Finále Swatch Freeride World Tour - Verbier

Letošní Swatch Freeride World Tour je za námi. Všechno se rozhodlo v posledním finálovém závodě ve švýcarském Verbieru!! Tady je poslední ohlédnutí za FWT 2013/14!

Freeridisti si už v tuhle chvilku můžou válet šunky. Letošní Swatch Freeride World Tour totiž mají od konce března za sebou! Jako každou sezónu i letos si dali finální dostaveníčko ve švýcarském resortu Verbier, kam se sjela pouze nejlepší pozvaná patnáctka pánu a šestice bab, kteří si to rozdali o poslední body, který definitivně na trůn posadili nového krále a královnu prašanovejch svahů. Počasí se konečně rozhodlo, že se bude chovat podle bontonu, takže podmínky byly z řad parádních. Čerstvém prašan, sunshine….každej to zná! Velké finále se tak mohlo odpálit!!

V pánské kategorii si zálusk na celkový titul před závěrečným závodem dělalo hned několik jezdců. Jedním z nich byl už mazák ve FWT Novozélanďan Sam Smoothy. Tomu ale svah úplně nesedl a předved průměrnou jízdu, která ho poslal až na zadní jedenáctý místo a zavřela bránu k celkovýmu titulu. Podobně dopadl i Švýcar Jérémie Heitz. Ten skončil o pár místeček lépe. Dosedl nakonec na šestej flek, ale ani ten ho nekatapultovou za celkovým triumfem. Kluci se tak nakonec museli spokojit se celkovým stříbrem a brozem.Což určitě není k zahození…

Nepovedenou sezónu si aspoň malinko v posledním klání napravil obhájce prvenství Drew Tebke. Svoje jalový výsledky malinko napravil pátým místem. I tak ale celkový dvacátý druhý místo je pro něj asi průser. Za rok to snad zas nakopne! Celkový pořadí asi ani nelajkoval Francouz Kevin Guri. Tady předved několik vydařenejch dropů a na závěr ukořistil bramborovej flek! Králem dne se stal ale někdo jinej! Jeho krajan Loic Collomb-​Patton letos FWT odpanil. První dva závody se s tím vůbec nemazlil a přispal si dvě vítězství. V zemi čokošky a hodinek předved celou sérii menších i macatějších dropů a přidal i jednu 360! Už při jízdě do cíle tušil, že to nepohnojil! Konečnej třetí flek mu totiž vynesl celkový kralování v letošní Swach Freeride World Tour! Šáňo mohlo začít týct proudem! Frantíci mají dalšího šampióna!

Nejlepší dvojka dne pak vypadla následovně. Amík Ian Borgeson hned z prvního mocného dropu poslal 360. Přidal další dva povedený dropy a na závěr sezóny si připsal druhej flek. Celkově to stačilo na sedmý místo. Švéd Reine Berkered už loni lehce lechtal celkový druhým místem nejvyšší příčky. Letos ani závěrečný vítězství mu nenadělilo celkový vládnutí. Předved dva obří dropy i tak to bylo málo. V konečným součtu to stačilo pouze na čvrtej flek za Loicem, SamemJérémiem. Nejlepší pětku sezóny pak v konečným pořadí doplnil Argentinec Nicolas Salencon, kterej z Verbieru přivez sedmou pozici. 

Zahanbit se jako vždy nenechalo ani něžné pohlaví, který tady rozhodně něžný nebylo! Na poslední dva závod určitě nebude v nejlepším vzpomínat Švédka Matilda Rapaport. Stejně jako ve Snowbirds i tady skončila pod stupni vítězů a díky tomu mohla říct titulu čau. Ještě hůře na tom byla Lorraine Huber prozatímní druhá žena pořadí. Ta to tady „zabila“ posledním šestým flekem. Bylo jasný, že titul se na ní vybodne. Celkově to ale přece jenom nakonec stačilo aspoň na druhý místo! 

Poslední vítězství sezóny do svých sítí nakonec lapila Pia Nic Gundersen, která zvolila hodně rychlou lajnu, v kterým si vybrala jeden masivní drop! Nejvíc ale mohla slavit dáma, která díky několika menším dropům ve Švajcu nakonec skončila na druhým místě. Nadine Wallner totiž udržela celkový vedení a obhájila tak titul nedrsnější ženy a podruhý za sebou vyhrála celou FWT!! Bronz ve Verbieru pak brala Jaclyn Paaso z USA. Letošní ročník, kterej byl díky zrušení závodu v Revestoke pouze pětidílní je tak za námi! Všichni fandové prašanu se mohou těšit na další rok, kdy se to bude zase hemžit lajnama a dropa vo sto šest! Powderu zdar… 

Výsledky finále Swatch Freeride World Tour – Verbier:

Muži:

1. Reine Berkered (SWE)
2. Ian Borgeson (USA)
3. Loic Collomb-​Patton (FRA)
4. Kevin Guri (FRA)
5. Drew Tebke (USA)
6.Jérémie Heitz (SUI)
7. Nicolas Salencon (ARG)
8. Lars Chickering-​Ayers (USA)
9. Richard Amacker (SUI)
10. Silas Chickering-​Ayers (USA)
11. Sam Smoothy (NZL)
12. Julien Lopez (FRA)
13. Samuel Anthamatten (SUI)
14. Stefan Hausl (AUT)
15. Fabio Studer (AUT)

Ženy:

1. Pia Nic Gundersen (NOR)
2. Nadine Wallner (AUT)
3. Jaclyn Paaso (USA)
4. Evelina Nilsson (SWE)
5. Matylda Rapaport (SWE)
6. Lorraine Huber (AUT)

Celkový výsledky Swatch Freeride World Tour:

Muži:

1. Loic Collomb-​Patton (FRA) 8260 bodů
2. Sam Smoothy (NZL) 7005
3.Jérémie Heitz (SUI) 6870
4. Reine Berkered (SWE) 6590
5. Nicolas Salencon (ARG) 5960
6. Lars Chickering-​Ayers (USA) 5920
7. Ian Borgeson (USA) 5800
8. Richard Amacker (SUI) 4700
9. Silas Chickering-​Ayers (USA) 4680
10. Stefan Hausl (AUT) 4590

Ženy:

1. Nadine Wallner (AUT) 6900
2. Lorraine Huber (AUT) 6460
3. Pia Nic Gundersen (NOR) 6105
4. Jaclyn Paason (USA) 5770
5. Matilda Rapaport (SWE) 5625
6. Hadley Hamer (USA) 3255
7. Francesca Ace Pavillard-​Cain (USA) 3175
8. Christine Hargin (SWE) 2930
9. Crystal Wright (USA) 2600
10. Ashley Maxfield (USA) 2585

Video Best of Swatch Freeride World Tour – Verbier:

Video Ski Highlights Swatch Freeride Wolrd Tour - Verbier:

Web Swatch Freeride World Tour zde.

Foto by Freeride World Tour

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...