Excelent Soldiers 2016

Letošní Excelent Soldiers na Deštný jsou za námi a bylo to zase velkolepý!! Takováhle akce si zaslouží pořádnej report a pokud si chyběl, tak zjistíš, proč můžeš litovat! Bylo to zas prostě vesmírný!!

Ještě pár let zpátky se to zdálo jako nesplnitelná mise, aby se na naší rodný hroudě pořádal jeden z nejlepších freeski závodů sezóny, aby sem dorazil vítěz X Games, nebo aby od nás odjížděli zahraniční borci s pocitem „best time ever“. Od loňskýho roku je to ale krásná realita a Excelent Soldiers 2016 tak čekal nelehkej úkol. Naplnit očekávání, který loňským ročníkem vystřelily sakra vysoko! My jsme si samozřejmě nejdůležitější freeski událost zimy u nás nemohli nechat ujít! No, a hned z kraje to prostě prozradíme na plnou hubu! V Deštném v Orlických horách se to zase podařilo, a kdo chyběl může tak leda použít celej svůj arzenál nadávek, že měl áčko, protože tohle byla chyba největšího kalibru! A teď se dozví proč...

Kde tedy začneme? No pěkně od začátku! Sezóna je na závody a akce pořádně nepresovaná, takže díky Světovýmu poháru ve Švýcarsku se nakonec o den musí celý závod posunout. To zas taková tragédie určitě není. Matka příroda navíc poslední zimy není s přídělem sněhu zrovna dvakrát štědrá a i letošní porce sotva stačí nakrmit ty nejhladovější! Místní shaperská crew ale nehodlala vyvěsit bílou vlajku a šla na to šalamounsky! Letošní kicker tak dostává odraz z fešný konstrukce o výšce přes osm metrů! Masivní gap měří hrozivých sedmnáct metrů a k hraně dopadu to je mocných dvacet šest metrů! Strašná potvora, která může aspirovat na osmej div světa! Je jasný, že ty největší šílenci budou lítat přes třicet metrů daleko! Na celý týhle mamutí potvoře pracovala celá shapers crew víc jak týden a patří jím velkej dík!!

Program je nadupanej jak dupačky, a tak do Deštné vyrážíme už v pátek, kdy se všechno otvírá prvním večírkem. No večírkem…kromě oblíbenýho Nobodyho se má za gramcema předvíst hodně známý jméno a to Netsky, a tak je jasný, že večírek zmutuje do pořádnýho amoku!! Ještě ale než tenhle krotitel desek vstupuje na podium, tak si spíkr Štěpán bere majk a představuje první rotu riders, kteří si užívaj hodně slušný ovace publika, který dorazili do místního party stanu, kterej spíš než stan připomíná hangár na celou letku Air Force One. Z jedný strany po pár panákách Jägermeistra sotva dohlídnete na tu opačnou!! I když tento problémem se často vyskytuje i v menších prostorách, ale z jinýho důvodu…každopádně na úvodní večer slušný party žihadlo, který bylo cejtit ještě dlouho dobu i v sobotu…

Ta naštěstí nemá program nijak divokej. Riders samozřejmě kvapou na trénink, aby si do svýho itineráře triků mohli zapsat, co největší nabídku. Jinak celej den probíhá v chill módu a hlavně přípravou na první ostrou freeski show letošních Excelent Soldiers. Tou je večerní Dell Night Mission, což je ten největší oční kaviár pro všechny diváky, fanoušky, fans a čumili! A že jich dorazil pořádný stádo!! Hlavně náš Dan Hanka, kterej je tady doma se musí cítit jak rocková hvězda! Transparenty s jeho jménem jsou jasně nejžádanějším artiklem! Jezdci stejně jako každej rok pěkně vytvoří tříčlenný týmy a jde se na věc!! Backflipy, točky nebo i tři doubly v jízdě a diváci jasně u vytržení! Tohle je prostě show s velkým S, tohle je pro lidi! Z jezdců čiší adrenalin a je jasný, že si to užívaj snad ještě víc než masy okolo.

Na Dell Night Mission a jak si jí užíval jsme se zeptali našeho Ondry Beneše, kterej společně s Šimonem BartíkemVojtou Břeským vytvořili Armada Team.

