Česká repre na Světovým poháru ve Font Romeu

Ve francouzských Pyrenejích odstartoval letošní ročník Světovýho poháru ve slopestylu. Závod byl taky součástí SFR Freestyle Tour a hlavně nechyběly český jména a my se tam teď podíváme!

K tomu aby si čeští freeskieři vyjeli místo na Světovém poháru, a tam mohli bojovat o Olympiádu bylo potřeba nasbírat padesát fisových bodů na hlavní a pět a dvacet na vedlejší kvótu. Tyto parametry splnil Robin HolubDaniel Hanka a z holek Barča Nováková.

Tento tým se s trenérem a vedoucím výpravy Romanem Daleckým vydal na první štaci do Francie do střediska Font Romeu ležícího v Pyrenejích. Trať byla vcelku náročná. Poslední překážky se opět předělávali na poslední chvíli tak, aby byly jezditelné. Nakonec se s tím pořadatelé vypořádali dobře a po krátkém tréninku naši borci odjeli v dvouheatové kvaldě tyto jízdy:

Dan: unnatural 270 do kaskády, backslide bs 450 out, switch 900 mute, dub cork 1080 mute, unnatural 900 cuban, switch 720 tail tap

Robin: unnatural 270 do kaskády, bs 450 out, switch cork 540 dub nose, dub cork 1260 mute a switch bio 900 , fs 270 out

Dan obsadil 41.místo a Robin 49. flek. V našlapané konkurenci 81 jezdců světové kvality. Výsledek nebyl špatný, ale nesplnil očekávání, a to bodovat na OH do top třicítky. S tratí si nakonec mezi chlapáka nejlíp pokecal Amík McRae Williams před švédským houžvičkou Jesperem Tjäderem a reprezentantem javorovýho listu Alexem Bellemarem.

S prázdnou domů ale nejedeme! První olympijské body zachránila Barča Novaková, která v nejhorším závodním počasí – mlha, vítr, sněžení zajela čistou jízdu a obsadila tak 17.místo z třiceti pěti holek. Vyjela si tak čtrnáct olympijských bodů, za co jí gratulujeme a držíme palce do dalších Svěťáků. První velký vítězství si pak připsala domácí Tess Ladeux před Johanne Killi z Norska a Kanaďankou Anouk Purnelle-​Faniel.Devatenáctý místo pak patřilo Zuzičce Stromkové od našich sousedů z tater. 

Na hodnocení závodu jsme se pak zeptali právě Dana Báry.

Bára: "Nejspíš sem nezažila závod s menším tréninkem. První den jsme přijeli a po hodině tréninku ho stopli, že předělají trať, tak jsme šli šlapat trubku ve vedlejším parku a na trať za cely odpoledne nikdo ani nesáhl, siesta. Druhy den, kvůli příchozímu špatnýmu počasí dali klukům hodku tréninku a jela se kvalda. Kluci na to jak málo trénovali jeli super. Nás pustily na trať až v půl pátý na sunset training a po dvou jízdách si Anna Willcox zlomila obratle a trénink opět skončil. Třetí den měl být dnem závodu, kvůli sněžný bouři, která přišla jsme proseděly sedm hodin mínus deset ve stanu a šly domu s tím, že čtvrtý den už se to musí odjet. Poslední den nás po dalším čekání vyhnali na trať v mlze, větru a sněžení, dali jsme kratkej trénink a jela se jedna kvalifikační jízda. Po tom, co jsem viděla jak Maggie Voisin a Daru Howell byla motivace nastoupit na trať veliká, takže jsme zvolily safe run s jednou trojkou, jelikož na světakový body stačil a šli jsme domu spát."

Dan: "Trať ve Francii byla dost zvláštní a složitá. Většina lidí chtěla odstoupit. Hlavní důvod bylo asi to, že to bylo postavený na hodně prudký červený sjezdovce, což na slopestyle není úplně ideální. První trénink se zrušil, trať se trochu upravila - přestavěl se poslední skok. Druhej den bylo krásný jarní počasí a slush. Což udělalo trať ve výsledku i dost zábavnou. Moje jízda byla right 2 in do waterfall railu na levo, potom rychlej sneak do prostřední části na up box - backslide 4 out. První drop skok sw 9 tweak mute. Po dopadu motocross a skoro zastavení na velkým hanku a dub 10 farmute na druhým největším skoku. Potom right 9 reverse cuban přelet třetího skoku až na zem - dycky mi přišlo, že jedu strašně pomalu - a double handdrag... do sw 7 nosetap na posledním barel featuru. Druhou jízdu jsem jel tu samou s tím, že na třetím skoku už jsem trefil trochu dopadu."

Vítězná jízda McRae Williamse:

Vítězná jízda Tess Ladeux:

Highlights video:

V neděli 22.1. odjíždí nároďák do Seiser Almu na další Svěťák. Pak následuje Mammoth, Quebec, Silvaplana a Mistrovství Světa v Sierra Nevadě ve Španělsku. Držte palce a čekejte další reporty.

Výsledky Světového poháru ve slopestylu ve Font Romeu:

Muži:

1. McRae Williams (USA)
2. Jesper Tjäder (SWE)
3. Alex Bellemare (CAN)
4. Alex Hall (USA)
5. Nick Goepper (USA)
6. James Woods (GBR)
7. Antoine Adelisse (FRA)
8. André Ragettli (SUI)
9. Joss Christensen (USA)
10. Jossi Wells (NZL)
11. Luca Schuler (SUI)
12. Felix Usterud (NOR)
13. Henrik Harlaut (SWE)
14. Oliwer Magnusson (SWE)
15. Evan McEachran (CAN)
16. Colin Wili (SUI)

41. Dan Hanka(CZE)
49. Robin Holub (CZE)

Ženy:

1. Tess Ladeux (FRA)
2. Johanne Killi (NOR)
3. Anouk Purnelle-​Faniel (CAN)
4. Satan Hoefflin (SUI)
5. Katie Summerhayes(GBR)
6. Isabel Atkin (GBR)
7. Yuki Tsubota (CAN)
8. Madison Rowlands GBR)

17.Bára Nováková (CZE)

FIS web zde.

Fotky by FIS a Daly

Další zajímavé články

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...

Na Kaprunu se jely freeridové bomby během X OVER RIDE 2024!

Minulý týden jsme vám tady naservírovali desert ke snídaňovému menu v podobě živého vysílání z X OVER RIDE na Kaprunu, kde proběhla místní premiéra zastávky Challengeru Freeride World Tour. V místních libových podmínkách se utkali rideři toužící se probojovat do Freeride World Tour 2025 a bylo se teda, na co koukat!