Czech Freeski Tour by Big Shock! Pec pod Sněžkou

Druhý ročník naší české série Czech Freeski Tour o uplynulým víkendu dokodrcal do závěrečné třetí zastávky. Po Klínech a Vítkovicích se všechno mělo rozuzlit v Peci pod Sněžkou, kde závěrečný slopestylový závod měl navíc hodnost Mistrovství ČR. Kdo by se tak nechtěl tímhle titulem celej rok honosit?! Díky tomu se taky jelo o dvojnásobný počet bodů do celkovýho hodnocení oproti minulejm zastávkám. Jak se tedy říká… v sázce toho bylo opravdu dost!

Jarní termín nebyl s počasím úplně za jedno. Obloha jako vymalovaná se sice nedostavila, ale nebyla to ani žádná mazanice. Prostě klasická krkonošská zataženost, takže vlastně v pohodě. Jezdci si tak pomalu mohli dělat chutě celkem na tři platformy. Na té jibové si lebedily hned tři raily: speed bedna, speed rail a nebo malá rovná bedýnka. Následovaly je dvě platformy skoků vždy s větším a menším odrazem, aby i ti méně zdatný mohli předvíst svoji rošádu triků. Jakmile se přihlásili poslední opozdilci a porota se usadila mohla se odpálit kvalda…

Stejně jako předchozí zastávky i v Peci se strhl souboj ve čtyřech kategoriích. Muži, ženy, junioři (kluci do 19let) a děti (kluci do 15ti let). Něžné pohlaví mělo kvaldu lehce zjednodušenou, protože holky dorazily tři, takže do finálka šly všechny. V ostatních kategoriích se bojovalo o nejlepší finálovou pětku. Nakonec mezi muži ještě od poroty na doporučení rierů dostal na finále divokou kartu Šimon Bartík, který se tak na start finále postavil jako šestý chlap. Každý měl dvě jízdy, kdy měl ze sebe vykřesat maximum. Ta povedenější se samozřejmě počítala. Bitva mohla být zahájena…

Mezi dámama žádný velký překvapení nedopustila Bára Nováková, která s triky jako 360540 na menších kopnách jasně dominovala. Druhý místo si podržela Gábina Janoušková se svoji závěrečnou 180 a pro třetí flek si po úspěšný skicrossový sezóně odskočila naše olympionička Andrea Zemanová. Stejný pořadí se pak urodilo i v celkovým hodnocení něžného pohlaví celý Czech Freeski Tour. Letošní českou královnou se tak jasně stala Bára.

Kategorie dětí byla v Peci nejvíc nabitá, což je fajn. Mlaďáci chtěj jezdit a to je jedině za plusový body. Už od kvaldy tady jasně zbytek převyšoval Kuba Kubina, což je Čech, který ale žije v Améru, takže triky zabíjel jak česneková pomazánka upírskou párty… Hlavně svým závěrečným corkem 900 safety si jasně dojel pro první flek! Tom Vich poctivě letos nechyběl na žádný zastávce, a to se mu vyplatilo! V Peci urval za jízdu 360 doprava720 doleva stříbro, ale hlavně mu to stačilo na celkový vítěze Tour! Bronz si pak na krk v Peci pověsil Adam Egyházy za štylově lazený 360540 na velkejch kickerách. V celkový Tour pak za Tomem skončil Martin Křivánek (v Peci na 4.místě) a právě Kuba Kubina.

Největší zdravá konkurence se dala čekat mezi juniory. Trio Vojta Břeský, Radek PalkoskaHonza Ferbr naskladnili před posledním závodem na konto stejný počet bodů! Vypadalo to na hodně masitej souboj mezi juniorskými reprezentanty! Do finálka se dostali všichni. Pak se mohl začít lámat chleba a málem i kosti. Vojta Břeský totiž možná neusnesl tíhu okamžiku a obě finálový jízdy skončili pádem. Škoda Vojcku! Naopak Honza Ferbrů zabil se switch 900corkem 720 a kategorii ovládl! Druhý místo si pak pohlídal Radek Palkoska a Vojtova fópa využil Ondra Novák, který se 720 360 uzmul bronz. Díky vítězství se tak králem celkový tour stal Honza Ferbr před svejma parťákama Radkem Palkoskou Vojtou Břeským. Pěkný souboj…

