Česká repre na Mistrovství světa juniorů ve Valmalencu

Na začátku dubna se v italském Valmalencu odjelo Mistrovství světa juinorů, kde nás ve slopestylu reprezentoval hned kvarter jedzců. Jukneme, jak do dopadlo.

Poslední velkou akcí pod hlavičkou FIS bylo tuhle zimu Mistrovství světa juniorů, který si to na začátku dubna nakráčelo jako ostatně i minulý ročníky do italský resortu Valmalenco. Mladí freeskieři a freeskierky se nejen utkali o příjemnej titul juniorského mistra galaxie ve slopestylu, ale taky šlo urvat slušnej přísun FIS bodů. Na to slyšela taky naše reprezentace a pod vedením dvojky Pepé KalenskýMichal Peč se na Apeninskej poloostrov vydal kvartet Vojta Břeský, Honza Ferbr, Kuba KubinaKuba Roj. A co na to náš výběr říkal…?

O trati se kluci vyjádřili následovně: Slopestylová trať v italském Valmalencu byla poměrně krátká, ale za to obtížná, zároveň byla do zatáčky, což ve slopestylu není úplně běžné. Na první platformě bylo na výběr ze dvou railů - 6m tlustá plynová hokejka anebo 8m flat-​downrail. Poté následoval skok s tablem tak 14m. Následovala zatáčka se setupem tlusté rovné plynové trubky, ze které se muselo seskakovat do strany a hned na to navazovala platforma s 8m speed-​railem vedle, kterého byla 8m speedová bedna. Na konci trati byl 18m skok. 

Tréningový jízdy našich kluků:

O podmínkách: Na startu se sešlo 43 jezdců z různých států světa a na závodníky z prvního heatu čekaly né zrovna příjemné podmínky. Trať byla hodně ledová, což znamenalo, že se na skoky muselo hodně brzdit a rychlost tak byla pokaždé trochu jiná. To dělalo problémy hlavně jezdcům Jakubu Kubinovi Janovi Ferbrovi, kteří jeli oba v ortézách s utrženými předními křížovámi vazy v kolenou. Českou Republiku zároveň dále reprezentovali Vojtěch BřeskýJakub Roj. Všichni kluci měli ve svých jízdách triky dvakrát přes hlavu (doublecork).

K samotnýmu výkonu: Nejvíce se dařilo právě Vojtěchovi Břeskému (jízda: 270 on, unnatural 900, switch tails in, 270 on 270 out, switch dub cork 900), který odjel svojí jízdu čistě, jen o bod mu bohužel uteklo finále a skončil tak 13. na prvním nepostupovém místě. Jan Ferbr (jízda: switch lip 270 out, switch bio 900, fs switch up, 270 on, double cork 1080) a Jakub Kubina (jízda: bs 450 out, switch double cork 900, fs switch up, 270 on, double cork 1080) dali svoje jízdy dobře, ale dopustili se lehkých zaváhání, což je stálo několik bodů a skončili na 28. a 31.místě. Svojí porci smůly si vybral Jakub Roj, který zaznamenal v tréninku nepříjemný pád a po první jízdě ze závodu odstoupil.

Z vítězství se nakonec radovala japonská naděje Taisei Yamamoto, který stejně jako nakonec druhý Švéd Oliwer Magnusson už letos dokonce pronikli do finále závodu Světového poháru. Tady jasně ukázali proč. Bronzový stupínek pak opanoval americký talent Ryan Stevenson. Mezi něžným pohlavím nedala nikomu šanci největší favorotka Kelly Sildaru. Tuhle estonskou dračiči asi nemusíme dvakrát komentovat. Na podiu jí pak doprovodila Jannie-​Lee Burmansson ze Švédska a Američanka Caroline Claire.

Výsledky slopestylu na Mistrovství světa juniorů ve Valmalencu:

Kluci:

1. Taisei Yamamoto (JPN)
2. Oliwer Magnusson (SWE)
3. Ryan Stevenson (USA)
4. Joona Sipola (FIN)
5. Trym Sunde Andreassen (NOR)
6. Maximillian Sellbeck (SWE)
7. Jonas Seiwald (ITA)
8. Kiernan Fagan (USA)
9. Kim Gubser (SUI)
10. Sebastian Schjerve (NOR)
11. Isak Davidsson (SWE)
12. Nicola Bolinger (SUI)

Holky:

1. Kelly Sildaru (EST)
2. Jannie-​Lee Burmasson (SWE)
3. Caroline Claire (USA)
4. Marin hanilo (USA)
5. Anni Karava (FIN)
6. Lou Barin (FRA)
7. Anastasiya Tatalina (RUS)
8. Lana Prusakova (RUS)

FIS web zde.

Foto by FIS (bohužel fotky z ježdění jsme žádný nesplašily)

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...