Ondra: „Night Mission byla šílená. Popravdě je to vždycky nejdřív docela strašidelný. Člověk neví vůbec jakou rychlostí má jet, protože večer sníh přituhne. A k tomu toho navíc ve tmě úplně moc nevidíte, třeba při přejezdu od vleku k rozjezdu na skok. Ale pak když slyšíte diváků a vidíte jaký triky předváděj ostatní teamy, tak to člověka hrozně nakopne. A hodně mě bavilo plácání si s divákama při jízdě nahoru na vleku.“

I když tady tolik nejde o vítězství nejlepší tým samozřejmě je vyhlášenej a stává se jím trojka The Straight Flush v hvězdný sestavě Jesper Tjäder, Noah MorrisonKlaus Finne. Po Night Mission pak už zbejvá jen jedno. Mazat se přívlíknout, navonět, naondulovat a hurá směr party stan, kde se koná mecheche s pořadovým číslem dvě. Ve VIP zóně je jasně vidět proč maj cizinci tak rádi Česko. Panáky a pivka lítaj vzduchem jak Superman a Létající Čestmír a holky nevěděj, kterýmu jezdci se věnovat dřív! Mezitím se česká scéna pomalu a jistě začíná přesouvat k tajemnému místu, které nese jméno levej reprák, a kdo ono osudné místo ten večer navštěvuje musí si připadat minimálně jak v ústavu pro choromyslné. N´Zym, Akvamen a hlavně headliner večera Kraak & Smaak dodávaj povolenej hudební doping, kterej ten večer jasně berou všichni. Ty nejvytrvalejší držáci samozřejmě končí až s ranním rozbřeskem. Jen doufáme, že jezdci maj rozumu o kapánek víc a na nejdůležitější den vyrazili směr postel v přijatelnější čas. Metál…

Hned jen co ráno (čti poledne) rozlepíme oči ještě slepený alkoholickým aerosolem, tak zjišťujeme, že pěkný počasí se asi taky kouslo do ranních hodin v první řadu na párty. Mlha, že ani nevidíte na nataženou ruku s fakáčem. Tohle nevypadá nejlíp. Naštěstí počasí rychle střízlivý a všichni se pomalu můžou trousit opět k macatýmu skoku! Čeká nás totiž konečně den s velkým D! Den závodu. Riders jsou nehecovaný, skok je výstavní, diváci jsou natěšený, počasí je rozumný! Nic nebraní tomu aby dvojce spíkrů Štěpán Krpata a Rakušan Martin Misof zahřáli publiku skandováním: „Excel Soldiers, Excelnt Soldiers, Excelent Soldiers“ A odpálili tolik očekávanou kvaldu!! Bitva může být zahájena!!

Na startovní listině se to hemži třiceti jmény ze všech freeski koutů světa! Jezdci jsou rozděleni na dva heaty. V první bitvě se zápolí formou jamu a každýmu vojákovi se počítají dva technický a jeden stylovej skok. Bojuje se o šestnáct přeživších! Bitva to není nijak snadná a mezi padlými se tak objevují jména jako Quentin Ladame, Matt Walker a pak hlavně kapitán Antti Ollila a generál Vincent Gagnier, kterýmu letošní bitevní pole prostě nesedlo. K obrovský radosti svýho funclubu jde dál Dan Hanka, kterej se kromě svých stylových rotací nebojí ani double corku 1080 mute. Z našich bojovníku pak musíme pochválit i další pěšáky jako Vojtu Břeskýho, Radka Palkosku nebo Šimona Bartíka, kteří statečně odolávají, ale nakonec jsou lapeni v kvalifikační síti. Nejlíp kvalda sedá dvojici Teal Harle z Kanady a Klaus Finne z Norska. Teď už jen sestavit vyřazovacího pavouka, doplnit kalorie a může se jít na další kolo.

Než se na to vrhne šestnáctka vyvolených můžou všichni na Deštný zatím obdivovat helikoptéru Red Bull Cobra, která patří celej vejkend mezi nejvíc sexy objekty Soldiers! Navíc parta Separation spouští live online přenos z malebnýho studia s dvojkou Paddy Graham Matt Walker. Myslí se na všechno a další souboje vypukají! Vojíni bojují jeden proti jednomu v technický a stylovým skoku. Pak už to ale odpaluje a transparenty s Danovým jménem jdou nahoru! Začíná proti Pontusu Nördstömovi. Který proti jeho lazy boyovi 360dub corku 1080 nemá šanci! Dandy jde dál! Dav vejská jak lamy na líbánkách! John Brown vystavuje stopku Lucasovi Evansovi, Victor Moosman ničí Niklase Zakrissona. a Noah Morrison popravuje rakouského pěšáka Sebi Geigera. Vřava pokračuje. Jules Bonnaire double corkuje seč mu zbraně stačí, ale na dub cork 1620 Jespera Tjädera je krátkej. Švéd vítězí. Miláček davů Mr. frontflip Henri Immonen dokonce svůj trik triplu, ale Teal Harle je nekompromisní. Kanaďan Fina popravuje. A armáda ze země javorových listů je na koni! Taylor Wilson zadupává Emila Granboma. Závěrečnej battlu na svoji stranu strhává Nor Kluas Finne. Posledním padlým je Hugo Laugier. Všichni si můžou na chvíli oddechnout, první kolo je dobojováno.