Poslední na holení šli na věc chlapáci. Tady se jako vždycky daly čekat ty nejpeprnější jízdy! Šestku statečných nakonec uzavíral Ondra Benešunnatural 540sw 900. Slovenský brat Richie Jurečka odskúšal české preteky a aj cez zranění ruky skončil na piatom mieste. Loňský celkový vítěz Jirka Volák sršel jako vždycky nahecovaností. V druhý jízdě pak na posledním skoku zavdal kangaroo flipa jak z výstavky, bohužel ale k jeho smůle hned po dopadu předvedl revert. Jedna z medailí mu tak o kousek utekla!

Rozhodovat o nejlepší trojce bylo složitý jako odflusnout si do rohu v kulatý místnosti. Rozhodčí vyhlášení trošku natáhli, protože tohle prostě nebyl žádný med a kdyby mohli, debatují tam dodnes! Konečné resumé mělo následující podobu. Třetí flek za unnatural 270 na speed, unnatural switch 720switch bio 900 spadl do klína Pepkovi Kalenskýmu. Loňský mistr ČR Dan Hanka odpověděl 450 na speed, unnatural switch 720 a jeho klasická switch 1080 shifty. Nakonec ho to posadilo na stříbro. A vítěz? Šimon Bartík se po nepovedený kvaldě do toho zakousl a zabil to s nosebutterem 270 na rail, unnatural cork 900 a závěrečnou switch dub 900! Po loňský výhře mezi juniory, tak letos povýšil na hodnost mistr ČR mezi muži!

Letošní a celkově druhý ročník Czech Freeski Tour by Big Shock! je tak za námi. Známe nové mistry ČR i celkové vítěze Tour! Teď už jen poděkovat partnerům a taky hlavně riderům za výkony a za rok se zas doufejme ve větším počtu sejdeme!! Vy s námi, my s vámi! Kompletní galerku od Jirky Novotnýho najdete zde!

Výsledky:
MČR Pec pod Sněžkou ( mistři ČR)
ženy:
1.místo Barbora Nováková
2.místo Gabrielka Janoušková
3.místo Andrea Zemanová

děti:
1.místo Jakub Kubina
2.místo Tomáš Vich
3.místo Adam Egyházi
4.místo Martin Křivánek
5.místo Lucián Čadan 

junioři:
1.místo Honza Ferbr
2.místo Radek Palkoska
3.místo Ondra Novák
4.místo Vojta Břeský
5.místo David Kirnig 

muži:
MČR Pec pod Sněžkou muži:
1.místo Šimon Bartík
2.místo Daniel Hanka
3.místo Pepé Kalenský 

Celkové výsledky Czech Freeski Tour 2014 by BigShock!:

ženy:
1.Bára Nováková
2.gábina Janoušková
3. Andrea Zemanová
4. Petra Jurečková
5. Alena Nečasová
6. Tereza Vojířová
7. Darina Zbořilová

Děti:
1. Tomáš Vich
2. Martin Křivánek
3. Jakub Kubina
4. Lucián Čadan
5. Adam Egyházi
6. Tomáš Kordula
7. Jiří Srp
8. Jakub Roj
9. Leon Hampl
10. Jakub Hájek
11. Štěpán Hudeček
12. Pavel Jindřišek
13.Láďa Váňa
14. Jakub Woth

Junioři:
1. Jan Ferbr
2. Radek Palkoska
3. Vojta Břeský
4. Ondřej Novák
5.David Kirnik
6. Jan Kasper
7.Vít Zárybnický
8. Kamil Woznica
9. Jan Ježek
10. Marek Kubín
11. Martin Liška

Muži:
1. Dan Hanka
2. Šimon Bartík
3. Pepe Kalenský
4. Jirka Volák
5. Ondra Beneš
6. Riči Jurecka
7. Vohy
8. Jan Balcar
9. Lukáš Vaculík
10. Lukáš Pospíchal
11. Martin Moudrý
12. Patrik Kříž
13. Richard Skála
14. Jan Pavlovský
15. Tomáš Kroczek

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...