European Freeski Open Laax 2014

Po pauze se opět EO vrátilo do Laaxu a na místě nechyběl nás redaktor, kterým se celkem netradičně pro tento závod stal Marek Skála.

Po dvouroční pauze se letos vrátil závod European Freeski OpenLaaxu. Na startu se sešlo přes 100 jezdců víceméně hlavně z Evropy a byli zde i dva čeští rideři a to Martin Horák a Marek Skála. Překvapením bylo, že nedorazilo spoustu top pro riderů, kteří tyto závody vždy jezdili, zvlášť když většina z nich tráví hodně času v Evropě. I tak byla úroveň závodu celkem vysoká, ale víceméně bylo předem jasné, kdo bude na podiu. 

Trať vypadala takhle: První platforma: Streetová roura nebo kaskádová jednotrubka Druhá Platforma: Rail to rail disaster nebo lehce do step upu bedna Třetí platforma: Rovná roura z které se dalo otočit milion nebo obří vysokej Wallride, který jezdili tak tři lidi. A pak tři platformy skoků- Počasí na závody vyšlo úplně nejlíp. Každý den bylo ažurko sice trochu foukalo, ale jinak úplná paráda a organizace super, alespoň z mého pohledu to všechno šlapalo jak na drátkách. Martin Misof jakožto speaker se klasicky postaral o super atmosféru a všichni se měli fajnově.

Jesper klasicky zabíjel na railech nesmysly. Hlavně nejvic zabil, jelikož tu do semifinále nebyl a přijel těsně před semifinále, dal si pár tréninkových runů a jelo se. Dorazil i Jossi Wells, ale díky problémům s kolenem nejel závod a pomáhal speakovat s Martinem Misofem. Jesperova jízda byla 450 do street railu 2 ven, rovně na box surface 180 sw backflip outsw na cannon pretzel 810 out. Na skokách sw right 10, sw left dub 9 japanright dub 12 mute. Oysten Braten jel front side sw up 4 out ze streetu do sw 450 do street railu do 270 na cannoncork 450 safety outright 9 tail do sw dub 12 mute do dub 12. Kai Mahler sw right 270 do streetové roury, nosebutter 450 do streetusw left 2 na cannonbs 450 out. Skoky sw right dub 9 left dub 10 muteright dub 10 mute a potom prohodil posledni dva skoky za right dub 10alley loop dub 9 safety.

Výsledky:
Muži:

1. Tjäder Jesper (SWE) 91.30
2. Bråten Øystein (NOR) 88.50
3. Mahler Kai (SUI) 86.50
4. Kivari Lauri (FIN) 83.30
5. Hunziker Jonas (SUI) 82.80
6. Ambühl Elias (SUI) 82.30
7. Ragettli Andri (SUI) 81.30
8. Kvatningen Martin (NOR) 74.50
9. Johnsen Jens (NOR) 68.50
10. Penttilä Pontus (FIN) 28.30

Ženy:
1. Killi Johanne (NOR) 90.00
2. Cakmakli Sabrina (GER) 82.30
3. Berra Camilla (SUI) 72.50
4. Johansen Vilde (NOR) 71.50
5. Seifert Jule (GER) 60.30

Na závěr jsme ještě vyzpovídali Maria:

EO je za náma, jak se ti líbilo?

Bylo to super, set up byl super. Skoky sice měly trochu placatější dopady, ale jinak všechno libově postavený a byla super atmosféra. Parta dobrých lidí a super počasí. 

Kvůli zdrovotním problémům jsi nemohl jet a tak jsi se zhostil role redaktora. Líbilo se ti to a zopákneš si to někdy?

Klidně si to někdy ještě zopakuju. Závody jsem původně chtěl jet, ale už bylo letos dost závodění a jsem hodně fyzicky vyčerpaný z letošní sezóny a radši jsem něco málo potočil s Berným, protože možnost natáčet je pro mě vzácná.

Z výsledků to vypadá na souboj Skandinávie vs Švýcarsko. Opravdu to byla taková dominance těchto národů? 

Jasně že byla. Švýcaři jsou prostě jinde a celý tým podává v podstatě každou a celou sezonu konstantní výkony a Skandinávci - to je taky kapitola sama pro sebe i uplně neznámý lokální rider, který občas hecne nějaké závody, to vždycky vydiktuje. Trochu jsem byl překvapený, že nedorazilo moc TOP riderů, jelikož to jsou v současnosti v podstatě největší slopestylové závody v Evropě. 

Čí jízda se ti líbila nejvíce?

Nejvíc to podle mě zabil na railech klasicky Jesper Jader. To je fakt unreal co předvádí na tyčích a na skocích se mi asi nejvíc líbil Kai Mahler. 

Zima pomalu končí, jaké máš další plány?

Jsem pozvaný do Andorry na legendární závod Total Fight, ale asi to nezvládnu, jelikož jsem pořád ještě v Laaxu a užívám si ježdění sám pro sebe a odtud jedu na týden do Livigna, kde máme shooting s APO teamem po Nine Knights. A pak Vars kemp a zbytek sezóny odjezdim na Tuxu.

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...