Freeride World Tour 2018 - Hakuba (odjeto v Kicking Horse)

Minulý týden měli ve Freeride Wrold Tour napilno, protože se v kanadském Kicking Horse taky odjel náhradní závod za zrušený úvodní klání v Japonsku. Jako vždycky jukneme, jak to dopadlo.

Letošní Freeride World Tour se sice ze začátku lehce zadřely kolečka, ale minulý týden už všechno zapadlo do správných kolejí a jedenáctý ročník se mohl rozjet v kanadském Kicking Horse. A jen tak hned zemi javorových listů neopustil. Kromě oficiální zastávky se tady totiž taky konal náhradní závod za zrušenou japonskou Hakubu. Jak již jsme informovali, v Asii prostě bylo počasí až moc zimní a nedovolilo vyrazit nejlepším světovým freeriderům na trať. Ti si však všechno vynahradili v Britský Kolumbii a my se teď jukneme, komu náhradní závod nejvíc sedl, a kdo naopak radši ani neměl vylejzat na kopec…

Největším smolařem mezi dvaceti pěti chlapy je stále Švéd Carl Regnér, kterej díky zlomené ruce musel jako nováček oželet i svůj druhej start mezi elitou. Den blbec měla i americká dvojka George RodneyDrew Tebke. Oba už vědí jakej to je pocit FWT vyhrát. Tady si ale nešťastně zvolili slušnej drop jenže s placatým dopadem, kde se rozprskli jak široký tak dlouhý. Veselej start novýho ročníku neprožívá ani obhájce titulu Francouz Leo Slemett. Tomu vystavily stopku dva stromky, kterýho ho skalpovaly o lyže. A bez nich se do cílu nedostanete… Na skvostnou bramborou premiéru z prvního dne nedokázal navázat ani nováček Berkeley Patterson. Dvacátý první místo určitě není to, kvůli čemu ráno lezl z pelechu.

Na rozdíl od předchozího dne novej kopec nabízel větší možnost skalek, cliff dropů, prostě vyřádění se. Padaly tak i celkem slušný triky. Férový beka nezapomněli do svý jízdy aplikovat Reine Barkered, Němec Felix Wiemers, protinožec Sam Lee nebo Kristofer Turdell a loňskej nejlepší nováček Yann Rausis ze Švýcar. Za zmínku taky stojí parádní macatá 360, kterou odpálil svůj run Grifen Moller. Slušně si vedlo i japonský kamikadze Yu Sasaki, kterej nasadil jeden z největších rovnejch dropů dne. Celkem po hlavě do svojí rychlý a agresivní jízdy naskočil další zelenáč novýho ročníku a domácí Trace Cooke. A výsledný skóre nebylo vůbec zlý...

Kdo si ale zatím drží titul největšího sympaťáka sezóny, je ruskej střelec Ivan Malakhov. I tady nastartovat svoje freeridovky na pátej rychlostní stupeň, mrsknul sebou asi z největšího dropu dne a ujal se s prvním skóre překračující 90 bodů vedení. V tu chvíli nahoře už čekali pouze poslední čtyři borci. Bednu v tu chvíli ještě držel stříbrnej Yann Rausis a na bronzu Kristofer Turdell. Vítězi prvního závodu Loganu Pehotovi totiž chyběla čistota a i přes svojí 360 v tu chvíli figuroval na nepopulární bramboře. Bez bázně to tam pak napral Loic Collomb-​Patton. Zejména se svým ántré v podobě 360 dropu. Bohužel rozhodčí se asi jaksi škrábali v intimních partiích, protože jinak si jeho malej bodovej příděl nedokážu vysvětlit! Poděl! Poslední, kdo mohl všechno zvrátit, byl Ital Markus Eder. Všechno načnul podle plánu. První 360 super, jenže malý zaváhání u backflipu ho stálo bodovou příděl, kterej tak stačil jen na sedmej flek. Vítězem byl korunován ruskej car Ivan Malakhov, kterej se díky tomu posunul i do průběžnýho vedení celé FWT.

Vítěznej run Ivana Malakhova:

Druhej flek bral za tohle Yann Rausis:

Bronz slavilo Švédsko díky Kristoferovi Turdellovi:

A sestřih nejlepších chlapů v náhradním závodě v Kicking Horse:

Dámskou osmičku statečných žen pro sebe tentokrát rozhodla italská klisnička Arianna Tricomi, která za sebou nechala Hazel Birnbaum, která si tak značně polepšila proti úvodnímu podniku. Na bednu je doprovodila Eva Walkner, vítězka předešlýho závodu. Naopak formu na začátku sezóny moc nepoladila obhájkyně celkovýho vítězství Lorraine Huber. Tentokrát šestá. Příliš nevýskala ani Kylie Sivell, která jako jediná bábovka byla ušetřena cíle. V celkovým vedení je zatím právě Arinna. Další závod je na programu na začátku března ve Vallnord-​Arcális v Andoře, tak doufejme, že Pyreneje všechny přivítají s otevřenou náručí.

Královna dne Arianna Tricomi z Itošky:

A sestřih toho nejlepšího, co bábovky předvedly:

Výsledky Freeride World Tour – Hakuba (odjeto v Kicking Horse)

Muži:

1. Ivan Malakhov (RUS)
2. Yann Rausis (SUI)
3. Kristofer Turdell (SWE)
4. Logan Pehota (CAN)
5. Trace Cooke (CAN)
6. Markus Eder (ITA)
7. Loic Collomb-​Patton (FRA)
8. Grifen Moller (USA)
9. Reine Barkered (SWE)
10. Yu Sasaki (JPN)
11. Felix Wiemers (GER)
12. Ryan Faye (USA)
13. Aymar Navarro (ESP)
14. Sam Lee (NZL)
15. Taisuke Kusunoki (JPN)
16. Conor Pelton (USA)
17. Mickael Bimboes (FRA)
18. Craig Murray (NZL)
19. Stefan Hausl (AUT)
20. George Rodney (USA)
21. Berkeley Patterson (USA)
22. Fabio Studer (AUT)
23.-24. Drew Tebke
23.-24. Leo Slemett

Ženy:

1. Arianna Tricomi (ITA)
2. Hazel Birnbaum (USA)
3. Eva Walkner (AUT)
4. Elisabeth Gerritzen (SUI)
5. Jaclyn Paaso (USA)
6. Lorraine Huber (AUT)
7. Rachel Croft (USA)
8. Kylie Sivell (CAN)

Web Freeride World Tour zde.

Foto by D. Daher - Freeride World Tour

Další zajímavé články

The Blondes a Arianna Tricomi vychutnávají Japonsko v segmentu z "The Land of Giants" od MSP

Čtyři freeriderky nás vezmou v ochutnávce z "The Land of Giants" do japonskýho prašanu...

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...