Freeride World Tour 2018 - Vallnord-Arcalís

Třetí závod Freeride World Tour v roce 2018 je minulostí a my se jukneme, jak to v Pyrenejích všechno dopadlo.

Prestižní Freeride World Tour tento týden vstoupila do svýho třetího dějství. Po dvojnásobný zastávce v kanadském Kicking Horse, kde jeden závod nahradil zrušenou japonskou Hakubu se nejlepší freerideři aktuální sezóny přesunuli na sterej dobrej kontinent do Evropy. Místem činu se staly Pyreneje a resort Vallnord-​Arcalís. Ještě než ale odstartoval první rider zasáhla závod tragédie. Při přípravách na místních kopcích strhla dva horské vůdce lavina. Čtyři a třicetiletý lokál Borja A. Capillas bohužel utrpěl zranění neslučitelná se životem. Nezbývá než popřát… Odpočívej v pokoji. I přes tuto smutnou zprávu se závodníci v úterý postavili na start kopce Basser Negro, aby bojovali o další bodovej příděl do letošního ročníku FWT.

První se neohroženě do spárů místních terénů vrhly dámy. Svoje letošní dominantní postavení jednoznačně potvrdila Italka Arianna Tricomi. Ta si zopákla loňskej triumf a díky svojí čistý jízdě, kterou vyšperkovala 360, si dojela pro jednoznačný vítězství a bodovej ranec 90.00. Utužila tím taky svoje celkový vedení v Tour. Stříbro tentokrát brala Eva Walkner z Rakouska, jejíž krajanka a obhájkyně titulu Lorraine Huber pořád lehce tápe. V Andoře skončila pátá, když se před ní dostala ještě Hazel Birnbaum a hlavně Elisabeth Gerritzen, která se od prvního startu stále zlepšovala a konečně to klaplo na bednu. Třetí flek pro mladou Švýcarku je super. 

Vítězná lajna Arianny Tricomi:

To nejlepší od něžnýho pohlaví ve Vallnord-​Arcalís:

Záporná zpráva dorazila od prozatímního vedoucího muže celkový klasifikace Rusa Ivana Malakhova. Ten si v Kanadě během poslední zastávky pochroumal kolenní vazy a atak na první titul tak bohužel skončil někde na dně záchodový mísy. Velká škoda. Hodně lamentovat taky musí Švéd Carl Regnér, kterýmu zraněná ruka stále znemožňuje první ochutnávku FWT. Svůj den ale nemělo víc borců. Vítěz prvního závodu Logan Pehota nedotočil svoje beko a skončil nepříjemně zabořenej rypákem v zemi. Účinky gravitace pocítil i Fabio Studer, kterej překroutil svoji 360. Králem smolařů se ale stal Drew Tebke, kterej svoji jízdu jednoznačně zabil a urval v ní největší beko celýho dne. Bohužel pár desítek metříků před cílem se mu na rovince nějakým záhadným způsobem rozhádaly nohy a skončil v kotrmelcích s lyžama na všechny světový strany. U všech třech tak ve výsledcích svítilo nepopulární NS (nedokončil)…

Už druhý závod po sobě se taky trápí loňskej šampion Leo Slemett. Patnáctý místo mu určitě spíše přivodilo vrásky na čele. Naopak do smíchy bylo Kristoferovi Turdellovi, kterej na trať vyrazil hned jako druhej a za svojí agresivní lajnu, v který neopomněl backflip 360 vyfasoval 88.00 bodů a ujal se vedení. Ohrozit se ho pokusil Craig Murray, kterej vybral podobnou trasu, přitvrdil lincolnem 360 a zařadil se za Seveřana. Letošní rok to slušně sviští taky Markusovi Ederovi. I on neopomněl saltíčko vzad nebo slušnou 360 a přifařil se na prozatímní bronz. Trať byla hodně členitá s plno dropama a riders toho využívali, takže různejma točkama a saltíčkama se jízdy jenom hemžili, což bylo fajn.

Útok na placky vyhlásil dvojnásobnej vítěz celý Tour Loic Collomb-​Patton. Ten zvolil hodně originální lajnu, kde kromě beka předvedl tři macatý dropy. Rozhodčí tak přesvědčil a Itala Markuse odsunul na nepopulární bramboru. Slušnou formu ve svý první sezóně prokazuje nováček Berkeley Patterson z USA. Nezklamal ani v pyrenejským knížectví a i přes krev, kterou plival v cíli po jednom z dropů, to nakonec zakotvil na čtvrtý příčce. Markus se tak pakoval na pátej flek. Do nejlepší šestky se ještě vešel Yann Rausis. Loňskej nejlepší nováček sezóny předvedl několik menších dropů a jeden z nich okořenil lincolnem a nejlepší šestici tak uzavíral. Posledním mužem, který mohl ohrozit vedoucího Švéda byl již zmiňovaný Drew Tebke, kterej bohužel dopadl jak dopadl. Z výhry se tak radoval Kristofer Turdell, kterej se dostal i do celkový vedení. Craig Murray svůj třetí start ve FWT okořenil parádním druhým místem. Na bednu je poté doprovodil zkušený Loic Collomb-​Patton z Francie. Volna si ale riders moc neužijou. Čtvrtá zastávka navazuje hned od pátka v rakouském Fieberbrunnu.

Král Pyrenejí Kristofer Turdell:

První podivé umístě pro Craiga Murraye:

Bronzový Loic Collomb-​Patton:

To nejlepší od pánu v Andoře:

Výsledky Freeride World Tour – Vallnord Arcalís:

Muži:

1. Kristofer Turdell (SWE)
2. Craig Murray (NZL)
3. Loic Collomb-​Patton (FRA)
4. Berkeley Patterson (USA)
5. Markus Eder (ITA)
6. Yann Rausis (SUI)
7. Sam Lee (NZL)
8. Mickael Bimboes (FRA)
9. Grifen Moller (USA)
10. Conor Pelton (USA)
11. Taisuke Kusunoki (JPN)
12. Aymar Navarro (ESP)
13. Ryan Faye (USA)
14. Felix Wiemers (GER)
15. Leo Slemett (FRA)
16. Trace Cooke (CAN)
17. Stefan Hausl (AUT)
18. George Rodney (USA)
19. Reine Barkered (SWE)
20.-22. Fabio Studer (AUT)
20.-22. Logan Pehota (CAN)
20.-22. Drew Tabke (USA)
23.-24. Ivan Malakhov (RUS)
23.-24. Carl Regnér (SWE)

Ženy:

1. Arianna Tricomi (ITA)
2. Eva Walkner (AUT)
3. Elisabeth Gerritzen (SUI)
4. Hazel Birnbaum (USA)
5. Lorraine Huber (AUT)
6. Rachel Croft (USA)
7, Kylie Sivell (CAN)
8. Jaclyn Paaso (USA)

Web Freeride World Tour najdeš tady.

Foto by Dominique Daher - FWT

Další zajímavé články

Štylař Valentin Morel potěší season editem

Švýcarská štylová mašina Valentin Morel má venku nový sezónní video...

Kim Gubser prubnul na Swatch Nines 2024 světovej rekord v nejvyšším poletu

Na letošních Swatch Nines padl rekord v nejvyšším airu historie...

Jesper Tjäder si zase nechal postavit jeden prasáckej rail

Jesper Tjäder a jeho open loop rail, kterej si nechal vyrobit jako vůbec první freeskier ever...