Freeride a skialp camp Puy Saint Vincent

Na konci ledna proběhl první freeridový camp této sezóny ve spolupráci s cestovní kanceláří PuxTravel.cz, Freeride.cz a Freerideguides.cz ve francouzském středisku Puy St. Vincent. Toto malé středisko bylo vybráno záměrně, kvůli absenci freeridových lokálů, kteří jak je známo ve francouzských alpách dokáží najít a rozjezdit naprosto všechno!

Campu se zúčastnilo osmnáct šťastlivců, které jsme rozdělili do třech skupin během prvního dne, kdy probíhala lavinová prevence. Každý večer probíhalo hromadné přemontovávání lyží, aby si campeři mohli vyzkoušet ze široké nabídky lyží, které jsme s sebou táhli a najít si tak svůj vysněný model. V nabídce byli lyže Armada, G3, ForestFaction Skis. V průběhu týdne se navíc každý večer hlásilo čím dál tím více lidí na večerní masáže, takže se masér a zároveň guide Ondřej Havel dostával do postele až v brzkých ranních hodinách. Ostatně jako většina ostatních camperů :). 

Jak už bylo řečeno, první den proběhl lavinový kurz. Prvních 10 přihlášených camperů mělo možnost si zdarma zapůjčit lavinovou výbavu Piepsu. Campeři si vyzkoušeli práci s pípákem a sondou. Trénovali spolupráci při vykopávání zasypaného a kouknuli na sněhové profily. Další tři dny pak byly ve znamení hledání prašanu za totálního bezvětří a sunshinu. Jedním z cílů campu bylo ukázat, že stačí patnáct minut nenáročného výšlapu a dají se najít neprojeté liny se skvělým sněhem, což se nám myslím podařilo na jedničku! Dále si každá skupina střihla jeden celodenní výlet na pásech do území nikoho, aby si všichni okusili i trochu toho kouzla skialpinismu. K lyžím jsme měli super pásy G3.

Předposlední den pak přišla fronta, takže byl čtvrtek ve znamení čekání na mordor. Nasáčkovali jsme se proto do romantické chaloupky na okraji areálu, kde jedna příjemná češka dělá výbornou polévku, palačinky a na večer i místní specialitu – fondue se smržema. A tady jsme rozjeli pípákovací soutěž na čas. Hlavní cenou pak byl polibek od fotografa Pandy, takže všichni byli namotivovaní na co nejlepší výkony. Z chaloupky jsme vysílali campery ve dvojici a za úkol měli najít tři pípáky v co nejrychlejším čase. Vítězem soutěže byli nakonec Kačka a Marian Mynářovi, ale bohužel Marian se nějak zdráhal hlavní cenu převzít, takže prý mu musíme vymyslet nějakou alternativní :).

Poslední den campu se většině účastníku splnil freeridový sen. Jelikož jsme počítali, že napadne opravdu mordor sněhu, každý guide skupiny už měl přesně naplánováno, kam to hned ráno se svými svěřenci pošle. Prášilo se ostošest a u malých holčiček byl občas problém, že v obloucích přestávali být vidět. Co jízda, to první lina. Za sebe můžu říct že jsem nejezdil v lepším lese! Parádní ukončení campu, na který se přihlásili super lidi. Bez nadsázky, lepší klienty jsme si nemohli přát.

Za nás guidy chceme camperům moc poděkovat, že zvládli náš první camp a udělali z něj parádní akci. Doufáme, že jsme vás přivedli na tu správnou cestu, ukázali že freeride není jen o ježdění a dropování a skialp jen o šlapání do kopce, ale i o super sjezdech opuštěnou krajinou.

Tímto bysme vás chtěli pozvat na další freeridový camp, který proběhne na konci března v námi milovaném středisku Kaunertal.

Za Freerideguides.cz,
Ondřej Pekárek

Další zajímavé články

Podíváme se na zoubek Swatch Nines 2024

Swatch Nines 2024 nám zase dali nažrat pořádný porce freeskiingu! Tak se na ne pojďme podívat....

Justin Kennedy bortí streety ve svým season editu

Justin "Juice" Kennedy nás vezme na zaoceánský streety...

Buldozlife pustili ven street video "Egal"

Švýcarští shreďáci Buldozlife crew mají venku zase jednu streetovou pohodičku...