre na Evropským poháru ve Vogelu

Naše reprezentace minulý týden vyrazila do slovinského Vogelu na další závod Evropskýho poháru a my se jukneme jak se nejen našim dařilo!

Světový pohár sice už zná svoje letošní vítěze a majitele Křiťálových globů, ale to neznamená, že by FIS sezóna byla u konce. Poměřit svoje síly se pořád dá v Evropským poháru a jeden takový se konal minulý týden ve slovinském resortu Vogel, kde v pátek a v sobotu proběhl další slopestylový dvojzávod. A ten nás sakra zajímal, protože sem vyrazila naše početná česká parta, aby se pokusila urvat nějaký ty body do FISáckýho žebříčku! Pojďme se juknout jak se jí to podařilo!

Pod vedením našeho trenérskýho dua Roman DaleckýMíša Peč vyrazila do Julských Alp banda ve složení Šimon Bartík, Radek Palkoska, Vojta Břeský, Bára Nováková Fanda Jetmar. I když se jednalo o závody Evrospkýho poháru, tak českou grupu nečekalo nic jednoduchýho a kromě domácích borců se na startu objevilo plno Italů, Rakušanů a nechyběli ani lyžníci třeba ze Španělska, Andory nebo takovýho Novýho Zélandu či Bulharska. Ideálka na prověření na mezinárodní úrovni na trati, která sice nebyla nabombená, a tak si všichni museli vystačit s dvěma skokama a jednou railovou platformou.

V sobotním závodě se z našich nejvíc zadařilo Šimonovi Bartíkovi, kterej s trikovou variací switch 900 do unnaturalu 720270 on 270 ven z railu bral solidní šestnáctý místo mezi třiceti sedmi ridery. První flek mířil do Andory díky Carlesovi Aguarelesovi. Za ním pak skončil Rakušan Daniel Walchhofer a Španěl Javier Lliso. Dámské pole pak opanovalo celkem deset buchet a jasně vládly Rakušanky, který kompletně obsadily bednu. Vyhrála Lara Wolf před krajankami Stefanií Mössler Laurou Wallner. Naše Bára Nováková se nakonec objevila na šestém fleku.

V nedělním závodě pak proběhl menší úbytek závodníku, ale nešlo o nic dramatickýho. Z našich pánů tentokrát nejvíc zabil Vojta Břeský, kterej opanoval třináctý místo za jízdu switch cork 540 scream´n seaman, flatspin 720 safety270 na rail. Nejvíc podle rozhodčích naložil Rakušan Fabian Kettner před Carlesem AguarelesemIgorem Lasteiem z Taliánska. Párádně se ale pak předvedla Bára Nováková, kterou překonala jen Rakušanka Stefanie Mössler a vítězná Adie Lawence ze Zélandu a Bára tak dom dovezla super třetí místo! Gratulace!

Na hodnocení závodů ve Slovinsku jsme se tentokrát zeptali Vojty Břeskýho a právě Báry Novákové: 

Vojta: „Když jsme přijeli první den na kopec, tak jsme měli klasický kecy, že se nám trať nelíbí, skok je moc velkej oproti dopadu (což byla pravda) apod. Tak jsme z parku odjeli a šli jsme jezdit prašany, protože sněhu tam bylo opravdu mega. V sobotu a v neděli jsme byli rádi, že jsme přežili i pres všechny ty zaplachy (to slovo znamená když někdo něco s něčím zaplaší pozn. redakce), který jsme všichni dělali. Jinak se nám to tam všem moc líbilo!“

Bára: „A ke Slovinsku, co bych řekla. Je to uprostřed národního parku, takže rozhodne jedna z nejhezčích lokalit, kam se může člověk na lyžích dostat, a jak jsme letos zjistili, tak i super lokalita na freeride. K celkový pohodě přispívá i fakt, že jsme už podruhý bydleli v apartmánu u pána, kterej hned po příjezdu nalejvá domácí pálenku z borůvek a Slovinci jsou obecně dost v chillu nebo spíš maj všechno na salámu podobně jak v sousední Itálii. Na závod jsme se docela těšili, jelikož nám řekli, že na trati od loňska zapracujou. Trať se skládala ze dvou skoků za sebou a ve finále jedna railova platforma. No, co se týká menšího skoku, tomu nebylo, co vytknout a druhýmu až na obtížnou rychlost taky ne, ale bylo mi líto kluků, kteří museli skákat step down jak z roku 2007, kterej byl zvlášť nepříjemnej v druhej den závodu, kdy byl totalní flatlight a vítr. Kluci se oba dva dny umístili od 10-​20místa a myslím, že to bylo hlavně tou rychlosti a umístěním railu hned za koncem dopadu druhýho skoku a já jeden den šestá, což nic moc a druhej den třetí. I přestože trať nebyla ideální, to byl super trip a to i zásluhou organizátora a slovinskýho kouče Romana Vidoviče, kterej nás protáhl do místního bazénu v 5* hotelu, aby nám to zpříjemnil.“

Výsledky Evropskýho Poháru ve Vogelu:

Sobota 12.3.:

Muži:

1. Carles Aguareles Loan (AND)
2. Daniel Walchhofer (AUT)
3. Javier Lliso (ESP)
4. Alec Savery (NZL)
5. Kilian Morone (ITA)

16. Šimon Bartík (CZE)
18. Fanda Jetmar (CZE)
21. Vojta Břeský (CZE)
28. Radek Palkoska (CZE)

Ženy:

1. Lara Wolf (AUT)
2. Stefanie Mössler (AUT)
3. Lara Wallner (AUT)
4. Regina Rathgeb (AUT)
5. Adie Lawence (NZL)
6.Bára Nováková (CZE)

Neděle 13.3.:

Muži:

1. Fanian Kettner (AUT)
2. Carles Aguareles Loan (AND)
3. Igor Lastei (ITA)
4. Alec Savery (NZL)
5. Giovanni B. Zulian (ITA)

13. Vojta Břeský (CZE)
15. Radek Palkoska (CZE)
17. Fanda Jetmar (CZE)
18. Šimon Bartík (CZE)

Ženy:

1. Adie Lawence (NZL)
2. Stefanie Mössler (AUT)
3.Bára Nováková (CZE)
4. Gia Hughes (NZL)
5. Lara Wolf (AUT)

Foto by Tom Krznar a Czech Freeski Team

Další zajímavé články

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...