Zbraně se ale neskládají na dlouho! Je tu nejlepších osm borců, kteří jsou hnání rozdivočelými fanoušky i vypadlými kámoši. Bitvy jsou vyrovaný a všechny čtyři se protahují na rozhodující náhlou smrt do třetího kola! Dan Hanka poprví v životě vykroutí motanici switch 1440, ale malinko chybí clean landing. Protivník John Brown tasí svůj pekelnej double cork 1260 a postupuje! Sílu okamžiku pak v rozhodující chvíli neustojí Noah Morrison zatímco Viktor Moosman se svým switch dub corkem 1080 jde do top čtyřky. Stejně dopadá i švédskej štírek Jesper Tjäder a otvírá finálovou bránu Tealu Harlemu! Taylor Wilson pak pálí originální dub misty 1080. Klaus Finne odpovídá salvou se switch dub corkem 1080, ale při dopadu se mu nepříjemně hryzá hrana a konči v parakotoulech. Máme dobojováno. Poslední čtyři přeživší jsou John Brown, Viktor Moosman, Tael HarleTaylor Wilson!! Jde do tuhýho!

Velké finále je tedy! Každej voják má celkem šest skoků z toho dva stylový. Jeden stylovej a dva technický pak tvoří finální skóre bitvy! Diváci nabíraj poslední síly. Ženou dopředu kvartet statečných. John ve stylu sází neuvěřitelný switch cork 720 s variacemi grabů. Viktor odpovídá třeba switch corkem 360. Kanadský duo Teal Taylor prasej flatspiny 720! Na řadu přichází technika a to bude jedna brutální ratace za druhou! To je jasný jak Oscar pro Lea! John sazí parádní dub corky 1260 s kombiancema grabů. Viktor útočí switch dub corkem 1080 nebo dub corkem 1260 mute. Teal solí double corky na obě strany a hlavně tasí svůj parádní dub cork 900! Tohle je hodně velká ráže! Taylor aby nebyl pozadu tak vytahuje z brašny triků dub misty 1080 a hlavně na závěr se nechává všema vyhecovat. Nápřah jak kdyby chtěl dát facku Tyranosaurovi a rotoje triple cork 1440!! Dopadá líp než Woodsy loni, ale bohužel totální čistota to není. Transparenty „Make triple not war“ jsou naplněny! Teď už jen čekáme na verdikt rozhodčích…

Porata v česko-​slovensko-​švýcarsko-​kanadském složení nakonec rozděluje 20 000 USD následovně:

1. John Brown (USA)
2. Teal Harle (CAN)
3. Viktor Moosman (AUT)
4. Taylor Wilson (CAN)

Je dobojováno. Všichni si konečně můžou oddechnout! Bylo to zase nejvíc, jinej vesmír! Pro (nejen) český freeskiery naprostej svátek! Produkční a šejperská parta v čele s Hanzim Prouzou zase dokázala nemožný! Dotáhla do Čech neuvěřitelný event, na který jak jezdci tak diváci budou vzpomínat ještě hodně hodně dlouho. Skok, zázemí, párty, lidi, diváci, jezdci prostě všechno víc luxusní než šatník Paris Hilton! Nezbejvá tak než poděkovat všem, kteří přiložili ruce, hlavy, hlasy, nohy nebo játra k dílu a za rok se doufejme zase sejdem! Mučo gracias, danke, thank, merci, dík!!

A závěrečný slova necháme na miláčkovi fanoušků Danovi Hankovi:

Dan: „Excelent Soldiers se vypracovaly z lokálního závodu na velkým skoku na světovej event na obřím skoku. Důkaz, že i u nás se to dá dělat. Na žádným eventu o mě nebylo tak dobře postaráno. Co mě ale nejvíc dostalo a dojalo byl obrovskej kotel, kterej mi fandil! I díky Vám, jsem se dostal skoro do finále. Takže ještě jednou díky! Bylo to nejvíc!“

P.S. nedělní after after party na Dvojce jsem díky bohu vynechal, ale podle pondělního rána na Deštný to zas musel bejt hřebíček do rakve…

Foto by Lukyn Wagenter

Další zajímavé články

Rychlovka "Homeruns" s Markusem Ederem

Markus Eder se nám připomíná backcountry jednohubkou "Homeruns"...

Max Hitzig a Hedvig Wessel si podmanili Freeride World Tour 2024

Další velká soutěž pro rok 2024 je za námi! Známe krále a královnu Freeride World Tour....

MSJ 2024: Péťa Müller bere ve slopestylu krásný 7. místo

Na Mistrovství světa juniorů 2024 se rozdávaly první medaile! Český zástupce Petr Müller pak pronikl mezi světovou elitu...